Medicamentul Eurespal (comprimate și sirop de tuse) este retras de pe piața din România

Medicamentul Eurespal (comprimate și sirop de tuse) este retras de pe piața din România

Eurespal (comprimate de 80 mg şi sirop de 2 mg) a fost retras de pe piața medicamentelor, conform unei informări emise de Agenţia Naţională a Medicamentului. În urma unor noi studii comandate de către producătorul francez Servier (și care ar conecta folosirea Eurespal de probleme de inimă) retragerea de pe piața franceză, și, ulterior, românească erau inevitabile.

Conform Agenției Naționale a Medicamentului: „Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru Eurespal a decis să solicite retragerea de pe piaţă a acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate, inclusiv în România. ANMDM a avizat iniţierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor şi farmaciilor, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a transmite ulterior ANMDM situaţia cu seriile şi cantităţile retrase”.

În prospectul medicamentului este precizat că: „Eurespal conţine ca substanţă activă fenspirida careare proprietăţi bronhodilatatoare şi antiinflamatoare. Acest medicament este indicat în tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani”.

Les Laboratoires Servier era deținătorul autorizației de punere pe piața din România, iar Servier Pharma SRL aducea medicamentul pe piața locală.