Dum. dec. 8th, 2024
Business Lounge este omagiul nostru adus tuturor “nebunilor frumoși”, tuturor visătorilor și tutoror pasionaților pe care îi numim simplu… antreprenori. Ne onorează să deschidem seria interviurilor cu antreprenori români cu George Murar: business owner, avocat și triatlonist amator.

1. George, când ai știut că vrei să urmezi calea antreprenoriatului? Cât de grea ți s-a părut schimbarea de mentalitate de la angajat la angajator?
Dintotdeauna am știut că vreau să urmez calea antreprenoriatului, chiar înainte de a începe cursurile Facultății de Drept, cel mai probabil și datorită părinților care au început afacerea proprie la începutul anilor `90, o agenție imobiliară ce a avut la un moment chiar și 40 de angajați, ei fiind cei care ne-au insuflat acest spirit antreprenorial, și mie și fratelui meu, încă din copilărie.
Așadar, în cazul meu nu a fost niciodată nevoie să îmi schimb mentalitatea de la angajat la angajator, în perioada în care eram angajat știam faptul că aceasta e doar o etapă pregătitoare, în care acumulam experiență și pe care trebuia să o parcurg pentru a avea ulterior succes ca angajator.

2. Cum au fost începuturile pentru ceea ce astăzi reprezintă Societatea Civilă Profesională de avocați Murar și asociații?

Începutul afacerii noastre a fost pentru noi o experiență foarte intensă, lucrurile se petreceau foarte repede, săptămânal ne lărgeam portofoliul societății cu noi clienți, fiind nevoiți ca în doar trei luni de la începerea activității să ne mutăm într-un spațiu de birouri mai mare, mai central și unde ne puteam desfășura activitatea în condiții optime alături de primii colaboratori ai biroului nostru, avocați și personal auxiliar. Ușor, ușor lucrurile s-au mai stabilizat odată cu trecerea timpului, efectele crizei economice din anii 2008-2009 începând să se mai estompeze, însă societatea noastră de avocați a reușit ca, an de an să fie într-o creștere constantă, din punct de vedere al cifrei de afaceri.
Toate aceste lucruri le-am reușit împreună cu asociatul și fratele meu, Alexandru Cristian Murar, în condițiile în care amândoi eram foarte tineri, eu având la începuturi doar 24 de ani, compensând însă cu multă seriozitate și putere de muncă, dar și cu câțiva ani buni de experiență în domeniul afacerilor, luând contactul cu mediul de business încă din timpul facultății.
La aceeași întrebare a răspuns recent, foarte frumos și detaliat, Alexandru Cristian Murar, într-un interviu acordat site-ului portalmanagement.ro, ce se poate citi aici.

3. Care este nota personală de business pe care o aduce compania pe care o conduci, într-un mediu extrem de concurențial?
Așa cum spuneam și mai devreme, încă de la început afacerea noastră s-a bazat pe o notă de seriozitate, corectitudine, o dorință permanentă de a evolua și de a ne perfecționa din punct de vedere profesional, iar acum, după aproape 10 ani de activitate, putem spune că am acumulat și o experiență foarte mare în domeniul dreptului afacerilor și nu numai.
Chiar dacă poate sună un pic a clișeu ceea ce am afirmat, consider că doar așa poți avea succes pe termen lung, cu seriozitate și corectitudine față de clientul tău și față de activitatea pe care o prestezi.

4. Care sunt planurile de viitor ale Societății în care ești asociat? Cât de predictibil ți se pare mediul de business din România?
În primul rând ne dorim să reușim să ne păstrăm trendul ascendent pe care l-a avut societatea noastră de avocați până în prezent și să ne mărim portofoliul de clienți.
Totodată, începând cu anul 2017 ne-am lansat într-o noua provocare prin înființarea firmei de insolvență Murar Insolv Reorganizare & Lichidare IPURL, entitate menită să gestioneze de o manieră cât mai eficientă numărul în continuă creștere al cererilor de reprezentare și asistare juridică în materia insolvenței adresate SCPA Murar și Asociații. Așadar, ne dorim ca pe viitor să dezvoltăm această firmă de insolvență nou înființată și să ajungă în cel mai scurt timp la o cifră de afaceri apropriata de ceea a societății noastre de avocați.
În ceea ce privește mediul de business din România în continuare putem afirma că nu este foarte predictibil, poate din cauza legislației mereu schimbătoare de la o zi la alta, instabilitatea politică, iar mai nou mediul de afaceri se confruntă și cu o lipsă acută de forță de muncă. Cu toate acestea, afacerile din România sunt în creștere, poate nu la potențialul maxim, dar într-o continua dezvoltare, aspecte pe care le resimțim și la clienții din portofoliul nostru.

5. Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ai experimentat (fie din punct de vedere emoțional, fie din punct de vedere financiar) de când ai făcut trecerea către business și cum ai trecut peste el?
Nu aș putea nominaliza vreun anume moment dificil, de cumpănă să spunem așa, pe care l-am trăit de-a lungul activității societății noastre de avocați, întrucât până în prezent nu a existat nicio lună în care cuantumul cheltuielilor să depășească cuantumul veniturilor încasate, din contră am reușit aproape de fiecare dată ca această diferență să fie destul de mare între venituri și cheltuieli, în sens pozitiv.
Totuși trebuie precizat faptul momente dificile sunt în fiecare zi, este o luptă continua în a găsi noi clienți, noi contracte, după aceea din păcate de multe ori trebuie să faci demersuri să ți se și achite facturile fiscale pe care le-ai emis către clienții tăi. Nu există niciodată vreun moment de relaxare, nici măcar în vacanță, trebuie să fii tot timpul conectat la activitatea biroului tău pentru a reuși să îl menții în direcția corectă.

