Dum. dec. 8th, 2024
În ce industrii sunt folosite imprimantele 3D

Industria imprimantelor 3D este fascinantă, mai ales dacă te uiți la domeniile în care această tehnologie este folosită cu succes. Spre exemplu, cu siguranță nu știai că multe echipe de Formula 1 au folosit această printare 3D în prototiparea, testarea și crearea de piese personalizate care au fost ulterior folosite în competiții. Tot în industria auto o altă reușită a fost imprimarea unui cauciuc Michelin care nu are nevoie de aer și care nu trebuie înlocuit niciodată. Din ce în ce mai multe industrii încep să aplice tehnologia imprimării 3D în activitatea lor pentru că aceasta aduce multe beneficii:

  • libertate în design: permite crearea de părți complexe care nu pot fi produse prin metodele convenționale
  • viteză mare și costuri relativ reduse: fiind un proces rapid, părțile componente pot fi produse doar în momentul în care este nevoie de ele, deci costurile cu depozitarea și mâna de lucru dispar
  • metodă lipsită de riscuri: este folosită în special pentru producerea unui prototip 3D pentru că este mult mai ieftin

Revenind la subiectul principal al articolului și la lucrurile interesante pe care vrem să ți le mai spunem – imprimarea 3D se folosește cel mai mult în industria medicală. Chirurgii pot produce părți ale corpului sau chiar organe prin intermediul acestei tehnologii. S-a demonstrat faptul că imprimanta 3D și scanarea digitală pot fi folosite pentru a îmbunătăți semnificativ designul protezelor. Tehnicienii dentari folosesc printarea 3D pentru realizarea gutierelor personalizate pe dantura clientului. Având în vedere că astfel de produse intră în contact direct cu corpul nostru, probabil te întrebi din ce sunt realizate. În industria medicală, dar și în cea auto, cel mai des folosite sunt filamentele PLA, realizate din plastic obținut într-un mod natural din amidon de porumb. Aceste filamente PLA sunt cele mai populare pentru că sunt biodegradabile și pretenoase cu mediu, dar și accesibile din punct de vedere al prețului.

În industria aeronavelor a fost dezvoltată o metodă inovativă de a imprima duzele de combustibil pentru motoarele de avion – se pare că aceste piese imprimate 3D reduc consumul de combustibil cu până la 15%. Următoarea generație de avioane Airbus vor folosi deja motoare cu piese imprimate 3D. O altă informație interesantă vine din cadrul companiei SpaceX a lui Elon Musk care a folosit tehnica de printare 3D pentru realizarea motorului SuperDraco ce urmează să fie instalat pe nava companiei, Dragon.

Încheiem articolul cu vești de pe platourile de filmare, acolo unde imprimantele 3D își găsesc utilitatea. Producătorii filmului Skyfall au imprimat o replică după mașina Aston Martin DB5 pentru a fi distrusă într-o scenă din film cu efecte speciale. În acest fel, au salvat de la distrugere o mașină clasică extrem de prețioasă. Replica imprimată 3D a fost totuși mai mică – o treime din dimensiunea mașinii originale. Există mult mai multe industrii în care încep să fie folosite tot mai frecvent imprimantele 3D – tindem să credem că această tehnologie poate fi utilă în orice industrie atâta timp cât există creativitate și curaj din partea celor care vor să o folosească.