Fără un plan, orice obiectiv rămâne doar o dorință. Descoperă secretul învățării unei limbi străine cu ajutorul acestei tehnici inedite și dovedite. Planifică eficient întregul proces cu ajutorul șablonului!
Language Pro a intervievat 85 de vorbitori nativi de limbă engleză, care nu intenționează să studieze o nouă limbă străină. Cea mai frecventă scuză? „Nu am timp.”
Cu toate acestea, trucul nu constă în a avea mai mult timp, ci în a găsi mai mult timp! Un planificator pentru studiul unei limbi străine te ajută la menținerea unui program organizat și la identificarea obiceiurile care îți consumă timpul și nu ajută la îndeplinirea obiectivelor.
În acest articol îți oferim un plan gratuit de învățare a unei limbi străine, care să te ajute să gestionezi programul. Dar, mai întâi, hai să înțelegem tehnica dovedită care stă la baza acestui plan (de învățare a unei limbi străine) și modul în care îți poate duce abilitățile lingvistice la următorul nivel.
Un model dovedit de planificare a obiectivelor pentru învățarea unei limbi străine
Există nenumărate metode atestate pentru stabilirea și atingerea obiectivelor. Totul depinde de preferințele tale. Totuși, încă din anii ‘50, mii de persoane și companii au folosit o anumită tehnică de stabilire a obiectivelor demonstrată, denumită OKRs.
OKR înseamnă Obiective și rezultate cheie (Objectives and Key Results). Metoda este utilizată de companii gigant din întreaga lume, printre ele Amazon, Google și Spotify, dar și de către indivizi pentru a-și stabili obiectivele personale. Care este diferența dintre un obiectiv și un rezultat cheie? Ei bine, simplu spus:
- Obiectiv: rezultatul final pe care dorești să îl obții
- Rezultat cheie: activități propriu-zise pe care le vei face pentru a împlini obiectivul (realizări)
Iată un exemplu cum sistemul OKR poate fi implementat pentru a încheia un semimaraton:
- Obiectiv: să alerg un semimaraton în 3 luni.
- Rezultat cheie 1: alerg de 4 ori pe săptămână;
- Rezultat cheie 2: gătesc o masă sănătoasă nouă în fiecare săptămână;
- Rezultat cheie 3: am un somn de calitate de 8 ore în fiecare noapte.
OKRs reprezintă un sistem pentru a crea obiceiuri mai bune, a atinge țintele și care permite să îți înregistrezi progresul. Șablonul (de învățare a unei limbi străine) de mai jos este inspirat din sistemul OKR, pentru a ușura atingerea obiectivele și a oferi un progres tangibil.
Plan de studiu pentru cei care învață o limbă străină
Poți folosi acest șablon în mai multe moduri, de exemplu xeroxat direct sau completat într-un caiet. Îl poți chiar lipi pe un perete sau adăuga la calendarul Google. Astfel vei primi notificări despre timpul de studiu și obiective. Ține cont de sfaturile de mai jos pentru ca planul tău să devină valoros și de succes.
Cum să creezi planul de studiu a unei limbi străine
1. Concentrează-te pe ce poți realiza în fiecare săptămână
Pentru a îndeplini obiective mărețe, trebuie să faci doar mici schimbări în rutina ta de zi cu zi. De aceea, recomandăm o planificare săptămânal în locul uneia lunare sau pe un an întreg. Astfel, obiectivele tale par mai accesibile, realizabile și mai puțin intimidante. De asemenea, dacă întâmpini obstacole în atingerea obiectivelor, nu veți simți că te abați complet de la traseul dorit, așa cum s-ar întâmpla dacă ai o săptămână întreagă fără activități planificate în calendarul pe o lună. Folosește acest plan în fiecare săptămână pentru a-ți ghida ambițiile și pentru a te menține concentrat pe progres.
2. Urmărește cu atenție obiectivele
În plan există două secțiuni inspirate de OKR care vor susține atingerea țintelor. Obiectivul tău este unul de mare amploare, ambițios, tocmai de aceea studiezi o limbă străină. Cele mai frecvente:
- Mutatul în altă țară
- Trecerea unui examen de limbă străină nivel B2
- Dezvoltarea profesională și discuțiile cu clienții, colegii și cumpărătorii
Cu toate acestea, obiectivele ambițioase au nevoie de pași propriu-ziși, iar aici intervine rezultatul cheie. Poți adăuga până la trei rezultate cheie pentru a-ți atinge obiectivul (în funcție de cât de mult timp dorești să aloci studiului). Rezultatele tale cheie trebuie să fie practice și ușor de cuantificat, pentru a-ți facilita parcursul spre obiectiv.