6. Dacă ai putea să dai timpul înapoi, ai schimba ceva la traiectoria ta educațională sau profesională de până acum?
Categoric nu, îmi place foarte mult ceea ce fac acum și dacă ar fi să dau timpul înapoi cu siguranță aș urma tot Facultatea de Drept și aș aștepta cu nerăbdare momentul potrivit pentru a începe pe cont propriu ca avocat.

7. Ce părere ai despre acțiunile care își propun să dezvolte antreprenoriatul, atât cele care provin din mediul privat (business angels, incubatoare de business, etc.), cât și cele din sectorul public – guvernamental (programul „Start-up Nation”, de exemplu)? Ai face ceva diferit pentru încurajarea tinerilor care cochetează cu ideea unui business?
Consider că sunt binevenite toate aceste acțiuni, mai ales că aceste provin și din partea statului. Pe lângă acțiunile amintite mai sus aș mai adăuga și faptul că prin lege le sunt oferite angajatorilor subvenții pentru încadrarea în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, cum ar fi proaspeții absolvenți ai unei instituții de învățământ, persoanele cu handicap, șomerii în vârstă de peste 45 de ani etc. Mai mult, în acest an această subvenție lunară a fost mărită de la 900 de lei la 2250 lei, fiind de un real ajutor pentru afacerile aflate la început de drum.

8. Știm că motivația reprezintă un capitol cheie pentru orice om în general și pentru un antreprenor în mod special. Care este flacăra interioară care te face să mergi mai departe, orice ar fi? Ce faci în momentele în care simți că îți pierzi din motivație?
Probabil că spiritul meu competitiv mă determină să merg mai departe, dorința continua de a mă perfecționa și de a avea o afacere de succes. Însă pentru a îmi menține motivația în momentele mele mai puțin bune mă ajută foarte mult și asociatul și fratele meu, Alexandru Cristian Murar, care este foarte dedicat activității biroului nostru. Faptul că aveam această afacere împreună ne ajută foarte mult să trecem mai ușor peste momentele dificile pe care le întâmpinăm în cadrul activității biroului sau peste probleme personale ale fiecăruia.

9. Fiecare antreprenor investește timp, energie și bani în propriul său business. Cum se relaxează și ce îl face fericit pe omul George Murar în timpul liber?
Practicarea sportului în general și în special a sporturilor care compun triatlonul (înot, bicicletă, alergare) mă face foarte fericit și mă ajută să mă eliberez de încărcătura psihică acumulată de-a lungul unei zile grele la birou. Am practicat sport de la o vârstă foarte mică, am început la 6 ani cu înotul, legitimat la clubul Dinamo, până la vârsta de 11 ani, moment în care am trecut la secția de polo pe apă din cadrul aceluiași club, până la vârsta de 18 ani, unde am și reușit să obțin cu echipa două titluri de campion național ca junior. Deși îmi plăcea foarte mult ce făceam atunci, am decis să renunț la sport, considerând ca doar așa mă pot dedica studiului pentru a reuși să devin avocat.
Ulterior, după ce lucrurile s-au mai așezat în viața mea, am trecut de perioada ceva mai tumultoasă ca student, am intrat la Barou, am început afacerea proprie, atunci m-am reapucat de sport, mai întâi cu inotul, de data asta doar la nivel recreațional. Din nevoia de a participa din nou în competiții am mai luat startul la câteva concursuri de înot masters, însă satisfacția cea mai mare am avut-o când am participat la primul meu concurs de triatlon, prin anul 2012, pe care l-am terminat destul de greu, nefiind antrenat mai deloc la proba de ciclism si alergare.
Imediat după terminarea primului meu triatlon am zis ca nu voi mai participa niciodată la așa ceva, însă lucrurile au stat cu totul altfel, de atunci am început să mă antrenez, în timpul meu liber, aproape zilnic la toate cele trei sporturi din care este compus triatlonul, inot, bicicletă și alergare. În general, mă antrenez la prima oră, imediat după răsăritul soarelui, pentru a putea fi ulterior prezent la birou.
Chiar dacă mă antrenez destul de mult, sunt doar la nivel de amator, nemaiavând nici vârsta necesară și nici timp suficient pentru a practica la nivel de profesionist acest sport, scopul meu principal fiind bineînțeles dezvoltarea societății mele de avocați. Cu toate acestea, am reușit până acum să am mai multe clasări pe podium la concursurile de triatlon din țara noastră, și chiar am reușit să devin campion național la aquathlon în anul 2017, competiție compusă din două probe: 1000m înot și 5 km alergare.

10. În final, care crezi ca este cea mai crudă realitate de business pe care nici un tânăr antreprenor român nu poate să o învețe din cărți?
As vrea să vorbesc în primul rând de realitatea de business pe care un tânăr avocat care dorește să înceapă pe cont propriu ar trebui să o aibă în vedere înainte de a face acest pas. Acest avocat ar trebui să fie conștient că nu este suficient să fi un bun avocat, un profesionist, trebuie să fi neapărat și un bun manager, să fi capabil să gestionezi activitatea biroului precum un om de afaceri, pentru că și avocatura este până la urmă tot o afacere, prestezi o activitate pentru care ar trebui să fi plătit.