vin. oct. 4th, 2024
producator drojdie

Cozonacul, un desert traditional care nu lipseste de pe mesele romanilor, este un simbol al bucuriei, ospitalitatii, dar si al priceperii brutarului. Sarbatorile de iarna se apropie rapid, ceea ce inseamna ca este timpul sa inveti sa faci un cozonac care mai intai sa ii atraga pe clienti cu aspectul si apoi cu aroma.

De aceea, urmatoarele sfaturi pe care un producator de drojdie le ofera intotdeuna brutarilor te vor ajuta cu siguranta.

Primul sfat: foloseste ingrediente proaspete si de calitate

Pentru a obtine un aluat corespunzator, este important sa folosesti doar ingrediente de calitate care sa fie potrivite pentru acest preparat.

Faina trebuie sa fie de tip 650, astfel incat sa aiba suficienta proteina din care sa se formeze legaturile de gluten.

Drojdia trebuie sa fie proaspata si de cea mai buna calitate. Cum stii ca drojdia este proaspata? Simplu, o verifici folosindu-ti simturile. Drojdia nu trebuie sa aiba un miros foarte puternic, iar culoarea trebuie sa fie palida si uniforma, fara pete.

De asemenea, poti testa drojdia astfel: intr-un bol cu apa calduta (cel mult 30°C) adaugi cateva grame de drojdie, putin zahar si niste faina, cantitatile nu trebuie sa fie exacte. Daca dupa cateva minute observi ca la suprafata apei incepe sa apara spuma, conform producatorilor de drojdie, o poti folosi fara probleme.

Al doilea sfat: respecta instructiunile indicate de reteta

Un alt sfat pe care il ofera atat producatorii de drojdie, cat si brutarii si patiserii, este sa respecti intotdeauna ingredientele, cantitatile si temperaturile indicate de reteta.

In general, pentru un cozonac de 1kg, vei avea nevoie de 500-600 g de faina, 200-250 g de zahar, 100-150 g de unt, 4 oua, 25 g de drojdie proaspata si 150 ml de lapte.

Totuti, indicatiile difera de la reteta la reteta, de aceea este important sa le urmezi cu atentie pentru a obtine un aluat care sa creasca bine si pufos.

Al treilea sfat: acorda atentiei modului in care pregatesti aluatul

In cazul aluatului de cozonac cu drojdie, ordinea in care adaugi ingredientele este si ea la fel de importanta. Prima data trebuie sa dizolvi drojdia in lapte si sa o lasi cateva minute sa se activeze. Intre timp bati ouale cu zaharul astfel incat sa se topeasca.

Apoi amesteci toate ingredientele umede, adica lapte, oua si unt topit. Urmatorul pas este sa le adaugi peste cele uscate, adica faina si sarea.

Atentie – un lucru pe care nu foarte multi il respecta, dar care conform producatorilor de drojdie poate face diferenta intre un aluat reusit si un esec, este sa adaugi treptat faina. In acest fel poti vedea consistenta aluatului si daca este sau nu nevoie de intreaga cantitate de faina.

Al patrulea sfat: framanta cat mai bine aluatul

Framantarea este un pas la fel de important ca cei amintiti mai sus. Cu cat lucrezi mai mult aluatul, adica cel putin 10 minute cu malaxorul, cu atat sunt drojdiile raspandite mai bine in aluat si se pot hrani si inmulti mai bine, ceea ce rezulta intr-un aluat mai pufos si elastic.

In plus, in timpul framantarii este sustinut si grabit procesul in care se formeaza legaturile de gluten, ele fiind cele care fac ca miezul de cozonac sa se desfaca „pale, pale”.

Dupa cum poti vedea, secretul unui cozonac reusit sta in atentia la detalii si in alegerea ingredientelor potrivite. Daca vrei sa faci un aluat care creste perfect de fiecare data, alege produsele de calitate oferite de Lesaffre Romania, un producator de drojdie de renume.

Foloseste gama lor completa de agenti de crestere naturali si vei face din aluatul de cozonac o adevarata opera de arta!