The Business Lounge eu_flag

“Dacă nu se trezeşte, Uniunea Europeană va avea soarta Uniunii Sovietice în 1991”, amenință George Soros

“Dacă nu se trezeşte, Uniunea Europeană va avea soarta Uniunii Sovietice în 1991”, amenință George Soros

În articolul intitulat “Europa, te rog, trezeşte-te” și publicat pe Project Syndicate, investitorul George Soros a lansat un apel către UE „să se trezească până nu este prea târziu” şi să conștientizeze „magnitudinea ameninţării” cu care se confruntă din partea factorilor interni și externi de risc, conform CNBC.

“Uniunea Europeană trece printr-un moment de încercare, al cărui rezultat este incert, iar liderii europeni şi cetăţenii de rând nu realizează acest lucru”, continuă filantropistul.

“Actuala conducere ne aduce aminte de comitetul de decizie al URSS, când a căzut Uniunea Sovietică. Continuă să dea directive ca şi cum ar mai avea veo importanţă”, scrie miliardarul maghiar, amintind de căderea U.R.S.S. și a comunismului.

Contextul internațional în care a fost publicat articolul este unul instabil și incert, populismul este din nou în ascensiune, alegerile pentru Parlamentul European din această primăvară bat la ușă, problema Brexit e departe de a fi soluționată, iar poziția partidelor eurosceptice în sondaje este una solidă (de exemplu, partidul “Alternativa pentru Germania” în Germania sau “Liga Europeană” sau “Mişcarea Cinci Stele” în Italia).

Acesta a mai adăugat: “Din păcate, forţele anti-europene se vor bucura de avantaje competitive. Sunt mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru, printre care sistemul de partide învechit care se menţine în majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea de a schimba prevederile tratatelor, şi lipsa instrumentelor legale de a disciplina statele membre care încalcă principiile pe care Uniunea Europeană a fost fondată”.

Filantropistul propune la final ca “majoritatea pro-europeană să fie trezită şi mobilizată să apere valorile pe care UE a fost fondată, altfel, visul unei Europe Unite va deveni coşmarul secolului 21”.