Business Lounge reading

Lectura: o plăcere desuetă?

Lectura: o plăcere desuetă?

Fără doar și poate, trăim în secolul vitezei. Deși alarma este pusă să sune la ora 07:00, apeși butonul “Snooze” la telefon de cel puțin 3 ori. Îți doreai să ieși la alergat în parc, acum că vremea e atât de frumoasă, însă timpul te presează. Te trezești cu greu, de cele mai multe ori obosit și doar o cafea te ajută să funcționezi. În viață este despre alegeri: micul dejun sau un duș rapid. În drum spre birou, îți cumperi o merdenea de la patiseria din colț. Cobori la metrou și sari 5 scări: “Atenție, se închid ușile” sunt ultimele cuvinte pe care ai vrea să le auzi în dimineața asta. Nimeni nu își dorește să întârzie la birou, și totuși nimeni nu pleacă cu 5 minute mai devreme de acasă. Nici masa de prânz nu e foarte sănătoasă, cele mai populare opțiuni fiind celebrele pizza, paste sau fast – foodul nostru cel de toate zilele. La terminarea programului, nu îți dorești decât să ajungi acasă și să te arunci pe canapea. Cea mai consistentă masa a zilei este, evident, cina. Stai cu ochii prinși în ecranul mic al smartphone-ului. Ai clipit și e iar ora 24, ești obosit și adormi în fața televizorului.

Sună cunoscut? Dormim prea puțin, mâncăm pe fugă sau când ne aducem aminte, sunt sclavii laptop-urilor și smartphone-urilor noastre, facem și dragoste pe fugă, iar ziua de 24 de ore pur și simplu nu ne mai ajunge. Mai ții minte ultima oară când ai avut un moment pentru sufletul tău? Un moment în care să nu te grăbești și pe care să îl savurezi în liniște? Ultima dată când ai mirosit paginile unei cărți? Sau ultima dată când pur și simplu nu ai putut să lași o carte din mână, chit că ceasul arată 2 dimineața?

Părinții și bunicii noștri au trăi în Epoca de Aur a lecturii, în care televizorul emitea doar câteva ore pe zi și “Cel mai iubit dintre pământeni” era o formă de rebeliune împotriva sistemului. Fast forward 30 de ani de la căderea comunismului, statisticile sunt realmente îngrijorătoare. România se află pe ultimul loc în cadrul Uniunii Europene la capitolul lecturii, doar 6% dintre români mai citesc constant, iar timpul mediu alocat zilnic este de 5 minute, conform unui studiu Eurostat. Tu ce ai face dacă ai avea o oră în plus în fiecare zi? A ajuns lectura o plăcere desuetă? Pasionații de lectură ne demonstrează că timpul nu reprezintă o problemă, iar lectura este pe un trend ascendent. Așa că această postare este o invitație deschisă la lectură. Nu mai sta și “Dă-te la o carte”, vorba lui Radu Paraschivescu!

În loc de concluzie, Robin S. Sharma spunea: “Nu trăi același an de 75 de ori și să îl numești viață”. Tu când ai mai luat ultima dată pastile pentru suflet?