Dum. oct. 6th, 2024
Înainte de a cumpără anumite uleiuri esențiale și de a le folosi, trebuie să știi câteva informații despre ele. Unii oameni pot avea alergii la anumite plante din care uleiul este realizat. De asemenea, fiecare ulei se administrează în mod diferit, în funcție de nevoi, de vârstă, dar și de modul de aplicare.

Ce sunt uleiurile esențiale și cum sunt produse?
Uleiurile esențiale sunt lichide hidrofobe, pure și concentrate, realizate din substanțele volatile extrase din anumite plante. Sau mai simplu, uleiul esențial este acel ulei sau lichid care îți rămâne pe mâna atunci când strângi petalele, tulpină sau rădăcina unei plante. Pentru plante, acest lichid reprezintă de fapt sistemul de apărare împotriva bolilor și dăunătorilor.

Metodă de extracție diferă de la plantă la plantă, în funcție de partea din care este făcut uleiul: petale, rădăcina, tulpină. Astfel, există următoarele tipuri de extracție: distilare, presare la rece, macerare sau extragere cu ajutorul solventilor.

Uleiurile esențiale sunt clasificate pe grade, în funcție de calitatea și utilitatea lor. Astfel, există uleiuri de grad A (terapeutice), de grad B (alimentare) și de grad C (aromatice).
Un alt mod prin care se diferențiază uleiurile esențiale pure este modul de administrare, care poate fi: topical, intern, prin inhalare sau prin difuzare prin nebulizator.

Așa că dacă ai cumpărat un ulei natural, citește cu atenție cum se utilizează și ce alte beneficii mai poate avea asupra organimsului. Majoritatea metodelor prin care poți utiliza un ulei pur:

  • Inspirare sau inhalare din palme
  • Băi în care pui și câteva picături de ulei
  • Masaj al tălpilor, gâtului, spatelui, etc.
  • Picături în mâncare sau băuturi
  • Inhalări fierbinți
  • Prin spray-uri sau difuzoare
  • Prin plasturi sau comprese
  • Prin atomaterapie, aromabratari sau aromalampa.

Uleiuri esențiale pure care previn și tratează răceală
1. Tea Tree (Arborele de Ceai)
Uleiul Tea Tree acționează asupra unui spectru larg de bacterii și este foarte renumit pentru proprietățile antimicrobiene, antiseptice și antivirale. De asemenea, are efecte pozitive și în cazul infecțiilor bacteriene, virale sau fungice. Studiile de specialitate arată faptul că uleiul arborelui de ceai acționează împotriva unui virus în decurs de 5-10 minute din momentul administrării.
Tea Tree are proprietăți de dezinfectare și decongestionare și poate fi folosit pentru:

  • Reducerea inflamațiilor
  • Tratarea tușei, congestiei sau bronșitei
  • Tratarea răcelii și durerii în gât

2. Lemn de cedru
Uleiul pur de cedru are proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antiseptice, fiind folosit cel mai des pentru tratarea problemelor respiratorii. Ajută la reducerea mucusului și la tratarea infecțiilor sinusale, asigurând astfel un somn liniștit. De asemenea, este recomandat și pentru ameliorarea tușei productive.

3. Oregano
Uleiul natural de oregano este unul dintre cele mai recomandate uleiuri pentru răceală și gripă, fiind numit și antibiotic natural. Acesta combate infecțiile și întărește sistmul imunitar. Are proprietăți antifungice, antibacteriene și o acțiune antivirala. Este folosit în general pentru tratarea tușei, dar că un expectorant, pentru reducerea mucusului și tratarea durerii în gât.

4. Lavandă
Uleiul esențial de lavandă este renumit pentru acțiunile benefice asupra întregului organism, însă el are proprietăți puternice antiseptice și antiiflamatoare. Pe lângă inducerea unui somn liniștit, acesta tratează afecțiunile respiratorii, chiar și simptomele astmului bronșic. Așadar poate fi folosit pentru: reducerea secretiilor nazale, calmarea tușei, calmarea durerilor în gât, congestia sinusurilor, calmarea durerilor de cap și relaxarea mușchilor.

5. Lămâie
Este știut faptul că lămâia în sine aduce multe benificii asupra corpului nostru, însă și uleiul esențial extras din ea este foarte benefic. Acesta este indicat în prevenirea și ameliorarea simptomelor de gripă, dar și împotriva infecțiilor respiratorii. Este unul dintre uleiurile cu cele mai multe avantaje, precum: acțiuni antibacteriene, antioxidante, antiinflamatorii, antiseptice, analgezice și energizante. Astfel, atunci când vine vorba de răceală și gripă, el poate fi utilizat pentru:

  • Tușe și congestie
  • Inhibarea creșterii bacteriilor prin întărirea sistemului imunitar
  • Tratarea durerilor în gât.

6. Mentă
Nu în ultimul rând, un ulei care aduce avantaje organismului este uleiul esențial de mentă. Acesta are aceleași proprietăți precum uleiul de lămâie, ele fiind de altfel și cele mai benefice pentru organism. Uleiul de mentă are efect antispasmodic și redă astfel o senzație de calmare și răcorire a corpului, reducând tusea. Este folosi frecvent că tratament pentru:

  • Răceli simple
  • Tuse și dureri și inflamații ale gâtului
  • Infecții ale sinusurilor, infecții respiratorii
  • Reducerea mucusului și a febrei
  • Dureri de cap
  • Congestie toracică.

Articolul Răceală și gripă pot fi prevenite cu uleiuri esențiale apare prima dată în Expert Medical.