Demers media către instituțiile abilitate legat de cazul preotului care a încălcat neutralitatea politică în comuna Bârla

Instituțiile media centrale trag un semnal de alrmă către Administrația Patriarhală, Cancelaria Sfântului Sinod și toate instituțiile abilitate pentru a rezolva cazul preotului Marinescu Cezar Mugurel, care are dosar penal (vezi AICI), iar acum a încălcat neutralitatea politică în spațiul virtual și prin implicarea activă în campania unui candidat în comuna Bârla.

Ori din încredințarea Înaltpresfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, într-o scrisoare semnată de Preot Andrei Michai, Consilier Administrativ Bisericesc și Preot Alexandru Mărțoiu, Secretar Eparhial se specifică:

“Pct 4. Aplicând principiul iconomiei (pogoromânt, dispensă), în vederea misiunii sociale la care sunt chemați clericii în viața comunităților pe care le păstoresc, Sfântul Sinoid a aprobat ca, în situații excepționale, preoții și diaconii să candideze, însă numai ca independenți și numai pentru calitatea de consilier locar și consilier județean în România, cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.

5. În acest caz, preoții și diaconii care au obținut în mod excepțional aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul județean vor fi suspendați de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale (pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnității preoțești, vor respecta legislația în vigoare privind campaniile elctorale și alegerea autorităților administrației publice locale și nu vor folosi în scopurile electorale lăcașurile de cult.

6. Se reînnoiește apelul către liderii partidelor politice locale de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești.

7. Sfântul Sinod reamintește faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susține vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toți cetățenii să-i aleagă pe acei candidați care arată credință în Dumnezeu și responsabilitate față de comunitate, apără și susțin demnitatea vieții umane, a familiei tradiționale și promovează educația școlară integrală care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală.

8. O problemă specială o reprezintă încălcarea de către unii clerici a neutralității politice, în special în spațiul virtual (rețele de socializare), prin implicarea activă în campaniile electorale și susținerea unui/unor candidați. De aceea trebuie manifestate o maximă atenție și responsabilitate în atitudinea clerului și păstrarea neutralității în perioada electorală”.

Ori din imaginile de mai jos se observă cum acest preot încalcă flagrant neutralitatea politică în spațiul virtual și se implică activ în campania electorală a unui candidat în comuna Bârla.

Instituțiile media așteaptă să se ia măsurile ce se impun în acest caz pentru apărarea imaginii Bisericii Ortodoxe Române pentru ca această instituție să recâștige încrederea oamenilor în preoți și biserică.