joi. sept. 12th, 2024
Pași esențiali pentru migrarea site-ului la un nou furnizor de gazduire webPași esențiali pentru migrarea site-ului la un nou furnizor de gazduire web

Se întâmplă de multe ori să fii nemulţumit de servicii actualului tău furnizor de gazduire web. Şi când eşti nemulţumit înseamnă că vei avea probleme şi cu vânzările, cu site-ul, cu relaţiile deja existe cu fiecare client în parte. Următorul pas pe care îl ai de făcut dacă nu te mai împaci cu serviciile oferite de furnizor şi cu tot ce ţine de calitatea lor este să migrezi site-ul tău la un alt furnizor de gazduire web.

Nu te gândi la migrarea site-ului către alt furnizor ca la mutatul dintr-o casă în alta. Procesul poate fi mult mai simplu decât îţi închipui dacă ştii ce paşi ai de urmat şi cum să procedezi încă de la început, când ai doar ideea de a pleca de la actualul furnizor.

Cum poate fi făcută migrarea unui site de la o gazduire web la alta?

Migrarea sau transferul unui site poate fi făcută/făcut în două moduri. Ori laşi în seama experţilor cu experienţa să se ocupe de toţi aceşti paşi, ori faci chiar tu transferul manual.

Prima variantă este şi cea mai comodă şi cea mai eficientă. Dacă tot alegi un alt furnizor permite celor de acolo să se ocupe gratuit şi de migrarea site-ului tău. Economiseşti timp şi bani şi te poţi ocupa aşa de tot ce e important pentru tine şi pentru compania ta.

Ce ai de făcut pentru a putea vedea migrat site-ul spre noul furnizor de gazduire web cât mai rapid prin această metodă? Cauta un furnizor de gazduire web care oferă şi migrare gratuită pentru site-uri. Îl găseşti uşor comparând ofertele şi folosind comparatoarele de servicii şi oferte on-line.

După ce l-ai găsit ceri migrarea site-ului şi oferi detalii despre site, date tehnice. Vei pune la dispoziţie date de logare, hostname, control panel login, FTP login etc. De restul se vor ocupa specialiştii de la furnizor. Nu ai probleme cu bazele de date, cu e-mail-urile, cu nimic. Orice ar fi se rezolvă pe loc şi ai o echipă întreagă care se va ocupa de migrarea site-ului spre alt furnizor.

Migrarea unui site, versiunea manuală

Dacă însă vrei să te ocupi tu de migrare manual, lucrurile se complică destul de mult. Ce ai de făcut? Cumperi serviciile unui nou furnizor de gazduire web la început. Informezi toţi vizitatorii că vei muta site-ul şi oferi informaţiile despre noul host şi nouă locaţie. Aşa ai şi garanţia că nu ai probleme cu bazele de date cât timp muţi site-ul.

Urmează transferul fişierelor şi cel al conturilor de e-mail. Dacă ai website static, fără baze de date, doar descarci tot, .html, .jpg, .mov., toate fişierele de la găzduirea actuală şi le urci pe noul cont de la noul furnizor în funcţie de vechea structură a folderelor tale. Vei folosi FTP sau sFTP ca să urci totul mai rapid, clienţi de upload pentru mutarea site-urilor gen FileZilla.

Când ai site dinamic, ai baze de date e şi mai complicat de migrat. Trebuie exportată toată baza de date de pe vechiul host şi importată total şi fără erori în noul host. Dacă foloseşti cPanel se va face totul din phpMyAdmin. Te loghezi în cPanel, mergi la Databeses, phpMyAdmin, Export, la WordPress, Joomla ai nevoie de aplicaţie pe noul host ca să poţi importa bazele de date. Unele platforme CMS oferă şi transfer uşor de funcţionalităţi, se face transferul de fişiere de date direct via CMS.

Cel mai simplu e să faci arhiva .zip cu tot ce ai în public_html sau folder www, să uploadezi folderul pe noul host şi să adaugi liniile de cod în WP-config: define(‘WP_SITEURL’, ‘https://’ . $_SERVER[‘HTTP_HOST’]); define(‘WP_HOME’, WP_SITEURL). Poţi face upload şi cu plugin-uri diverse.

La mutarea conturilor de e-mail pe alt host e mult mai dificil, dar dacă le ai deja pe vechiul cont descarci toate conturile de e-mail din cPanel File Manager şi le urci pe noul cont de la furnizorul nou. La final verifici totul şi testezi. Unii furnizori de gazduire web oferă şi platforme de „development staging” ca să vezi site-ul înainte să fie live şi să remediezi orice fel de erori.