lun. iun. 17th, 2024
Tipuri de vin - Ghidul incepătorului

Cu toții știm că vinul este o băutură foarte populară, dar alegerea unuia bun poate că nu este cea mai simplă sarcină. Fie că ești un împătimit, fie un amator, merită să cunoști câteva informații care te vor ajuta să iei decizii cu adevărat inspirate în viitor.

Cele mai populare vinuri roșii

Acestea sunt obținute din soiuri de struguri de culoare închisă și se caracterizează prin culori profunde, bogate și arome îndrăznețe. Cabernet Sauvignon este foarte popular, fiind cunoscut pentru conținutul său ridicat de taninuri, ceea ce îl face să fie o pereche ideală pentru carnea roșie și sosurile bogate. Merlot este un alt vin roșu la mare căutare, având o textură fină și catifelată.

Se amestecă adesea cu Cabernet Sauvignon pentru a crea un profil de aromă mai echilibrat și este excelent lângă mai multe preparate, mai ales din carne de pasăre, porc sau paste. Nu trebuie să uităm de Pinot Noir, un vin roșu corpolent cunoscut pentru aromele sale delicate, fructate și pentru taninurile moi. Pinot Noir este excelent pentru asocierea cu pește, pui și mâncăruri vegetariene.

Cele mai populare vinuri albe

La acest capitol putem aminti de Chardonnay, un vin alb corpolent renumit pentru textura sa bogată și pentru aromele de mere, pere și fructe tropicale. Este adesea învechit în butoaie de stejar, ceea ce adaugă complexitate și profunzime profilului său de aromă și se potrivește bine cu fructe de mare, preparate din carne de pui și paste cremoase.

Sauvignon Blanc este un vin alb proaspăt și răcoritor, cu arome vibrante de citrice, măr verde și fructul pasiunii, fiind o alegere excelentă pentru asocierea cu salate ușoare, pește la grătar și brânză de capră. Riesling este un vin alb versatil și aromat, variind de la sec și demisec la dulce. Este cunoscut pentru aromele sale distincte de măr verde, piersică și miere, dar și pentru aciditatea sa ridicată. În plus, se potrivește bine cu mâncăruri condimentate, fructe de mare și carne de pasăre.

Cele mai populare vinuri rose

Vinurile rosé sunt obținute prin permiterea unui contact limitat între pielița strugurilor și sucul de struguri în timpul fermentației, ceea ce duce la o nuanță roz delicată. Pot varia de la sec la dulce și sunt cunoscute pentru aromele lor răcoritoare și fructate. Soiurile populare de vin rosé includ Grenache, Shiraz și Pinot Noir, iar acestea se îmbină de minune cu diverse alimente precum salatele, fructele de mare și pastele.

Crama Budureasca este locul ideal către care să te orientezi atunci când ești în căutarea unui vin de calitate, indiferent de culoarea sa. Vezi pe Budureasca vinurile tale preferate care se vor potrivi perfect pentru ocazie, fie că vrei să organizezi o cină de neuitat, fie că vrei să faci un cadou inspirat pentru cineva drag sau vrei să te bucuri de un moment de liniște în compania unui pahar bun. De exemplu, cu Merlot din gama Budureasca Premium nu greșești, fiind un vin de culoare roșu rubiniu intens, având nuanțe purpurii deosebite.

Aromele de fructe de pădure sunt completate de tușele delicate de mentă, iar gustul ne duce cu gândul la mure și cireșe negre. Taninurile moi, foarte catifelate duc către un final lung, plăcut, iar pentru că este un vin mai puțin taninos decât altele roșii, acesta se poate servi alături de preparate ușoare din carne, dar este o alegere excelentă și alături de paste.

Pentru a-și etala calitățile se recomandă consumul la o temperatură între 15 și grade. Poți descoperi și multe alte vinuri bune la Crama Budureasca, așa că merită să descoperi opțiunile și să vezi ce alegi.