mie. sept. 11th, 2024

Despre lăptișorul de matcă se cunoaște faptul că este un produs natural, cu un conținut important de vitamine și proprietăți. Acesta este folosit atât pentru consum, cât și în tratamentele cosmetice naturiste. Conform studiilor de specialitate, lăptișorul de matcă are capacitatea de a spori producția naturală de colagen. Tocmai de aceea este și atât de des folosit în tratamentele cosmetice.

Din ce este, însă, format lăptișorul de matcă?

Compoziția chimică completă a lăptișorului de matcă nu este cunoscută în totalitate, însă, întâlnim în compoziția sa numeroase elemente de mare importanță în buna funcționare a organismului. De asemenea, compoziția nutrienților variază considerabil între sursele lăptișorului de matcă.

Astfel, în compoziția lăptișorului de matcă, găsim următoarele:

  • apă
  • proteine
  • zaharuri simple (monozaharide)
  • acizi grași
  • minerale
  • acid 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA) – este singurul aliment din lume care conține acest acid.
  • acid
  • pantotenic
  • (vitamina B5)
  • piridoxină (vitamina B6)
  • urme de vitamina C.

Lăptișorul de matcă este folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională, tocmai datorită beneficiilor pe care le aduce organismului. Care sunt principalele beneficii pe care le aduce organismului?

Efecte antioxidante și antiinflamatorii. Aminoacizii specifici, acizii grași și compușii fenolici regăsiți în compoziția lăptișorului de matcă au capacitatea de a reduce inflamația și stresul oxidativ. Acesta are impact pozitiv și asupra nivelului de colesterol din sânge, reducând în acest fel riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Rol vindecător la nivel cutanat. Indiferent de modul de administrare, pe cale orală ca supliment alimentar sau în compoziția tratamentelor cosmetice, lăptișorul de matcă are capacitatea de a vindeca răni, zgârieturi și alte afecțiuni cutanate. Reduce acneea și combate apariția ei. Mai mult decât atât, are efect antibacterian, menținând rănile curate și prevenind infecțiile.

Reduce tensiunea arterială. Consumul de lăptișor de matcă în cure periodice, ca supliment alimentar, poate proteja inima și sistemul circulator prin reducerea tensiunii arteriale.

Reglează nivelul de zahăr din sânge. Studiile efectuate asupra lăptișorului de matcă demonstrează faptul că acesta poate să controleze glicemia din sânge. Prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației, este controlată totodată și ținută sub control sensibilitatea la insulină. Oferă un efect protector asupra țesutului pancreatic, hepatic și reproductiv.

Apărător al sistemului imunitar. Consumul de lăptișor ajută totodată organismul prin îmbunătățirea răspunsului imunitar natural la bacterii și viruși străini. Proteinele și acizii grași din compoziția lăptișorului de matcă sunt cunoscuți pentru efectele în crearea unei bariere antibacteriene, care de asemenea poate reduce incidența infecțiilor.

Ajutor în tratamentul împotriva cancerului. Deși nu este un tratament împotriva cancerului, lăptișorul de matcă poate reduce apariția de efecte secundare în timpul urmării unui tratament împotriva cancerului. Este cunoscut că tratamentele precum chimioterapia sau radioterapia aduc efecte negative semnificate asupra organismului. Consumul de lăptișor atât înaintea, cât și în timpul derulării tratamentelor poate reduce aceste efecte. Printre efectele secundare se numără insuficiența cardiaca, inflamația sau problemele gastrointestinale, în toate cele trei lăptișorul de matcă venind în ajutor.

Efecte anti-îmbătrânire. Încă din antichitate lăptișorul de matcă este folosit ca tratament cosmetic, tocmai datorită efectelor miraculoase pe care le are asupra tenului. Fie că ne creăm propriile tratamente cosmetice în casă în care adăugăm lăptișor de matcă, fie că alegem produse naturale pe bază de lăptișor, ne ajută în obținerea unei pieli sănătoase, cu aspect mai tânăr. Încetinește procesul de îmbătrânire și sprijină producția naturală de colagen. Totodată, acționează ca aliat împotriva radiațiilor solare, atunci când ne expunem la ele.

 Pentru a ne bucura din plin de efectele pe care lăptișorul de matcă ni le poate oferi, se recomandă consumul de lăptișor în cure de circa 9 săptămâni. Lăptișorul poate fi consumat în formă pură, atât de adulți, cât și de copii, dimineața, înainte de micul dejun.