sâm. apr. 13th, 2024

În urma incidentului din 23 mai 2021, când un avion al companiei aeriene Ryanair a fost nevoit să aterizeze în Minsk, capitala Belarusului, sub pretextul unei amenințări cu bombă, s-au ridicat acuzații de răpire împotriva Rusiei și a Belarusului.

La bordul avionului se afla Roman Protasevici, un jurnalist și opozant politic care locuia în Lituania și care a fost arestat imediat după aterizarea avionului în Minsk. Acest incident a fost condamnat la nivel internațional și a dus la impunerea de sancțiuni economice împotriva Belarusului.

Deși oficialii de la Minsk au pretins că amenințarea cu bombă a fost un pretext legitim pentru a intercepta avionul, multe țări occidentale, inclusiv Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, au acuzat Belarusul și Rusia de răpire.

În timpul crizei din Belarus din 2020, Rusia a sprijinit regimul autoritar al președintelui Aleksandr Lukașenko, care a fost acuzat de fraude electorale și de încălcarea drepturilor omului. Într-un astfel de context, este posibil ca Rusia să fi încercat să se implice și în incidentul cu avionul Ryanair, pentru a înlătura un opozant periculos și pentru a intimida comunitatea internațională.

De asemenea, există suspiciuni că autoritățile din Belarus ar fi colaborat cu Rusia în acest incident, întrucât cele două țări au o relație strânsă și Belarusul depinde de ajutorul economic al Rusiei.

Indiferent de implicațiile politice ale acestui incident, răpirea unui avion și a unui cetățean european reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului și a legilor internaționale. Comunitatea internațională trebuie să se asigure că responsabilii pentru acest incident vor fi trași la răspundere și că asemenea acțiuni nu se vor mai repeta în viitor.