sâm. apr. 13th, 2024

Fiind considerat a fi cel mai luxos SUV din gama celor de la Audi, Audi Q8 este o alegere extrem de interesantă din multe puncte de vedere, această mașină fiind o opțiune pe care multe persoane o au în vedere datorită calităților interesante pe care le oferă. 

SUV-ul este cel mai mare, dar și cel mai luxos SUV produs la Ingolstadt, el fiind practic vârful de gamă a celor de la Audi. Acesta a devenit astfel modelul de top al celor de la Audi, alături de modelul Q7.

Ce oferă modelul Audi Q8?

Având o lungime de aproape 5 metri, acest Audi Q8 este un SUV full-size. Masa proprie a mașinii depășește două tone, această mașină fiind înrudită cu modelul Q7. Având un design mult mai futurist, Audi Q8 are și o siluetă mult mai fluidă, această mașină fiind una care are un aspect destul de interesant din acest punct de vedere, ea fiind o alegere excelentă pentru persoanele care doresc să iasă în evidență cu o mașină cu adevărat specială.

Fiind inspirat de nava amiral din gama de modele sedan Audi, acest Audi Q8 are o mulțime de elemente luxoase care fac ca această mașină să fie o opțiune ideala pentru orice cumpărător care își dorește să se bucure de un SUV cu adevărat special. Designul atrăgător al mașinii, dar și tehnologiile de ultimă oră pe care aceasta mașină le pune la dispoziția multor persoane o face să fie o alegere excelentă din multe puncte de vedere.

Audi Q8 se bucură de sistemul de tracțiune integrală quattro, acest sistem având diferențial central blocabil, dar și o suspensie adaptivă. Pe lângă aceste lucruri, cutia de viteze este una automată Tiptronic cu opt trepte. 

Motorizarea V6 turbo de 3.0 litri cu sistem mild hybrid oferă 340 CP între 5000 și 6400 rpm. De asemenea, cuplul maxim este de 500 Nm, disponibil între 1370 și 4500 rpm. Pe lângă aceste lucruri, modelul de mașină mai este echipat și cu un sistem opțional de direcție integrală, acesta permițând virarea roților pe puntea din spate.

Dotările cu care vine modelul Q8

În ceea ce privește modelul standard de Audi Q8, acesta vine echipat cu jante de aliaj de 19 inch, dar mai există și alte modele dintre care puteți alege, unul dintre aceste modele fiind modelul vopsit în nuanță opțională de Negru Orca, acesta fiind dotat cu jante de aliaj de 22 inch. Dacă este să vorbim despre modurile de rulare ale acestei mașini, atunci acesta are mai multe astfel de moduri. 

Cel mai apreciat mod al mașinii este modul Comfort, acest mod fiind apreciat pentru setarea cea mai soft a suspensiei. Mai aveți disponibil și modul Dynamic, în acest caz caroseria fiind coborâtă cu 40 mm, astfel încât stilul de condus să fie unul cât mai sportiv sau off-road. În acest caz, caroseria este ridicată cu 50 mm pentru a putea accesa și drumuri mai dificile din acest punct de vedere.

Dacă este să vorbim despre ceea ce oferă interiorul unui Audi Q8, atunci trebuie să știți că la volan, atmosfera este una destul de familiară pentru cei care au mai avut ocazia să conducă un Audi de ultimă generație. În ceea ce privește această mașină, Audi se folosește de Virtual Cockpit, lucru care înseamnă o planșă de bord digitală, dar și alte două ecrane tactile pe consola centrală. Aceste ecrane sunt utile pentru că prin intermediul lor poate fi controlat în totalitate sistemul de infotainment, dar și cel de climatizare dacă se dorește acest lucru.

Sisteme audio disponibile pe modelul Audi Q8

Proprietarul mai poate alege și sistemul audio Bang & Olufsen Premium 3D, dar și sistemul de încărcare wireless al telefoanelor, aceste două opțiuni fiind și ele incluse în ceea ce oferă această mașină. Pe lângă modelul 55 TFSI quattro, această gamă mai prezinta și alte doua motorizări pe benzina. Cu toate acestea, ele sunt rezervate pentru versiunile performanțe ale SUV-ului.

Audi mai pune la dispoziția șoferilor și două versiuni diesel pentru SUV-ul Q8. Fiind situat în zona superioară a gamei Audi, Q8 păstrează și un caracter practic, această mașină oferind un portbagaj cu un volum maxim de 605 litri. În situația în care se rabatează bancheta, volumul de încărcare a mașinii poate ajunge chiar și la 1755 de litri, de aceea mașină poate fi folosită și în diverse scopuri dacă se dorește acest lucru.

Dacă alegeți de exemplu un model Audi Q8 S line, atunci veți avea parte și de sistemul de asistență care este extrem de bine pus la punct. Acest sistem de asistență este perfect pentru persoana de la volan. Audi a grupat sistemele foarte bine, de aceea șoferul poate profita de Adaptive Cruise Assists, dar și turn assist. 

Tehnologii de ultimă generație

Sistemul de pilot automat adaptiv este util pentru persoana de la volan, mașina reușind în acest fel să-și mențină viteza constantă, precum și direcția la rularea pe autostradă. Sistemul mai încorporează și adaptive cruise control, active lane assist, dar și traffic jam assist. 

Se permite în acest fel detectarea marcajelor rutiere, dar și a vehiculelor care rulează pe benzile învecinate. În acest fel, viteza de rulare poate fi ajustată din acest punct de vedere, ținând cont de toate aceste lucruri.

Un alt lucru de care acest Audi Q8 beneficiază este Emergency Assist și anume că mașina poate detecta dacă cel de la volan este inactiv, emițând o serie de semnale vizuale, dar și acustice de scurtă durată, acționând pentru scurt timp frânele. În acest fel, mașina îl determină pe cel de la volan să reia controlul. 

Dacă persoana nu reacționează, atunci mașina se poate opri automat. Modelul mai poate fi echipat și cu camere de 360 de grade, acestea permițând acoperirea întregii zone pe care o ocupă autovehiculul. Sistemul mai permite și efectuarea parcarilor în siguranță, iar alături de Maneuvering Assist se pot evita coliziunile cu stâlpii din parcările subterane, detectând traficul din spatele mașinii.

În ceea ce privește un preț Audi Q8, acesta pornește de la 70.000 de euro, ajungând să depășească în unele situații 100.000 de euro pe Plus-Auto.ro. Cu toate acestea însă, mașină oferă o mulțime de funcții extrem de interesante pentru orice șofer.