Dum. mai 19th, 2024

Mașina este un element indispensabil din viața de zi cu zi. Dar, trebuie să recunoaștem că reprezintă o investiție destul de importantă, fie că vorbim despre cumpărarea unei mașini noi, fie că vorbim despre o mașină second. Din fericire sunt disponibile pe piață numeroase formule de finanțare auto. 

Poți deci să te bucuri de mașina visurilor tale, adaptată nevoilor tale, fără să trebuiască însă să dai o sumă importantă de bani, grație unui contract de leasing automobile, care oferă două opțiuni – leasing operațional sau leasingul financiar.

Ce înseamnă leasing?

Leasingul este o opțiune din ce în ce mai în vogă. Din ce în ce mai multe persoane aleg această opțiune pentru a se bucura de o mașină pe care să o folosească în viața de zi cu zi. O alternativă reală și foarte bună la cumpărarea unui vehicul, leasingul îți va permite să te plimbi tot timpul cu o mașină nouă. Un contract de leasing automobile îți oferă de asemenea, posibilitatea de a alege între o achiziție permanentă sau o reînnoire a contractului, optând pentru un vehicul nou.

Un contract de leasing pentru mașină este un tip de contract în care o firmă, o societate sau o persoană închiriază o mașină pe o perioadă determinată de timp, plătind în schimb, o sumă lunară. Este vorba deci despre o veritabilă alternativă la cumpărarea unei mașini. Este vorba și despre o soluție financiară abordabilă, care îți permite să îți stăpânești mai bine bugetul.

La finalul unui contract de închirieri auto București, se poate alege să se restituie mașina sau să se cumpere mașina. În acest din urmă caz, prețul este stabilit în avans. Plățile lunare includ apoi un procent din costul vehiculului și o taxă pentru utilizarea vehiculului.

Descoperă avantajele leasingului: soluția flexibilă pentru afacerea ta

Ce tip de contract de leasing poți alege? Leasing operațional sau leasing financiar

Leasingul operațional. Este un tip de contract de leasing, un fel de contract de închiriere cu totul inclus, care propune beneficiarului său să folosească mașina pe o anumită perioadă cu costuri acoperite în schimbul unei plăți lunare.

Leasingul financiar. Față de un leasing operațional, leasingul financiar propune o opțiune de cumpărare. Vehiculul este pus la dispoziția beneficiarului, care îl poate utiliza pentru toate deplasările sale, pe o perioadă determinată și contra plății unei taxe de închiriere.

Acesta este un serviciu de finanțare care, spre deosebire de leasingul operațional, nu oferă servicii conexe. Costul leasingului acoperă amortizarea financiară a vehiculului, cheltuielile de finanțare și, uneori, asigurarea. Acesta se bazează pe valoarea bunului și nu ține cont de numărul de kilometri parcurși.

Cum se poate alege cel mai bun contract de leasing pentru mașină?

Pentru a alege cel mai bine un contract de leasing, este important să studiezi așa cum trebuie piața și diferitele propuneri de la societățile de leasing. De asemenea, trebuie să te asiguri de faptul că dispui de o capacitate de plată suficient de stabilă pentru a garanta plata unei sume lunare până la finalul contractului.

În ceea ce privește punctele de analizat înainte de a alege un contract de leasing, pentru mașină, va trebui să te asiguri că vei putea să:

  • Calculezi costul total al contractului incluzând plățile lunare și anumit taxe. Va trebui să te asiguri de faptul că poți înțelegi condițiile de restituire și de vânzare  a mașinii la final de contract.
  • Determini durata contractului și să te asiguri de faptul că acesta corespunde situației tale financiare.
  • Înțelegi așa cum trebuie responsabilitățile în ceea ce privește întreținerea și reparațiile, dar și costurile asociate.
  • Condiții de alegere pentru o mașină în leasing. Pentru a profita la maximum de mașina ta în leasing, este important să definești așa cum trebuie nevoile tale, dar și așteptările tale în domeniul mașinilor. În timp, valoarea reziduală a unei mașini cumpărată în leasing scade. Acest factor este transferat de către organizațiile de leasing la calcularea ratelor de leasing. Nimic mai logic, dacă ne gândim bine: plătești din ce în ce mai mult pentru a nu fi nevoit să te ocupi de revânzarea unui vehicul care este din ce în ce mai puțin valoros pe piață.
  • Kilometrajul obișnuit este un criteriu esențial pentru a face alegerile corecte atunci când semnezi contractul de leasing.

Care sunt avantajele aduse de un contract de leasing auto?

Această soluție poate să fie interesantă pentru persoanele care au un buget limitat sau care nu vor să se angajeze în achiziționarea unei mașini noi din anumite motive. Este propus cu scopul de a ajuta șoferii care sunt în căutarea unei noi alternative pentru a înlocui cumpărarea unei mașini sau pentru a evita apelarea la un credit auto pe termen lung.

De asemenea, ești liber să aloci un buget lunar în funcție de resursele de care dispui și de soluțiile de finanțare disponibile. Leasingul îți permite să schimbi autoturismul fără să îți faci griji cu privire la vânzarea ulterioară a acestuia. Depinde de tine să decizi dacă vrei o mașină în leasing operațional sau un leasing financiar, în funcție de ceea ce ți se potrivește cel mai bine.

În același timp, poți să profiți de economiile realizate prin accesarea unui leasing automobile în loc de credit auto, pentru a selecționa unele opțiuni suplimentare, precum finisaje interioare frumoase sau un sistem audio mai performant. Poți să dispui deci de un vehicul destul de performant, luxos chiar, fără să trebuiască să cheltui o sumă enormă de bani. Sau poți să schimbi în mod regulat mașina de ce nu, pentru a ține pasul cu cele mai recente inovații sau tehnologii.