The Business Lounge pepp

Produsul paneuropean de pensii (PEPP)

Produsul paneuropean de pensii (PEPP)

Conform unui comunicat emis de Ministerul Finanțelor Publice, instituțiile UE s-au pus de acord asupra unui nou set de norme, prin care cetățenii vor putea să economisească mai ușor pentru pensionare, și anume produsul paneuropean de pensii.

În comunicatul de presă al Ministerului Finanțelor Publice, se fac următoarele precizări: “Reprezentanţii permanenţi la UE ai statelor membre au aprobat, miercuri, acordul obţinut la 13 decembrie între preşedinţie şi Parlamentul European referitor la propunerea privind «produsul paneuropean de pensii (PEPP)», care reprezintă o nouă categorie de plan de pensii personale. Proiectul de regulament are ca scop oferirea unei game mai mari de opţiuni pentru persoanele care vor să economisească pentru pensie şi, în acelaşi timp, stimularea pieţei pensiilor personale”.

Aproape 1 din 3 europeni cu vârsta cuprinsă între 25 și 59 de ani (27%) optează pentru un produs de pensii, conform aprecierilor Comisiei.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe a afirmat: “Îmbătrânirea populaţiei în Europa creează noi provocări. Una dintre acestea este cum putem să ne asigurăm că cetăţenii economisesc o sumă suficientă pentru a putea trăi decent la pensie. Produsele paneuropene de pensii vor crea o nouă posibilitate pentru a economisi pe termen lung, utilizând pieţele de capital şi atenuând astfel presiunea asupra finanţării publice. Aceste produse vor avea şi avantajul major că vor cumula toate sumele economisite în Europa, indiferent de ţară, în cadrul unui singur plan de pensii personale”.

Reprezentanții de la Finanțe au concluzionat: “În Europa, piaţa pensiilor personale este, deocamdată, fragmentată, din cauza unei diversităţi de norme ce împiedică dezvoltarea unei pieţe la nivelul UE. În unele state membre, piaţa este aproape inexistentă. Pentru produse bazate pe instrumente ale pieţei de capital, opţiunile sunt adesea limitate. Aceasta duce la costuri mai ridicate pentru deponenţi şi la un nivel insuficient de lichidităţi pe pieţe. Noile produse paneuropene de pensii personale vor oferi cetăţenilor o nouă posibilitate de economisire, aplicabilă la nivelul întregii UE, venind în completarea planurilor de pensii publice şi ocupaţionale, precum şi a planurilor de pensii personale de la nivel naţional”.