lun. mart. 24th, 2025

Numarul persoanelor care se confrunta cu probleme de sanatate care afecteaza sistemul nervos este in crestere la nivel mondial. Problemele de sanatate care impacteaza sistemul nervos sunt cunoscute drept afectiuni neurologice. Pentru examinarea neurologica, stabilirea diagnosticului si definitivarea unui tratament, este nevoie de medici specializati in domeniul neurologiei.

Afectiunile neurologice si cele degenerative sunt numeroase si foarte variate. Exista cateva astfel de afectiuni intalnite frecvent prin prisma incidentei cu care afecteaza pacientii. Printre acestea se numara dementa, Alzheimer, Parkinson, migrenele, accidentele vasculare cerebrale, scleroza multipla si epilepsia. In vederea examinarii si identificarii acestor afectiuni la nivelul sistemului nervos, este nevoie de o consultatie de neurologie Bucuresti.

Consultatia neurologica – esentiala in diagnosticarea precoce

In multe cazuri pacientii care sunt afectati de tulburari neurologice nu sunt constienti de acest fapt decat in momentul in care simptomele devin evidente. Din nefericire, tulburarile neurologice pot avea un impact semnificativ asupra vietii de zi cu zi. Din acest motiv, identificarea cat mai precoce a tulburarilor neurologice este foarte importanta pentru pacienti si apartinatori.

Avand in vedere incidenta anumitor afectiuni neurologice, constientizarea faptului ca un control periodic poate preveni avansarea afectiunii este foarte importanta. In acelasi timp, daca pacientii nu considera necesar un control de specialitate, dar medicul de familie sau un medic de alta specialitate recomanda consultatia neurologica, pacientul nu trebuie nicidecum sa amane aceasta consultatie.

In multe cazuri simptomele sau manifestarile afectiunilor neuro-degenerative pot fi confundate cu alte probleme de sanatate sau cu stari de oboseala. Cu toate acestea, este mai eficient sa te asiguri daca intr-adevar nu exista vreo problema de natura neurologica.

Printre cele mai frecvente simptome care recomanda programarea pentru o consultatie de neurologie Bucuresti se numara urmatoarele: starile de ameteala repetate, starile de lesin frecvente, slabiciunile musculare, tulburarile de memorie, durerile de cap severe, tulburarile de vorbire si dificultati in controlul limbii, dificultati in formularea ideilor coerente, mersul instabil sau probleme in coordonarea miscarilor.

Etapele in consultatia neurologica

Fiecare consultatie efectuata intr-un cabinet neurologic presupune respectarea anumitor etape. Aceste etape sunt menite sa ajute la stabilirea unui diagnostic cat mai precis. Acest diagnostic va sta la baza tratamentului recomandat de catre medicul neurolog.

Prima etapa consta intr-o discutie medic-pacient. In urma acestei discutii, medicul neurolog va afla informatii utile referitoare la manifestarile si simptomele cu care pacientul se confrunta. Tot in aceasta etapa medicul discuta si cu apartinatorii pacientului.

Urmeaza etapa a doua, si anume examinarea starii pacientului prin intermediul diferitelor proceduri din domeniul neurologiei. Procedurile specifice implica verificarea tonusului muscular si a mobilitatii musculare, examinarea nervilor fetei si gatului, verificarea echilibrului si a reflexelor la anumiti stimuli exteriori. In cadrul acestei etape sunt evaluate simturile, vorbirea, limbajul, memoria, puterea de concentrare si abilitatile cognitive.

Daca in urma primelor doua etape rezultatele obtinute nu sunt considerate suficiente, medicul neurolog poate solicita si alte investigatii suplimentare, cum sunt tomografiile computerizate, imaginile de rezonanta magnetica, punctiile lombare sau electroencefalograma si electromiograma. Toate aceste investigatii suplimentare se regasesc in etapa a treia a consultatiei in neurologie Bucuresti.