Fonduri europene nerambursabile sunt create pentru afacerile și proiectele din domeniile de turism, energie, transport, mediu, care sunt o sursă importantă de finanțare. Fondurile din UE susțin dezvoltarea socială și economică a statelor membre.
Acestea sunt sume de bani care sunt distribuite de Uniunea Europeană sau de stat pentru a putea ca tu să-ți dezvolți sau începi proiectul și atingerea țelului de interes național. Fondurile nerambursabile care vin de la Uniunea Europeană sunt mai mari, față de cele care vin de la stat.
Există anumite etape care trebuie să fie parcurse pentru a putea să primești aceste fonduri. Acestea se bazează pe negocierea dintre Comisia Europeană și stat.
Ce trebuie să știi despre fonduri europene nerambursabile
- Cine finanțează – fondurile nerambursabile din UE sunt obținute pe baza unui program de finanțare. Acestea sunt de mai multe tipuri.
- Ce tip de finanțare îți alegi – tipurile de finanțare sunt diferite. Există dobândă redusă la anumite împrumuturi, garanții ale unor împrumuturi și granturi la investiții.
- Eligibilitatea afacerii tale – trebuie să îndeplinești anumite criterii de eligibilitate pentru a putea să accesezi fondurile nerambursabile. Acestea sunt regiunea și locația afacerii, din ce domeniu face parte, cât de mare este afacerea ta etc.
- Aplicarea pentru fondurile europene nerambursabile – procesul este anevoios și greoi. Va trebui să pregătești multe acte importante pentru acest proces, printre care planul de afaceri, bugetul pe care îl ai pentru afacere, un studiu de fezabilitate și alte documente necesare.
- Întreținerea proiectului – ai obținut fondurile nerambursabile și trebuie să fii atent la gestionarea proiectului. În planul de afaceri ai specificat anumite obiective pe care vrei să le îndeplinești și va trebui să te axezi pe ele.
După ce proiectul a fost depus, evaluatorii vor analiza cu grijă proiectul pentru a vedea dacă cerințele sunt îndeplinite și eligibile. Dacă proiectul a fost acceptat pentru a primi fonduri europene nerambursabile, vei semna un contract de finanțare.
Tipuri de fonduri nerambursabile
- Microgranturile – pot fi obținute de ONG-uri, CMI-uri, IMM-uri, PFA-uri. Iar acestea nu pot depăși suma de 2.000 de euro.
- Granturile oferite pentru capitalul de lucru – fondurile oferite pentru acest tip sunt între 5.000 – 125.000 de euro. Acest tip de finanțare, maschează o mică parte din cheltuielile pe care tu le vei face.
- Alte tipuri de granturi pentru MMI-uri – finanțarea lor se face pe baza modificărilor sau pentru extinderea producției. Valoarea este cuprinsă între 50.000 – 200.000 de euro.
Tipuri diferite de fonduri europene nerambursabile
- Inițiativă de ajutor a comerțului afectat de COVID-19 – se oferă o sumă, nu mai mare de 30.000 de euro, pentru persoanele din centrele comerciale, ca să-și plătească chiriile.
- Granturi pentru MMI-uri în energie regenerabilă – există multe investiții de panouri fotovoltaice și de montarea stațiilor pentru mașinile electrice, pentru a se încărca. Nu poate depăși suma de 30.000 de euro.
- Granturi pentru competitivitatea MMI-urilor – acest program se bazează pe modernizare, construirea unui spațiu mai mare de lucru etc. Variază între 200.000 – 1 milion de euro.
- Granturi pentru actualizarea MMI-urilor cu electronice – se actualizează MMI-urile pe zona de IT. Suma este între 30.000 – 100.000 de euro.
- Garant în mediul rural pentru firmele din zonele respective – aceste firme se pot ocupa cu activități non-agricole. Suma diferă în funcție de câte locuri de muncă sunt. Dacă sunt două, atunci suma este de 40.000 de euro, iar dacă sunt cinci, se poate obține și 100.000 de euro.
- Garant pentru a învăța angajații să folosească dispozitivele digitale – companiile pot să obțină între 30.000 – 100.000 de euro.
- Start-up TECH – acest program este special pentru firmele noi înființate și oferă până la 42.000 de euro.
Astfel, poți să alegi tipul programului în care se încadrează afacerea ta. Dacă nu ești sigur de programul pe care să-l alegi, consultă-te cu un specialist pentru a te sfătui ce să alegi.