lun. mart. 24th, 2025

În lume se construiește tot mai mult cu lemn. Informațiile despre cartiere de locuințe, clădiri tot mai înalte sau proiecte dintre cele mai sofisticate în care lemnul este singurul material structural folosit sunt tot mai dese. Deși România este o țară care nu duce lipsă de lemn, în anii trecuți a existat reticență în a-l folosi în construcții, fiind preferate materialele clasice. Însă în ultima perioadă cererea de case pe structură de lemn a crescut constant și susținut. informațiile privind avantajele construirii cu lemn și experiența împărtășită a unor proprietari de astfel de case au fost principalii factori care au dus la schimbarea preferințelor.

Avantajele folosirii lemnului pentru structura casei

Lemnul este un material regenerabil, recuperabil și prietenos cu mediul. Sunt principalele motive pentru care este promovat la nivel mondial ca material de construcții. Dar folosirea lemnului pentru a construi structura casei are și alte avantaje pe care proprietarul le vede direct și imediat. 

La aceeași rezistență ca a materialelor clasice precum cărămida sau betonul, lemnul este de 3-4 ori mai ușor. Ca urmare, casa pe structură de lemn va fi mai ușoară și va avea nevoie de o fundație mai simplă, adică mai ieftină. Pereții, la aceeași rezistență, vor fi mai subțiri. Astfel casa pe structură de lemn va avea o suprafață utilă mai mare, la aceeași amprentă la sol cu a uneia din beton sau cărămidă.

Orice constructor case lemn România folosește ca argument în favoarea alegerii acestor case comportamentul lor mult mai bun în cazul unui cutremur. Este tot o consecință a faptului că lemnul este ușor, dar rezistent. Forța cu care acționează seismul este direct proporțională cu greutatea casei și astfel o casă mai ușoară va avea parte de o forță seismică mai mică. Elasticitatea lemnului contribuie și ea la un comportament mai bun la cutremur. Lemnul are capacitatea ca, până la un anumit nivel al forței care acționează asupra lui și-l deformează, să revină la forma inițială când forța încetează. Ca urmare, crăpăturile care apar după cutremur pe pereții caselor din beton sau cărămidă vor fi mult mai puține la cele pe structură de lemn.

Casele pe structură de lemn se construiesc repede, sunt rezistente, călduroase și durabile

Spre deosebire de casele din trecut, cele care se fac acum pe structură de lemn înglobează foarte multă tehnologie de ultimă generație. Casa pe structura de lemn modernă se construiește în mare parte în fabrică, pe șantier fiind montați pereții și planșeele de dimensiuni mari, ca într-un joc LEGO. Prelucrările făcute cu utilaje de mare precizie sunt foarte exacte rezultând case trainice, foarte bine închegate.

Construcția pereților și planșeelor în fabrică presupune realizarea unor cadre din stâlpi și grinzi de lemn, rigidizate față-spate cu panouri care au la bază tot lemnul. Se formează practic o cutie paralelipipedică, formă considerată de constructori și arhitecții una dintre cele mai rezistente și greu de deformat. Stâlpii și grinzile nu sunt obținute dintr-un singur trunchi, cum se întâmpla în trecut, ci sunt elemente obținute din mai multe straturi de lemn încleiate. Tehnologie permite înlăturarea defectelor naturale ale lemnului care slăbesc rezistența, rezultând elemente de construcții mult mai rezistente. Prezența straturilor de adeziv nu numai că nu slăbesc rezistența mecanică a elementelor, dar contribuie și la creșterea rezistenței lor la foc.

Folosind în șantier elemente de dimensiuni mari, construcția avansează mult mai repede. De exemplu, o casă de 100 m² pe un nivel poate fi ridicată în mai puțin de o săptămână. La viteza mare de construcție contribuie și lipsa materialelor care au nevoie de timp pentru întărire și uscare. Casele pe structură de lemn nu folosesc beton sau mortar decât la fundație și uneori la finisaje ulterioare, dar nu la structură. Un efect secundar este șantierul mai curat, fără cofraje și resturi de material întărit.

Forma de cutie a pereților și planșeelor permite montarea materialului izolator în interiorul peretelui. Casa va fi astfel izolată termic încă din momentul în care este ridicată. Va fi caldă și plăcută, fără senzația de umezeală rece specifică caselor care folosesc materiale umede.

După cum vedeți, există argumente solide în favoarea caselor pe structură de lemn. Dacă aveți în plan să construiți propria casă, analizați și această variantă, s-ar putea să aveți o surpriză foarte plăcută.

Sursa foto: litarh.ro

Contact: office@litarh.ro

  +4 0740 086 722