joi. sept. 12th, 2024

Dacă v-ați gândit să vă instalați un sistem de încălzire termică prin pardoseală, asigurați-vă că știți cum funcționează, cât costă și ce implică procesul de instalare. Apoi, puteți cere o ofertă și sunteți gata să vă achizitionați un sistem de încălzire în pardoseală.

Un sistem de încălzire prin pardoseală, cu apă, poate fi o modalitate excelentă de încălzire a podelelor pe timpul iernii și poate fi instalată sub majoritatea tipurilor de pardoseală. Dar, în comparație cu încălzirea electrică prin pardoseală, sistemele de apă sunt mai complicat de instalat și  mai scumpe din punct de vedere al prețului.

Cum funcționează un sistem de încălzire prin pardoseală cu apă?

Cu un sistem de încălzire prin pardoseală pe bază agent termic, o serie de țevi conectate la centrala ta de încălzire transmit apă caldă pe toată suprafața podelei, pentru a încălzi aerul, similar cu radiatoarele. Alternativ, puteți conecta conductele de apă din pardoseală la un sistem solar de încălzire a apei, o sursă de aer sau o pompă de căldură din sol.

Conductele vor fi conectate la sursa de căldură folosind un distribuitor (în esență, un sistem central care permite tuturor conductelor să funcționeze împreună). Cu cât sistemul este mai mare, cu atât va avea mai multe țevi și cu atât acesta va fi mai complex. De asemenea, sistemul va fi montat pe un termostat (sau termostate, dacă aveți mai multe zone), astfel încât să puteți regla temperatura. 

La ce temperatură trebuie să fie încălzită apa?

Aceasta funcționează de obicei la o temperatură a apei mai mică decât cea din calorifere. De obicei este între 27 °C și 31 °C, dar temperatura exactă va fi determinată de pardoseala utilizată. Cu cât este mai greu pentru căldură să treacă prin podea, cu atât va fi mai caldă apa care “curge” pe sub ea. Dacă sistemul este instalat în șapă (care este utilizată pentru a menține sistemul în poziție și pentru a uniformiza suprafața), este posibil ca temperatura apei să fie mai mare. Dar acest lucru va depinde din nou de tipul de podea și grosimea șapei. 

Procesul de instalare

După ce un profesionist verificat centrala pentru a se asigura că poate sprijini sistemul, iar amenajarea pentru fiecare cameră și zonă au fost finalizate, conductele pot fi așezate și fixate. Țevile vor trebui apoi conectate la un distribuitor, la sistemul de încălzire și la un termostat pentru a controla căldura pentru camera respectivă. Acest lucru trebuie făcut întotdeauna de către o firma calificată, ce ar trebui să testeze sistemul în acest moment. Odată ce țevile sunt coborâte, șapa izolatoare (un material realizat de obicei din ciment și nisip) este pusă deasupra pentru a menține țevile în poziție, pentru a izola sistemul în continuare și pentru a nivela podeaua.

Spre deosebire de utilizarea covorașelor electrice de pardoseală (ușor de rulat), un sistem de încălzire în pardoseală cu apă ar fi ideal să fie instalat de către un profesionist. Este un proces mai complex, cu conexiuni sanitare și teste care trebuie efectuate. Podeaua trebuie să fie pregătită și izolată corespunzător pentru a face sistemul să funcționeze eficient. Trebuie să fie suficient spațiu pentru a găzdui acest sistem și conductele, deci este posibil să trebuiască să ridicați nivelul pardoselii. Din acest motiv, este mai ușor să instalați încălzirea prin pardoseală cu agent termic într-o construcție nouă, deoarece aceste ajustări pot fi luate în considerare de la început. Cu toate acestea, există acum o mulțime de sisteme de pardoseală cu profil redus pe care le puteți instala într-o încăpere existentă fără a ridica considerabil podeaua – descoperiți soluțiile Magnum Heating de încălzire în pardoseală, la Case Călduroase.

Cât de mult costă încălzirea prin pardoseală cu agent termic, ca instalare și funcționare?

Încălzirea prin pardoseală cu apa este de obicei mai eficientă din punct de vedere energetic decât caloriferele clasice și, prin urmare, este mai puțin costisitoare, pe termen lung. Acest lucru se datorează acestui fapt – căldura emisă de un sistem de pardoseală este distribuită mai uniform decât căldura de la un singur calorifer, astfel încât sistemul poate folosi apă la o temperatură mai scăzută. Totuși, acest lucru va depinde de o mulțime de alți factori, inclusiv: cât de eficientă din punct de vedere energetic este locuința (adică cat este de bine izolată la nivelul pereților, a podului și a acoperișului), care este dimensiunea sistemului și a camerelor, cum vă folosiți încălzirea etc.

Cere o estimare de preț, descoperă date tehnice detaliate și află care sunt cele mai recente îmbunătățiri tehnologice în domeniul încălzirii prin pardoseală aici.