3. Căută mereu activități noi pentru a evita monotonia
Înainte de a începe programul, gândește-te la activități care ar putea transforma procesul de învățare într-unul distractiv și eficient. Există multe opțiuni pentru a învăța o limbă străină de acasă, iar noi am adăugat câteva exemple pentru o persoană a cărei obiectiv este să impresioneze familia partenerului. Această persoană va citi cele mai recente știri și va asculta podcasturi, astfel încât să aibă subiecte interesante de discuție. Efectiv, ar putea:
- Să citească 5 pagini dintr-o carte;
- Să asculte 30 de minute dintr-un podcast;
- Să vizioneze o emisiune pe Netflix, oprind-o din când în când pentru a repeta pronunția și a-și nota cuvintele noi;
- Să converseze cu un prieten sau un partener cu care face schimb lingvistic;
- Să asculte muzică în limba studiată și să fredoneze versurile.
În urma sesiunii de brainstorming, acum ai o listă interesantă pentru a combina exercițiile de învățare a unei limbi străine în fiecare săptămână. Schimba-le periodic, iar procesul va deveni mult mai atrăgător.
4. Diversifică!
Deși vorbitul este adeseori considerat cel mai bun mod de a învăța o limbă, ar trebui să studiezi cititul, scrisul, vorbitul și ascultatul într-un mod cât mai uniform. Astfel vei avea o imagine de ansamblu asupra limbi. De exemplu, ascultând podcasturi poți înțelege cum să pronunți cuvintele noi, ceea ce îmbunătățește și vorbitul!
În șablon vei găsi un rând dedicat exclusiv dezvoltării vocabularului. Scopul este să îți reîmprospătezi memoria cu toate cuvintele noi pe care le-ai învățat din ascultat, din citit și din conversații. Descărcă o aplicație flashcard de tip Quizlet sau Drops pentru a exersa ori de câte ori ai câteva minute libere.
5. Adaptează planul pentru conform rutinei tale
În șablon, ai o secțiune privind timpul pe care îl planifici pentru studiu și una pentru intervalul efectiv. Acești indicatori sunt prezenți pentru a vedea dacă reușești să îndeplinești obiectivele sau dacă trebuie să schimbi pasul.
În primele săptămâni, fii atent(ă) la aceste cifre și să vezi cât timp aloci în mod real programului. Dacă sesiunile de învățare par prea scurte, adăugă câteva minute. Dacă ți se par prea lungi, nu te stresa! Important este să nu te simți prost dacă nu înveți la fel de „repede” ca alții. În schimb, încearcă să progresezi câte un pic în fiecare zi.
6. Nu studia în fiecare zi
Este posibil să progresezi foarte mult dacă înveți o limbă străină în fiecare zi, dar vei obosi rapid. Odihna corespunzătoare și somnul sunt extrem de importante pentru a consolida ceea ce ai învățat, conform acestui studiu din Nature.
Studiază 5 zile pe săptămână cel mult! Dacă ești foarte pasionat și extrem de motivat, poți încerca oricând o activitate ușoară în timpul zilelor pauză. De exemplu, ascultă muzică sau urmărește un film în limba pe care o studiezi.
7. Ține evidența folosind repere
După fiecare lună, verifică-ți progresul! Ține un jurnal (de preferință același caiet sau dosar folosit pentru a exersat scrisul în limba țintă) și întreabă-te:
- Mi-am atins obiectivele luna aceasta? De ce sau de ce nu?
- Ce am înțeles cel mai bine?
- Ce am înțeles cel mai puțin?
- Ar trebui să îmi schimb activitățile săptămâna viitoare?
- Ar trebui să cresc sau să reduc timpul dedicat învățării?
Aceste întrebări te ajută să planifici următoarele obiective, să eviți plafonarea în studierea limbii și să îți monitorizezi progresul, ceea ce reprezintă o motivație uriașă!
Studiază recomandările experților privind obiceiurile în procesul de învățare a unei limbi străine
Știm că planificarea și realizarea unei rutine eficiente de învățare a unei limbi străine pot fi dificile, așa că am discutat cu câțiva experți! Mai jos sunt câteva sfaturi de la doi profesori de limba engleză Preply, precum și a unui membru al echipei de programe Preply. Iată cei mai importanți factori pentru a crea un program de studiu eficient!
