lun. iun. 17th, 2024

Ți s-a întâmplat vreodată să vii din concediu mai obosit decât ai plecat? Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori din cauza unui somn de o calitate îndoielnică, la baza căruia stau mai mulți factori – poate la cazare salteaua este mai fermă decât cea de acasă, iar camera nu este atât de bine izolată și se aude tot zgomotul de la vecini, poate ai întârziat prea mult ora de culcare și ai adormit mai greu sau ai exagerat cu mâncarea și nu ai putut să dormi tocmai bine. Există câteva reguli de bază pe care trebuie să le urmezi ca să te asiguri că te întorci din concediu odihnit și cu forțe proaspete.

Menține același program de somn ca acasă

Deși multe persoane merg în concediu ca să se odihnească, foarte puține dintre ele își mențin programul de somn de acasă. Ieșirile în oraș sau plimbările târziu în noapte sunt de multe ori preferate în detrimentul somnului. Dacă nu vrei să te întorci acasă cu o senzație de oboseală acută, ar fi bine să respecți intervalul orar în care adormeai acasă. Același lucru se întâmplă și cu trezirea – oricât de tentant ar fi să dormi până târziu, încearcă să te trezești cam la aceeași oră la care te trezeai și acasă pentru a-ți păstra ritmul circadian.

Menține aceleași obiceiuri

Rutina te ajută să adormi mai repede și să te odihnești mai bine. Citește o carte pe balconul hotelului, meditează pe malul mării, ascultă muzică de relaxare în timp sau fă orice altă activitatea care te ajută să intri în acea stare de relaxare și să te pregătești de somn. Această rutină de somn trebuie menținută tot timpul, indiferent dacă ești în concediu sau dacă ai o perioadă mai stresantă la locul de muncă – somnul de calitate te ajută să eviți un episod de burnout (vezi burnout simptome) și să îți menții concentrarea și eficiența.

Încearcă să îți creezi un mediu ideal pentru somn

O cameră mult prea luminoasă s-ar putea să nu fie chiar cea mai bună opțiune pentru un somn odihnitor. În momentul în care cauți cazarea perfectă pentru concediu, caută poze cu camera pe care vrei să o rezervi și asigură-te că are draperii sau rulouri care să facă întuneric și saltele 200×160 confortabile, din spumă cu memorie. Când ajungi în cameră verifică temperatura și seteaz-o între 18 și 20 grade Celsius, mai ales dacă ești în concediu la mare. Un mediu propice de somn te va ajuta să îți menții rutina și să te odihnești cât mai bine în vacanță.

Așa că, data viitoare când mergi în concediu, aplică toate sfaturile de mai sus și vei vedea că te vei întoarce mult mai relaxat, mai odihnit și cu bateriile încărcate!