lun. iun. 17th, 2024

Copiii au o capacitate de învățare extraordinară și un entuziasm pentru noi cunoștințe care cu greu poate fi egalat.

Oportunitatea de a învăța limba germană nu trebuie trecută cu vederea, iar în acest sens ne putem folosi de diverse resurse disponibile pe internet pentru a ne asigura că ne ghidăm copiii către succes. 

În plus, nu trebuie să uităm că la nivel mondial există aproximativ 228 de milioane de vorbitori, ceea ce face ca limba germană să fie a zecea cea mai vorbită limbă din lume. În plus, Germania reprezintă a patra cea mai puternică economie a lumii, astfel că devine evident faptul că învățarea acestei limbi străine poate fi un avantaj pentru un viitor adult. 

Limba germană pentru copii copilăria timpurie 

Nu e niciodată prea devreme să începi să pui bazele învățării unei noi limbi străine. Pentru copiii de la cele mai fragede vârste, contactul cu limba germană poate începe prin ascultarea de diverse cântece în limba respectivă. Încă de la vârsta de 7 luni, copiii pot distinge între diferite limbi, prin perceperea diferită a calităților acelei limbi cum ar fi intonația sau frazarea. 

Ba mai mult, dacă le cântăm copiilor noștri diverse cântecele în limba germană, cântecele care pot fi foarte atractive prin muzicalitate și ritmicitatea, ne asigurăm că vor avea o dezvoltare aromioasă a capacităților cognitive. 

Sunt multe cântecele în limba germană care sunt potrivite pentru copii. Canalul de YouTube Sing mit mir ( Cântă cu mine) este o resursă bună pentru început, întrucât prezintă multe cântece de joacă sau de leagăn. Canalul conține diverse cântece, de la Rime pentru copii, pâna la Cântece de leagăn sau Colinde de Crăciun, grupate în playlisturi omonime. Putem să ne încurajăm copiii să fredoneze alături de noi. 

O altă resursă online care se poate dovedi deosebit de utilă este Spotify. Acolo putem regăsi playlisturi pentru toate ocaziile pe care ni le putem imagina, cum ar fi Sing and Learn German ( Cântă și Învață limba germană), care include cântece bine-cunoscute precum „ Mary Hatte Ein Kleines Lamm” ( „ Mary avea un miel micuț”) sau „ Bist Du Glücklich Und Du We” ( „ Dacă vesel se trăiește”). În această colecție muzicală, cântecele sunt prezentate mai întâi în limba engleză, fiind apoi urmate de versiunea din limba germană. 

Germana pentru copii între 2 și 5 ani:

Se consideră că vârsta ideală pentru învățarea unei noi limbi străine secundare este vârsta de 3 ani, întrucât la acea vârstă copiii sunt foarte susceptibili de a reproduce în mod corect sunete noi și să învețe noi modalități de pronunție. Lecțiile pot avea un caracter eminamente informal și pot fi incluse în programul copilului sub forma unor activități de joacă. 

Continuând cu ascultarea de cântece în limba germană, ce putem adăuga sunt desenele animate în limba germană sau vizionarea de spectacole de televiziune în această limbă. Desigur că ai noștri copii nu vor înțelege fiecare cuvânt, însă combinația dintre sunete și imagini vor avea un rol decisiv într-o mai eficientă însușire a noțiunilor de limba germană.

 „ Die Sendung mit der Maus” ( „ Programul cu Șoricelul”) e unul din cele mai populare spectacole de televiziune în limba germană, fiind difuzat încă din anul 1971. Informația este prezentată într-o manieră sintetică, atractivă și interactivă, și include atât segmente scurte umoristice, cât și segmente informative care în timp pot ajuta copilul să își îmbunătățească nu doar noțiunile de limba germană, cât și bagajul de cunoștințe generale. Acest program este iubit de copiii și adulții de pretitindeni, deopotrivă. Putem regăsi înregistrări ale episoadelor online, pe site-ul Das Erste Mediathek. Acesta este totodată și un site interactiv, reprezentând o resursă foarte utilă care poate stârni în mod real interesul copilului dumneavoastră. 

Germana pentru copiii de grădiniță ( de la vârsta de 4 ani în sus)

Aceasta este vârsta de la care ne putem gândi să le prezentăm copiilor și bine-cunoscutele povești ale fraților Grimm, povești cu care noi toți am crescut și care au rezistat testului timpului. Ne putem gândi să achiziționăm cărți cu poveștile fraților Grimm în limba germană sau în versiuni bilingve. O altă variantă deosebit de utilă ar fi să ne interesăm de versiunile audio ale acestor povestiri. 

Astfel de versiuni pot fi găsite, de exemplu, pe Amazon sau Kindle. Putem regăsi clasicele povești care ne-au marcat copilăria, precum Aschenputtel ( Cenușăreasa), Der Froschkönig ( Regele Broască) sau Rotkäppchen ( Scufița Roșie) și multe altele. 

O carte mai puțin cunoscută de restul lumii, însă foarte populară printre nativii germani este Max und Moritz – Eine Bubengeschichte in sieben Streichen ( Max și Moritz- o poveste cu 7 farse băiețești), publicată în anul 1865. Poveștile sunt prezentate sub forma unor rime și sunt foarte populare printre țările vorbitoare de limba germană. Cei doi băieței, Max și Moritz, sunt doi copii tare năzdrăvani care se hotărăsc să le facă farse mebrilor familiei, care nu bănuiesc nimic.

Alte cărți disponibile care se pretează pentru lectura copiilor de vârstă preșcolară sunt Wo ist Walter? (Unde este Walter/Waldo?) sau Die kleine Raupe Nimmersatt ( Omida înfometată).

Aplicații și jocuri pentru telefoane mobile potrivite pentru copii 

Duolingo este una din cele mai titrate aplicații mobile pentru învățarea de noi limbi străine. Interfața este una foarte accesibilă și interactivă, ceea ce o face ideală și pentru copii. Cu cât parcurgi mai multe module pe care aplicația ți le pune la dispoziție, cu atât îți îmbunătățești scorul și câștigi puncte pe care le poți utiliza într-un magazin virtual al aplicației, astfel deblocând mai multe facilități pe care aplicația le oferă utilizatorilor. Acest sitem bazat pe recompense se poate dovedi a fi deosebit de stimulant pentru apetitul copiilor spre învățarea limbii germane. 

Germana pentru copii mai mari – de la 10 ani în sus 

Dacă dorința de a învăța limba germană îl urmează pe copil și la vârsta școlarității, ne putem gândi deja să introducem anumite lecturi mai lungi, cum ar fi Die unendliche Geschichte ( Poveste fără sfârșit) de Michael Ende, o carte foarte populară publicată în 1979 și potrivită pentru această vârstă. 

Așadar, cu puțin interes, putem să profităm la maxim de resursele disponibile online pentru a ne ghida copilul în minunatul parcurs al studierii limbii germane!