The Business Lounge corn

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la producția de porumb

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la producția de porumb

Topul producătorilor români de porumb este constituit din Ioan Popa de la Transavia, care produce pentru consumul propriu, Mihai Anghel și Ioan Nicolae.

Din totalul de 31.800.000 de tone de cereale produse, 18.900.000 de tone de porumb a produs România anul trecut (cea mai mare producție din istoria țării), iar acestea reprezintă 27.8% din producția totală a Uniunii Europene și valoreaza aproximativ 3.000.000.000 de euro. Conform cifrelor de la Eurostat, România este pentru a 2-a oara pe primul loc în Uniunea Europeană!

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricul­tu­ră (APIA), 1.660.000.000 de euro au fost plătiți ca avans pentru fermieri. Cel mai mare producător local a fost Agricost, deținută de grupul Al Dahra (peste 56000 de ha suprafață cultivată). În top urmează firmele Comcereal Vaslui (CCEV), deținută de grupul Racova și Transavia (cel mai mare business din industria cărnii de pui), ambele cu capital românesc.

Mihai Anghel (Cerealcom Dolj), a declarat că: “2018 a fost un an bun, iar principalul fac­tor al creşterii producţiei de porumb a fost vre­mea, care a fost optimă pentru dezvoltarea po­rum­bului”. Ioan Popa (Transavia), a afirmat că: “Anul trecut a fost foarte bun pentru producţia de porumb, dar noi producem cereale pentru consumul propriu. Activitatea de bază rămâne creşterea puilor”.

Pe locurile 4 – 8 s-au situat, în ordine, firma Oltyre controlată de Mihai Anghel (venituri de 130.000.000 de lei în 2017, conform Ministerului de Finanțe), firma AgroChirnogi Călărași controlată de omul de afaceri libanez El Khalil, JD Agro Cocora (parte a grupului Romania Farm Invest A/S) controlată de omul de afaceri danez Erik Jantzen, firma Agricola San Giorgio controlată de fa­milia Conti din Italia și firma Agrinatura, cu acționariat britanic.