The Business Lounge bills

Guvernatorul BNR respinge propunerea lui Darius Vîlcov pentru un Consiliu Monetar

Guvernatorul BNR respinge propunerea lui Darius Vîlcov pentru un Consiliu Monetar

Darius Vâlcov, consilierul prim-ministrului Viorica Dăncilă pe probleme de economie, a realizat o gravă confuzie la finalul lunii ianuarie a.c., când moneda națională se deprecia într-un ritm galopant în relația cu moneda unică europeană, crede Mugur Isărescu.

Cu ocazia prezentării “Raportului asupra inflației” (ed. februarie 2019), guvernatorul Băncii Naționale a României, a precizat: “În afară de corelaţia politicii monetare cu deficitele de cont curent, a mai apărut o confuzie gravă, pusă, bănuiesc tot de dânsul, pe site-ul partidului de guvernământ, în perioada în care cursul era sub presiune: ni s-a indicat să luăm exemplul Bulgariei – de ce nu avem cursul fix ca în Bulgaria. Câţiva i-au răspuns, nu cred că a citit cineva. Din cercetarea noastră, a prins la public şi de aceea trebuie să răspund. Un Consiliu Monetar, care înseamnă, într-adevăr, curs fix faţă de euro, apare, de regulă, după o criză, dar după o criză majoră. Aşa s-a întâmplat în Bulgaria în 1996: moneda se depreciază puternic, economisirile populaţiei şi ale firmelor sunt rase, pur şi simplu – sunt confiscate prin depreciere, şi singura soluţie, pentru că inflaţia devine galopantă – se ajunge la inflaţie de trei, de patru cifre, este stabilizarea cursului, printr-o declaraţie fermă. Dar unde? Sus de tot. În primul rând, România nu avem criză, pentru a stabili un curs fix, iar, în al doilea rând, să o produci aşa din neant nu ştiu cum s-ar face”.

Mugur Isărescu a mai adăugat: “Să zicem că s-ar face. Un Consiliul Monentar în cazul României probabil că ar necesita un curs de 7-8 lei (pentru 1 eur, n.r.), pe puţin. De asta avem nevoie? Asta promovează consilierul economic al primului-ministru, când spune că trebuie să avem curs fix ca în Bulgaria? Nu cred că cine a publicat pe site-ul partidului de guvernământ a discutat cu premierul României sau cu vicepremierul României sau cu ministrul Muncii. (…) Mai este ceva, Consiliul Monetar colapsează imediat dacă ţara nu se poate autodisciplina şi să aibă nu deficite, ci surplusuri monetare”.

Deficitul bugetar al României a fost de 2.9% din PIB, pe când Bulgaria a avut un excedent bugetar de 1.1% și un cont curent de 6.5% în 2018. “Ce înseamnă dacă România ar avea surplus bugetar? Cam 4% din PIB. Asta înseamnă, ca să dau o cifră, ştim cu cât s-au umflat salariile bugetarilor plus numărul mai mare de bugetari înseamnă mai rău decât în anul de graţie al preşedintelui Băsescu: reducerea cu 3% a cheltuielilor bugetare. I-a spus domnul Vâlcov acest lucru premierului României sau ministrului de Finanţe, când ne-a sugerat să avem curs fix ca un Bulgaria, să avem Consiliu Monetar? Ce face aruncăm cu vorbele aiurea, ca să creăm confuzie? Cu cine a discutat, când a pus pe site îndemnul: Banca Naţională să ţină cursul fix ca în Bulgaria? Chiar atât de prost informat este dânsul şi nu ştie despre ce este vorba?”, a concluzionat guvernatorul BNR.