ONJN, un stat paralel

ONJN este o instituție a statului român, aflată în subordinea Corpului de Control al Primului Ministru. Teoretic, acest Oficiu supraveghează ca piața jocurilor de noroc din România să funcționeze după legile și normele în vigoare. Practic, instituția respectivă așează lucrurile în funcție de parti-pris-uri și/sau traficul de influență facut de diferiți jokeri apropiați de o parte din conducerea instituției. Cu toate că aproape toți operatorii din industrie vorbesc pe la colțuri și sunt nemulțumiți de politica ONJN, nimeni nu are curajul să vorbească deschis despre abuzurile la care sunt supuse companiile lor, preferând să intre în turmă și să tacă, eventual să se plângă pe la persone excesiv de apropiate de diferite departamente din instituție.

Așa că, cum pe piața de gambling sunt mai mulți operatori, ONJN se comportă față de aceștia în funcție de simpatiile proprii sau induse. Adică fiecare firmă are ocaua sa. ONJN-ul prinde minori în locațiile de pariuri, chiar în mod repetat, în loc să suspende activitatea măcar o lună în agențiile în cauză, Oficiul trage o mustrare scrisă societăților comerciale de erau să lesine de râs investitorii din spatele companiilor respective.

O alta “indulgență” a ONJN este atunci când avizează dosarele de autorizare ale unor companii care nu plătesc taxa corespunzător, dar funcționează mai departe fără nici o măsură penalizatoare. Un alt operator folosește pentru plata câștigurilor o bancă din afara României, iar Oficiul este “nepăsător și rece”.

Sunt sesizate, de către clienții gamblerilor, sute de nereguli vis a vis de promoții, bonusuri, concursuri , campanii publicitare sau abuzuri față de persoanele participante la joc. ONJN își ia libertatea să nu ia nici o măsură sau măcar să răspundă reclamațiilor. Oficiul preferă să cânte prohodul la toate neregulile sesizate.

Cea de-a doua oca este folosită de ONJN când vrea să falimenteze firme și afaceri. În piață s-a tot comentat, din păcate tot pe la colțuri, despre câteva acțiuni în forță ale instituției. Cea mai cusută cu ață albă este cea aplicată firmei bet365.com. Respectivei companii i-a fost suspendată licența și dreptul de a funcționa pe piața românească timp de 5 ani, după ce a platit, conform calculelor ONJN, 30 de milioane euro. Operatorul britanic s-a adresat justiției, solicitând ca daune suma de 200 de milioane euro, având câștig de cauză în primă instanță, unde le-au fost acordate ca daune suma de 70000 lire/zi și au trecut mai bine de 1000 de zile de penalizare. În plus, cică aici ar exista niște înregistrări pe mai multe voci și graiuri, care abia așteaptă o redare cu audiție națională.

De curând, acealași ONJN a suspendat activitatea de pariuri a operatorului PublicWin. Motivarea suspendării: folosirea unui produs de la o companie care n-ar avea Licența 2 (autorizează companiile să ofere servicii organizatorilor din piața de gambling). Important și totuși de noaptea minții, este că onorabilul ONJN-ul a autorizat și reautorizat respectivul produs, la cererea expres a celor de la PublicWin, iar ONJN-ul și-a dat ok-ul de două ori. După sancțiunea propriu-zisă, PublicWin și-a pierdut majoritatea locațiilor, practic operatorul n-a mai avut puterea să revină în piață. Considerând acțiunea ONJN-ului un abuz, PublicWin a apelat la instanță. ONJN, conștient că în această cauză a sărit coarda, iar un câștig în justiție al reclamantului le-ar lua multe milioane din visterie, face un lucru incredibil. Cu toate că este supendată activitatea în locațiile PublicWin îi permite companiei să funcționeze cu sloturile. Mai mult, ONJN publica pe site-ul său oficial acest anunț. Ciudat este faptul că, din luna octombrie PublicWin nu mai îndeplinește condiția de licențiere, nemaiavând puncte de lucru (adică minimum 15 agenții sau 30 terminale). În aceste condiții, ONJN refuză să anuleze licenta PublicWin și o dă ca la Radio Erevan: “Noi n-am luat, noi am dat, ei n-au vrut ”. Sau poate a găsit și PublicWin ocaua potrivită în relația cu ONJN-UL.

Posibilitatea ca instanța să facă lumină, atât în cazul Bet365, cât și în cazul PublicWin, este spre sută la sută. Si după multe zeci de milioane plătite ca despăgubire, probabil și cei responsabili din cadrul ONJN-ului pot să răspundă pentru măsurile aplicate preferențial.

(Foto: https://www.facebook.com/onjn.gov/)