Dum. apr. 14th, 2024
Panouri solare: cum funcționează și ce trebuie să știi despre elePanouri solare: cum funcționează și ce trebuie să știi despre ele

Panouri solare, cunoscute și sub denumirea de panouri fotovoltaice, sunt dispozitive care transformă energia luminoasă a soarelui în energie electrică utilizabilă. Ele sunt alcătuite din celule solare, care sunt fabricate din materiale semiconductoare, cum ar fi siliciul.

Când lumină soarelui cade pe celulele solare, aceasta provoacă mișcarea electronilor din materialul semiconductoare, generând astfel un curent electric. În mod tipic, mai multe celule solare sunt conectate în serie și în paralel pentru a produce tensiunea și curentul electric necesare pentru alimentarea unui sistem sau a unei instalații solare.

Panourile solare sunt folosite inclusiv pentru încălzirea apei menajere. Acestea sunt o variantă sustenabilă pentru a avea parte de apă caldă de fiecare dată când îți dorești.

Ele au luat amploare în ultimii ani de zile, de când se caută soluții ecologice și economice pentru încălzire. Aceste sisteme sunt rentabile și au un principiu simplu de funcționare. Sunt sigure și foarte mulți oameni au început să le folosească.

Cum funcționează un panou solar?

Pe lângă denumirea de panouri solare pentru apă caldă, vei mai întâlni și „colectoare solare” sau „panouri solare termice”. Acestea sunt destul de diferite față de panourile fotovoltaice.

Panourile solare pentru apă caldă se folosesc de energia solară pentru a o transforma în energie termică, care mai apoi va fi transmisă către apa rece din rezervor. Cele fotovoltaice se vor folosi de energia solară pentru a o transforma în energie electrică.

Așadar, principiile și rolurile celor două sisteme sunt destul de diferite, însă ambele îți pot oferi posibilitatea de a deveni independent față de rețelele de energie.

Panourile solare pentru apă caldă sunt formate din niște tuburi prin care circulă apa ce urmează să o folosești pentru diferite treburi casnice. Tuburile au rolul de a capta energia solară și de a o transfera apei ce circulă în interiorul lor.

Apa încălzită va ajunge în serpentina unui boiler, prin pompare, care mai apoi va ajunge în instalația de apă caldă a casei, gata de a fi utilizată. Panourile solare care sunt mai performante se vor folosi de un antigel ce încălzește apa din boiler. Se pot utiliza inclusiv în sezonul rece.

Cum alegi un sistem de panouri solare?

Pe piață există mai multe tipuri de panouri solare destinate apei menajere, însă cele 2 mari categorii sunt:

  • panourile nepresurizate;
  • panourile presurizate.

Energia solară este o sursă care ne oferă apă caldă gratuită, fiind un avantaj atât pentru mediu, cât și pentru buzunarul tău. Cu o investiție minimă, ai apă caldă pe tot parcursul anului, în afara sezonului rece, când soarele tinde să se ascundă după nori.

Nu uita că energia solară este gratuită și mai ales inepuizabilă. Alege un panou solar pentru apă caldă cu ajutorul unui specialist, pentru a avea parte de:

  • independență față de sistem;
  • confort sporit și gratuit în locuință.

Iată avantajele de care vei avea parte dacă achiziționezi un astfel de sistem de panouri solare, în funcție de cantitatea de apă pe care o utilizezi zilnic, numărul de persoane din locuință și nevoile pe care le aveți:

  • protejezi mediul înconjurător;
  • contribui la scăderea emisiilor de CO2, implicit vei respira aer mai curat;
  • îți reduci considerabil facturile la întreținere (gaz, apă, curent).

Un procent de 30% din valoarea facturilor este dat de către apa pe care o utilizăm lună de lună. Astfel, mai ales în lunile calde, vei putea economisi foarte mult.