Un nou cutremur în sistemul de sănătate?

Un nou cutremur în sistemul de sănătate?

În viitorul apropiat, angajarea asistenților medicali nu se va mai face prin spitale și unități sanitare de stat, întrucât acestea din urmă nu vor mai putea organiza concursuri de angajare. Concursurile de angajare se vor organiza o dată la 3 luni, în 8 centre regionale, în urma raportărilor posturilor disponibile oferite de către spitale.

Miercuri, 19 iunie 2019, se va publica metodologia privind promovarea meritocrației în angajările din sistemul de sănătate, iar problemele legate de corupție în procesul de angajare vor fi diminuate, conform ministrului Sorina Pintea. Astfel, 8 centre regionale de concurs vor deservi întreaga țară, iar concursurile de ocupare a locurilor vacante (medici, asistenți medicali, etc.) vor fi organizate trimestrial.

„Concursurile se desfăşoară în ultima lună a fiecărui trimestru la o dată care va fi stabilită de DSP şi publicată pe pagina de internet, fiecare unitate sanitară cu personalitate juridică va transmite la sediul DSP în care e centrul regional, lista cu posturile vacante de medici, asistenţi medicali, chimişti, biologi, farmacişti pe locuri de muncă, grade, trepte, specialităţi şi profile”, a declarat Sorina Pintea.

Se vor elabora 1500 – 2000 de variante de subiecte, iar in ziua examenului vor fi extrase 40, conform Ministrului Sănătății: „Dacă doriţi să angajaţi asistenţi medicali, trimiteţi listele cu posturi vacante centrului regional care, pe site-ul propriu, va publica inclusiv subiectele, între 1.500 şi 2.000 de subiecte, teste grilă. Comisia de concurs va fi constituită cu o zi înaintea examenului, va trage la sorţi 40 de subiecte din cele 1.500, 2.000. Urmează apoi proba orală pentru care se va lua acordul de înregistrare video-audio, pentru medici la fel, pentru că ştiţi foarte bine, au fost foarte multe discuţii în spaţiul public,aşteptam propuneri de la manageri de la sindicate. Nu a venit nimeni cu nicio propunere, aşa că propun eu”.

Ministrul a mai precizat: ″Un act normativ care are la baza meritocraţia. Eu cred că e un foarte mare pas înainte şi va elimina multe dintre suspiciunile care planează asupra angajărilor în sistemul de sănătate.″

Sorina Pintea a ținut să menționeze indiferența cu care sunt tratați unii pacienți, care ajung în stare gravă: ″Pacient cu cardiopatie idiopatică, Târgu Mureș nu-l primeşte pentru că nu are acces la sală, Sibiul refuza pentru că nu are cititor biotronic, acum nu e critic, dar poate deveni. Elias, pacient 89 de ani, hematom subdural, nu-l primeşte nimeni în Bucureşti pentru că nu sunt locuri în ATI, erau.”

Pentru a preveni astfel de situații pe viitor, unii manageri de spitale au propus ca salarizarea din sistem să se facă diferențiat, în funcție de competențe și de modul în care sunt tratați (sau nu) pacienții. Astăzi, salarizarea este identică între un medic cu 5 și un altul cu 20 de bolnavi/ zi. Toate schimbările anunțate în sistemul de sănătate vor intra în vigoare în următoarele luni.

Cursuri de prim ajutor în București și Constanța

Curs de recoltare probe biologice și injecții

Curs de urgențe medicale pediatrice

Cursuri de specialitate organizate de: Asociația Succes în Educație și Sport.