The Business Lounge finland

Lecția finlandeză și ajutoarele sociale

Lecția finlandeză și ajutoarele sociale

În urmă cu doi ani, Finlanda a decis să înceapă un experiment și să acorde asistență socială gratuită în valoare de 560 eur pentru 2000 de șomeri (care au fost aleși aleatoriu), chiar dacă aceștia își găseau un loc de muncă sau nu .

După terminarea experimentului luna trecută și finalizarea rapotului, specialiștii au concluzionat că reducerea șomajului nu a fost deloc influențată prin oferirea de bani gratis șomerilor.

Ministrul Sănătăţii şi al Afacerilor Sociale, Prikko Mattila, a declarat: “În primul an, impactul asupra şomajului a fost unul minor”.

Luna aprilie a acestui an va aduce alegeri parlamentare în Finlanda, însă țara este deschisă în pentru a experimenta cu diferite modele de asistență socială.

Potrivit Bloomberg, cei care au luat parte la experiment s-au declarat mai sănătoși și mai fericiți decât cei care nu au beneficiat de venitul minim garantat.

Guvernul din Finlanda a acționat anul trecut și a sancționat șomerii care nu căutau un loc de muncă sau pe cei care au refuzat propunerile primite (din postura de angajați), anticipând rezultatele studiului.