The Business Lounge airport

Estonia și Letonia demonstrează cum să îți aduci înapoi forța de muncă

Estonia și Letonia demonstrează cum să îți aduci înapoi forța de muncă

Un mic oraș situat în partea estică a Uniunii Europene, la granița dintre Estonia și Letonia, poate explica câteva aspecte legate de migrația forței de muncă din zonă, conform Bloomberg.

După Primul Război Mondial, orașul a fost împărțit în două părți: partea estoniană a orașului se numește Valga, iar partea letonă a orașului Valka. Orașul are o populație de aproximativ 17.500 de locuitori, și mulţi dintre ei au început să se gândească asupra calității vieții în cele 2 părți ale orașului în ultimii ani.

În ultimii 4 ani, salariile mai mari din Estonia au adus o creștere a populației letone cu 50% în două valuri. Serviciile medicale superioare și plățile sociale mai bune au însă și ele rolul lor. Acestea ar putea deveni vitale pentru ţările din Estul Europei care încearcă să-şi aducă acasă forța de muncă din Vestul Europei, pentru a combate lipsa acută a forţei de muncă.

În timp ce salariile mai mari şi serviciile medicale mai bune au fost cele care i-au tentat mai întâi pe letoni să se mute în cealaltă parte a oraşului, plăţile sociale mai generoase s-au aflat în spatele unui al doilea val de migranţi, potrivit primarului Valka, Vents Krauklis.

Primarul Valkăi, Vents Krauklis explică situația: “Când Estonia a majorat beneficiile pentru copii, oamenii aceia au înţeles că dacă ai copii este mai avantajos să trăieşti în Valga”.

După căderea comunismului, și, ulterior, aderarea la Uniunea Europeană, Estonia, Letonia și Lituania s-au confruntat cu o scădere a populației ca urmare a fenomenului de migrație către Vestul Europei. Natalitatea în scădere, precum și plecarea forței de muncă către partea mai bogată a UE au dus în Europa Centrală și de Est la un deficit de muncitori calificați.

Încetinirea investițiilor, a procesului de inovație și producție au pus în pericol finanțele publice pe termen lung. Estonia a ales o abordare diferită față de vecinii săi, majorând beneficiile sociale pentru copii, precum și introducând scutiri de taxe pentru cei săraci, iar efectele nu întârzie să apară.

Lecția estoniană ar putea să devină studiu de caz pentru România sau Bulgaria, a cărei populație va atinge un nou minim istoric (după cel de-al doilea război mondial). Și Polonia oferă un pachet de beneficii pentru a ține forța de muncă calificată în țară, dar și pentru a atrage polonezii plecați la muncă în străinatate (în Marea Britanie, reprezintă cel mai mai grup de forță de munccă străină, de exemplu).