The Business Lounge separation

În lipsa unui acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie, Banca Națională a României expune efectele Brexitului

Toate entităţile de servicii bancare, servicii de emitere de monedă electronică şi de plată din Marea Britanie, care operează în mod direct sau prin sucursale în România nu vor mai beneficia de regimul paşaportului unic european, în cazul în care Uniunea Europeană și Marea Britanie nu ajung la un acord, avertizează Banca Națională a României.

Folosindu-se de articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Marea Britanie a prezentat intenția de a se retrage din UE pe 29 martie 2017.

Pe data de 30 martie a.c., toată legislaţie primară şi secundară a Uniunii Europene (incluzând serviciile bancare și de plată) nu va mai fi aplicabilă Marii Britanii, în lipsa unui nou acord cu UE. Statele membre ale Uniunii vor avea din acel moment în Marea Britanie o țară terță.

Având în vedere contextul internațional, Banca Națională a României atenționează că instituțiile de servicii bancare, servicii de emitere de monedă electronică şi de plată din Regat vor beneficia de tratementul instituțiilor din țări terțe, cu privire la înființarea de sucursale sau la desfășurarea activității prin agenții.

Astfel, fără unei autorizații oferite de la BNR, pe data de 30 martie a.c. activitatea sucursalelor precum și furnizarea de servicii în mod direct în România încetează. Banca Națională a României îndeamnă toți clienții români ai instituțiilor britanice mai sus menționate să se informeze cu privire la evitarea sincopelor, continuitatea prestării serviciilor sau încetarea raporturilor contractuale, de la caz la caz.