RCA: Ce este, cum funcționează și de ce este important

Asigurarea auto de răspundere civilă sau RCA este obligatorie pentru orice proprietar de autovehicul. Cei mai mulți șoferi sunt tentați să aleagă cea mai ieftină variantă de pe piață, dar această alegere nu este întotdeauna cea mai potrivită. Asta nu înseamnă că trebuie să alegeți cea mai scumpă ofertă, ci doar că trebuie să studiați îndeaproape oferta asiguratorului și beneficiile poliței.

Acest tip de poliță acoperă daunele unui autovehicul care a fost implicat într-un accident rutier. Alegerea celei mai potrivite oferte poate fi un proces dificil pentru acei șoferi care nu au mai trecut prin această experiență. Vom încerca în acest articol să-ți oferim cât mai multe răspunsuri la întrebările tale despre polița de asigurare auto.

Ce este RCA?

Fiecare autovehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să fie asigurat. RCA este obligatorie, iar lipsa ei se sancționează conform legii. Asigurarea are rolul de a despăgubi victimele în cazul unui accident rutier. În cazul unui astfel de eveniment neplăcut, ambele mașini implicate trebuie să dețină o poliță de asigurare auto, iar cel vinovat îi poate despăgubi mașina victimei cu ajutorul acestui document.

Asigurarea RCA poate acoperi atât pagubele materiale, cât și vătămările corporale sau decesul unui participant la trafic. Fiecare proprietar de autovehicul poate alege perioada pentru care încheie o poliță de asigurare. Perioada poate varia între o lună și un an.

Cum faci alegerea unei asigurări auto?

Pe piața din România sunt aproximativ 10 companii avizate care pot emite astfel de polițe. Tariferele diferă de la o companie la alta și de gradul de acoperire pe care-l oferă. Poți alege atât variante de buget, cât și polițe care acoperă o gamă mai largă de incidente auto.

Indiferent de tipul de asigurare pe care-l alegi și facilitățile oferite de aceasta, trebuie să te prezinți la biroul asiguratorului cu talonul mașinii și cartea de identitate a posesorului acesteia. Nu doar proprietarul poate încheia o astfel de poliță, ci și o altă persoană în numele acesteia. Asigurarea se face pe autovehicul, nu pe șofer.

RCA poate fi emisă și pentru un autovehicul care nu este încă înmatriculat, dar care are nevoie de asigurare pentru a circula până la obținerea numerelor negre.

De ce este atât de importantă o asigurare auto?

Sumele pe care trebuie să le plătești pentru încheierea unei astfel de polițe sunt infime în comparație cu daunele pe care le poți crea ca șofer. Astfel, atunci când alegi o ofertă de RCA trebuie să fii foarte atent cu gradul de acoperire. Cu siguranță nu-ți dorești să fii protagonistul unui eveniment rutier cu daune foarte mari pe care trebuie să le suporți din buzunarul propriu.

Pentru a scăpa de toate procedurile prin care trebuie să treci atunci când ești victima unui accident rutier provocat de un alt participant la trafic, îți recomandăm să alegi RCA cu decontare directă. Acest lucru presupune că-ți poți repara mașina pe banii asiguratorului tău, iar mai apoi aceștia își vor recupera paguba de la asiguratorul celuilalt șofer, vinovat de accident.

Recomandarea editorilor: