sâm. mai 18th, 2024

Airsoft este un joc de echipă în care replicile armelor de foc reale sunt echipamentul principal. Datorită acțiunii pneumatice, electrice, cu gaz sau cu arc, se utilizează bile de plastic cu calibrul 6 sau 8 mm. Scopul principal al jocului este de a lovi adversarul cu proiectilul menționat mai sus, care de obicei nu provoacă daune. 

Scenariile de joc imită războiul istoric. Cele mai populare, însă, sunt bătăliile dintre armată, poliție sau unități SWAT. Aranjamentele detaliate privind regulile de lovire, timpul de revenire la joc sau condițiile de victorie depind de tipul de joc. În timpul jocului, se folosesc reguli și manevre care seamănă cu tacticile militare.

Istoria airsoft-ului

Primele replici ale armelor airsoft au fost realizate după cel de-al Doilea Război Mondial în Japonia. Totul pentru a permite unităților militare să facă exerciții practice. De ce nu cu arme de foc? La acea vreme existau reglementări stricte privind deținerea și folosirea acestora. 

La baza airsoft se află tradiția bushido(se pune accent pe onoare, respect pentru adversar și auto-îmbunătățire). Primele replici comerciale au apărut pe piață în anii 1980. Recent, datorită apariției replicilor ieftine fabricate în China, Airsoft a devenit un divertisment relativ răspândit, datorită atractivității prețului și, în consecință, posibilității ieftine de a deveni soldat sau luptător cu arme care arată 100% reale.

Tipuri și moduri de joc

Jocurile airsoft București pot fi jucate cu câțiva sau cu până la câteva sute de oameni. Domină zone vaste din locuri pustii (păduri, terenuri de antrenament militar, clădiri post-industriale goale, buncăre abandonate, blocuri de locuințe etc.). O zonă mai mare de operațiuni și diversificarea terenului acesteia = mai multe posibilități tactice și de scenariu. 

Există trei categorii de bază de jocuri, ale căror elemente sunt întotdeauna prezente în Airsoft. Ele se combină adesea între ele diverse alte combinații. Acestea sunt:

  • Milsimy(Military Simulation) – O simulare militară, adică jocuri concepute pentru a reproduce cel mai fidel condițiile câmpului de luptă real. Acestea durează peste 24 de ore și necesită o stare fizică și psihică bună. Ele conțin adesea și elemente ale artei supraviețuirii. 
  • Larp( Live Action Role Playing) are o poveste foarte extinsă. Prioritatea este atmosfera și creativitatea jucătorilor. Scenariile folosesc o mulțime de recuzită. Un joc exemplar este un eveniment în cadrul căruia câteva sute de jucători împărțiți în echipe încearcă să preia controlul asupra unui mini-stat fictiv folosind mijloace diplomatice, economice și militare
  • Jocuri cu împușcături –  Există două echipe, nevoia de a îndeplini o sarcină anume și timpul în care trebuie să o facă. Așa că se preia controlul unor locații specifice, se iau ostatici și/sau se elimină toți inamicii. O lovitură face ca jucătorul să fie exclus din joc până la sfârșitul jocului sau timp de câteva minute( respawn). Jocul poate dura de la câteva zeci de minute până la câteva ore.

Reguli de siguranță

Elementul de bază al siguranței sunt ochelarii speciali de protecție. Ei sunt supuși unor teste adecvate –  sunt rezistenți la lovituri de la cea mai puternică replică de armă, de la cea mai apropiată distanță. Desigur, sunt necesare bunul simț și respect pentru sănătatea și siguranța celorlalți jucători. 

Urmele rămase în urma unor lovituri cu bile airsoft sunt mici – ca o mușcătură de țânțar. Doar tragerea de la distanță foarte apropiată poate învineți și chiar perfora pielea. Din acest motiv, împușcarea adversarilor de la distanțe scurte este inacceptabilă. În funcție de puterea replicii, o distanță minimă rezonabilă este între 3 și 15 metri. Capul, care este cea mai sensibilă parte a corpului la deteriorare, trebuie protejat întotdeauna cu ochelari de protecție, cagule sau măști suficient de durabile. Și de preferință toate deodată.