Balamalele sunt accesorii importante pentru mobilier. Acestea asigură deschiderea și închiderea completă sau parțială a ușilor mobilierului, fără vreo problemă. Balamale mobila sunt folosite, nu doar pentru ușile mobilierului, ci și pentru ușile de la casă, cameră etc.
Balamalele sunt de mai multe dimensiuni, culori, pentru o anumită greutate, dar depinde și de sensul în care ușa mobilierului tău se deschide. Alegerea balamalelor pentru mobilier necesită multă atenție.
Balamalele pot să ruginească sau să cedeze la un moment dat, iar inevitabil, trebuie să alegi alte balamale de schimb pentru mobila ta. Achiziționarea balamalelor depinde și de mobilier. Nu poți cumpăra orice balamale mobila pe care le vezi în magazin.
Balamalele sunt confecționate din mai multe materiale, cum ar fi: alamă, cupru, oțel inoxidabil, fontă, cupru și piele. De exemplu: la ușile interioare se folosește mai mult oțelul inoxidabil.
Alegerea unor balamale mobila potrivite
- Greutatea mobilierului tău – balamalele trebuie să susțină o anumită greutate. Acestea susținând, nu doar dulapul, ci și ce este în interiorul lui. Pentru asta trebuie să citești specificațiile de pe cutia balamalelor pentru a cumpăra balamalele corecte pentru mobilierul tău.
- Direcția de deschidere a ușilor – este de două tipuri:
Balamale cu deschidere completă – pot să ajungă la un unghi de deschidere a ușii de 180 de grade.
Balamale cu deschidere parțială – pot să ajungă la un unghi de deschidere a ușii mai mic de 180 de grade.
- Alegerea tipului de balamale mobila se face după modul în care vrei sau poți să deschizi ușa.
- Spațiul necesar – verifică înainte de a cumpăra balamalele spațiul disponibil. Balamalele trebuie să se potrivească cu spațiul disponibil.
- Tipurile ușilor de mobilier – asigură-te că balamalele pe care le achiziționezi sunt bune pentru tipul ușii pe care îl ai la mobilierul tău. Există diferite tipuri de uși, cum ar fi: ușile glisante, pliabile sau cu sertare.
- Designul potrivit pentru mobilierul tău – balamalele sunt de mai multe culori și cu diferite finisaje. Așa că, înainte de achiziționarea lor, asigură-te că estetica balamalelor se potrivește și cu estetica mobilierului tău.
- Raport calitate preț – prețul balamalelor este accesibil pentru oricine. Însă, fixează-ți un buget pe care nu-l vei depăși. Și asigură-te că prețul este pe mărimea calității.
Cum se reglează balamalele corect pe ușă
Numărul de balamale mobila folosite pentru ușile mobilierului diferă. O ușă standard, confecționată din PVC sau lemn necesită trei balamale. Pe când, o ușă din aluminiu necesită două balamale. Totul depinde de materialul din care ușa este făcută.
Balamalele pot fi reglate pe o direcție, pe două sau pe trei. În interior, pentru ușile mobilierului tău, de exemplu, se folosește reglarea pe una sau doua direcții. Ușile interioare nu se confruntă cu vreo stare atmosferică pentru a necesita reglajul pe trei direcții.
Fiecare balama are un rol anume. Balamaua inferioară susține greutatea. Balamaua mijlocie presează lemnul sau PVC-ul la mijloc. Iar balamaua superioară rezistă la „smulgere”. Iar în unele cazuri există și a patra balama, tot superioară, la ușile din aluminiu pentru a putea fi realizate uși mai înalte.
Cerceveaua este ridicată sau coborâtă doar prin reglarea balamalei inferioare. De aceea, acest proces este foarte important. Greutatea cercevelei este distribuită pe această balama. Toate reglajele laterale, mută cerceveaua din dreapta în stânga.
Balamaua de mijloc și cea superioară nu necesită un reglaj. Toate reglajele, mai ales cele mai complexe și importante, se fac de la balamaua inferioară. Astfel, balamaua inferioară are un rol mult mai important decât celelalte doua pentru acest reglaj.
Alegerea balamalelor depinde de tipul de mobilier pe care îl ai, materialul din care este realizat, greutatea mobilei și multe altele. Trebuie să ții cont de aceste aspecte pentru a putea să-ți achiziționezi balamale mobila corespunzătoare tipului tău de mobilier.