Jan
Profesoară expertă în limba engleză, specializată în pregătirea pentru IELTS:
- Nu uitați să includeți toate cele patru abilități: citit, scris, ascultat și vorbit;
- Folosiți materiale autentice (ziare reale, postări pe bloguri, discuții la emisiuni TV, etc.) în plus față de manuale;
- Alocați perioade scurte de timp pe durata zilei pentru studiul limbii engleze. 15-20 de minute sunt suficiente pentru fiecare sesiune, dar trebuie să respectați programul! După câteva săptămâni, va deveni parte a rutinei și nici nu va mai trebui să te gândești la acest aspect, devine un obicei, ca și exercițiile fizice!
- Faceți ca „timpul dedicat limbii” să fie distractiv atunci când puteți: discutați cu prietenii în limba engleză, urmăriți filme bune cu subtitrare, etc. Cu cât vă place mai mult să învățați, cu atât procesul va fi mai ușor;
- Găsiți un profesor bun. Puteți face foarte multe singuri, dar un profesor bun va vedea unde aveți nevoie de îndrumare și feedback, vă poate răspunde la întrebări și vă poate menține motivați.
Sylvia
Șefa secției de metodologie de la Preply, creează materiale de studiu pentru limbile străine.
„Persoanele care învăță cu maxim succes limbi străine se asigură că alocă timp adecvat în program studiului lingvistic, prioritizând cele 10-15 minute pe zi. Mai mult, au și un plan de studiu lingvistic cu perioade de timp alocate exersării.”
„Persoanele care studiază folosind un program de studiu se simt responsabile pentru îndeplinirea sarcinilor stabilite. Timpul este un bun deosebit de prețios în prezent și studenții implicați consideră acest timp drept o investiție. Învățarea eficientă a unei limbi străine implică existența unui obiectiv clar și înțelegerea faptului că fiecare sesiune de studiu e un pas pentru atingerea acestui obiectiv. Dacă învățați puțin și des vă veți atinge mai rapid obiectivul și mai eficient decât o singură sesiune maraton o dată pe săptămână. Excesul are beneficii doar pentru Netflix, nu pentru învățarea unei limbi străine!”
Leonah
Profesoară autorizată nativă de limba engleză. Instructor pentru examene IELTS, TOEFL, TOEIC și Cambridge ESOL:
Învățarea unei limbi străine este un angajament care implică o planificare și o execuție eficiente.
Când planificați, concentrați-vă pe următoarele:
- Găsiți cea mai bună metodă de învățare a unei limbi străine și includeți-o în programul vostru (studiu individual sau cu un profesor online);
- Descoperiți ce tip de student sunteți: logic, solitar, social, auditiv sau o combinație a mai multor astfel de tipuri;
- Tratați învățarea limbii străine la fel cum vă tratați întâlnirile programate sau ședințele și adăugați sesiunile în calendar cu notificări.
Atunci când vă puneți planul în aplicare:
- Găsiți un interval regulat în care vă puteți concentra, în special pentru gramatică și scris.
- Folosiți timpii morți, precum naveta sau momentele petrecute in trafic, pentru citit, ascultat și studiat flashcards. De asemenea, puteți folosi timpul liber de la finalul zilei uitându-vă la emisiuni ori filme în limba țintă pentru exersarea ascultatului.
- Încercați să asociați învățarea limbii străine cu treburi zilnice și încercați să povestiți ce se întâmplă în jurul vostru, aceasta reprezentând o metodă foarte eficientă.
Îndeplinește-ți mai rapid obiectivele cu un profesor online
Împlinirea unui obiectiv asociat cu învățarea limbii nu este ceva ușor realizabil de unul singur. Ai nevoie de cineva cu care să vorbești constant, care te poată corecta ori de câte ori greșești și îndruma în direcția corectă.
Un profesor online este o persoană care se poate plia pe programul tău și te poate ajuta să exersezi toate abilitățile lingvistice de bază concomitent. Pe Preply, poți alege dintre mii de profesori online experți, care te pot îndruma prin orice provocări ai putea întâmpina atunci când înveți limba visată. Fie că dorești să îți îmbunătățești engleza pentru afaceri sau să vorbești limba spaniolă de bază pentru momentul când vei călători în America de Sud, pe Preply găsești profesorul perfect care să te ajute în a-ți atinge obiectivul.
Se spune că „fără un plan, orice obiectiv rămâne doar o dorință”, așa că fă-ți planul împreună cu un profesor iar în scurt timp îți vei transforma obiectivele lingvistice în realitate!