Dezinfectanții cu eficacitate remanentă de dezinfectare, numiți în mod obișnuit dezinfectanți de lungă durată, sunt o tendință în curs de dezvoltare. În acest articol, enumerăm potențialele beneficii și limitări atunci când se utilizează această tehnologie pentru dezinfecția suprafețelor cu atingere frecventă.
Suprafețele dure neporoase din unitățile publice pot juca un rol important în transmiterea microorganismelor patogene, provocând infecții în rândul oamenilor. Suprafețele de ambient care intră cel mai mult în contact cu mâinile, cum ar fi mânerele ușilor, butoanele liftului, întrerupătoarele de lumină, contoarele și ecranele tactile, pot prezenta un risc mai mare de a ajuta la transferul microorganismelor, ducând astfel la infecție.
Dezinfectanții obișnuiți destinați suprafețelor dure neporoase reprezintă o parte importantă a asigurării unui mediu igienic în unitățile publice. Procesul de curățare îndepărtează murdăria și microorganismele, iar procesul de dezinfecție ucide sau inactivează microorganismele rămase. Cu toate acestea, deși dezinfectanții sunt foarte eficienți în contracararea riscurilor asociate cu murdăria și microorganismele, ei sunt eficienți imediat după ce sunt utilizați, deoarece oferă eficacitate imediată, dar nu au eficacitate remanentă, continuă, pe suprafețe.
Odată ce curățarea și dezinfectarea suprafeței sunt finalizate, contaminarea ulterioară a suprafeței creează un risc de igienă pentru persoanele care vin în contact cu suprafața. Pentru a aborda această limitare, a fost propusă o gamă de produse chimice care sunt aplicate pe suprafață în mod regulat și oferă o eficacitate continuă între evenimentele de curățare și dezinfecție. Aceste produse sunt menționate ca având eficacitate reziduală.
Eficacitatea reziduală reduce riscul de incident de igienă pentru suprafețele care contribuie la infecție, prin protejarea continuă a suprafeței cu compuși biocizi activi, în timp ce cel mai bun dezinfectant din clasă oferă doar eficacitate imediată.
O abordare pentru asigurarea eficacității reziduale este de a încorpora agentul biocid în suprafață în timpul producției. Au fost testate mânere de uși, balustrade și întrerupătoare din aliaje de cupru sau care conțin agenți biocizi, deși aceste tehnologii nu sunt discutate în acest articol.
Cealaltă abordare, mai comună, este de a oferi unității un produs care poate fi aplicat pe suprafețele mediului în mod regulat, care include agentul biocid (de obicei, un compus cuaternar de clorură de amoniu sau un compus care eliberează clor) și poate include, de asemenea, un compus detașabil (polimer siloxan sau alcool polivinilic) sau un alt agent care ajută la atașarea agentului biocid la suprafața tratată.
Anumite companii au lansat recent produși bazați pe tehnologia polimerică, avansată și inovatoare, ce presupune utilizarea unei pelicule de legare a polimerilor. Filmul oferă un rezervor de substanță biocidă, aproape de suprafață, ceea ce înseamnă că, în următoarele 24 de ore, orice contaminare a suprafeței este expusă unei surse proaspete de biocid. Prin acest mecanism suprafața păstrează capacitatea antimicrobiană, limitând contaminarea microbiană între aplicațiile produsului.
Principalele criterii de selectare a unui dezinfectant de lungă durată
1. Eficacitatea dezinfectării
Gradul în care filmul polimeric reține agentul biocid este un factor cheie în determinarea biodisponibilității soluției. Biodisponibilitatea măsoară cantitatea de agent biocid care este capabil să atace microorganismele.
Soluțiile reziduale care rețin puternic agentul biocid oferă o biodisponibilitate scăzută și, deși pot fi active pe o perioadă lungă de timp, oferă o eficacitate relativ scăzută din cauza biodisponibilității scăzute a agentului biocid și atunci când apare murdăria de suprafață, aceasta poate oferi o barieră la eficacitate. Soluțiile reziduale care rețin mai puțin agentul biocid oferă niveluri mai mari de eficacitate, dar sunt eficiente pe o perioadă mai scurtă de timp și sunt mai puțin afectate de murdăria de suprafață.
2. Estetica suprafeței și abraziunea
Dezinfectantul trebuie să fie ușor de aplicat si mentinut pe suprafețe și compatibil cu materialele întâlnite în mod obișnuit în locațiile target. Stratul/filmul de polimer trebuie să fie ușor de îndepărtat prin produse de curățare, dar trebuie să reziste la îndepărtarea prin abraziune.
3. Eficacitate antimicrobiană
Eficacitatea poate fi descrisă drept ideală, ceea ce înseamnă că ucide sau inactivează microorganismul conform standardelor stabilite de autoritățile de reglementare pentru a fi un dezinfectant cu aviz sau „statica”, ceea ce înseamnă că oferă doar un beneficiu în prevenirea reproducerii microorganismelor.
Dezinfectantul cu eficacitate reziduală oferă eficacitate dezinfectantă atunci când produsul este aplicat, eficacitate de igienizare în următoarele 24 de ore și un efect rezidual „static” în aceeași perioadă de 24 de ore. Această eficacitate se aplică unui spectru larg de bacterii gram-pozitive și gram-negative, drojdii și virusuri învelite, cu detalii care ar trebui să fie specificate pe eticheta produsului.
Când suntem sănătoși, corpul nostru are multe modalități încorporate de a ne proteja de infecții.
Un exemplu este bariera oferită de pielea sănătoasă, care ne protejează sistemul imunitar de factorii externi precum bacteriile.
Germenii sunt mai predispuși să cauzeze probleme pacienților, deoarece apărarea lor imunitară ar putea să nu fie la fel de activa ca cea a cuiva care este sănătos și locuiește acasă. Unii pacienți ar putea fi deosebit de vulnerabili la infecție, de aceea în asfel de medii trebuie folosit dezinfectant cabinete medicale specializat!
De asemenea, aceștia ar putea avea arsuri sau răni, chiar proceduri efectuate, cum ar fi o incizie chirurgicală, în care germenii ar putea intra sub piele.
Pacienții pot fi, de asemenea, vulnerabili la infecție în moduri care nu sunt atât de evidente. Prin urmare, este extrem de important să păstrăm mediul medical curat și lipsit de germeni, în special în locurile care prezintă riscuri pentru pacienți, colegi și noi înșine. Când un pacient părăsește o cameră sau este externat, camera trebuie curățată și dezinfectată pentru a ne asigura că următorul pacient este protejat de germenii pacientului anterior. De asemenea, trebuie să aplice dezinfectant biocid pentru mâini autorizat!