The Business Lounge iceberg

Operațiunea Iceberg: 487 contribuabili mari și mijlocii cu riscuri asumate sub lupa A.N.A.F.

Operațiunea Iceberg: 487 contribuabili mari și mijlocii cu riscuri asumate sub lupa A.N.A.F.

Virgil Pîrvulescu, vicepreședinte al Agenției Naționale Anti-Fraudă, a explicat în conferința anuală de taxe a PwC România că ANAF analizează 487 de contribuabili mari și mijlocii în prezent în cadrul operaţiunii “Iceberg” și că va trimite controale fiscale după terminarea analizei de risc, în cazul în care situația o va cere.

Vicepreședintele ANAF a afirmat că: “În cadrul operaţiunii Iceberg este vorba despre contribuabilii care figurează cu cele mai mari riscuri în evidenţele noastre. În acest moment avem în analiză 487 de contribuabili mari şi mijlocii cu riscuri estimate, unde în funcţie de concretizare vom dispune efectuarea inspecţiilor sau nu. Acum lucrăm în zona de analiză de risc”.

În cadrul ANAF, a fost formată o echipă de specialiști, în vederea îndeplinirii obiectivelor și care va iniția controale la contribuabili din toate domeniiile de activitate. Reprezentanții ANAF au detaliat că aceștia vor avea la dispoziție evaluările individuale de risc, cu privire la Codul de procedură fiscală, precum şi la legislaţia din domeniu.

Virgil Pîrvulescu a explicat: “A fost o înţelegere greşită a faptului că noi ne-am gândit la multinaţionale cu această operaţiune, însă nu aceasta a fost intenţia. Am selectat cu doamna preşedinte Mihaela Triculescu un număr de 50 de inspectori care nu sunt salariaţii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, încă 100 care nu sunt salariaţii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi încă 100 de inspectori antifraudă pentru a încerca să ne pliem pe riscurile generale”.

În funcţie de rezultatul analizelor de risc, agenția este dispusă să trimită resurse umane oriunde este necesar pe întreaga suprafață a țării.

Vicepreședintele ANAF a concluzionat: “Vom reloca personal din ţară în funcţie de zonele de risc, că sunt zone din jurul Clujului, sau din jurul Iaşului, Constanţa. Nu e vorba doar despre Bucureşti, ci despre toată ţara. Scopul nostru este de a crea un mediu economic correct şi toată lumea să plătească impozitele fără abuzuri. La 25 ianuarie anul acesta, volumul sumelor declarate au crescut considerabil”.