Business Lounge russians

Un nou război rece? SUA somată de către Rusia să închidă baza de la Deveselu

Un nou război rece? SUA somată de către Rusia să închidă baza de la Deveselu

Atașatul militar al SUA a fost convocat la o întâlnire de către administrația rusă în cadrul zilei de joi, unde i-a fost înaintat un set de măsuri în vederea respectării Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty).

Propunerile rusești vizează dezasamblarea lansatoarelor MK-41, prezente în sistemul balistic Aegis Ashore de la Deveselu, sistem care ar urma să fie instalat și în Polonia.

Ministerul rus al Apărării: “[…] invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului”.

Potrivit Tass, “Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare”.

Vladimir Putin nu dorește transformarea continentului european în spațiu de confruntări militare și crede că NATO este singurul vinovat de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, prin bazele românești și poloneze.

Ministrul rus de Externe a concluzionat: “Din nefericire, state membre NATO au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanţial pe tema sistemelor balistice Mk-41, care sunt amplasate în România şi urmează să fie amplasate în Polonia anul viitor prin încălcarea Tratatului INF. Aceste instalaţii fac parte din sistemul balistic NATO, astfel că Alianţa este responsabilă direct de distrugerea Tratatului INF”