Neurofeedback-ul devine din ce în ce mai cunoscut în rândul populației, fiind un tip de terapie somatică, care auto-stimulează creierul prin antrenarea undelor cerebrale. Beneficiile neurofeedback-ului au fost și sunt în continuare studiate atent de către specialiștii în domeniul neurologiei, însă rezultatele obținute până în prezent confirmă contribuțiile acestui tip de terapie în cazul mai multor tulburări, inclusiv în deficitul de atenție.
Poate că te întrebi dacă și cum ajută neurofeedback-ul în reducerea simptomelor deficitului de atenție, iar noi suntem aici să te ajutăm cu răspunsuri.
Ce este deficitul de atenție
Deficitul de atenție reprezintă o tulburare de neurodezvoltare, care apare de obicei în copilărie și care continuă pe toată durata vieții. Există foarte multe cazuri în care este diagnosticat deja atunci când suntem ajunși la maturitate și simțim, conștientizăm cum ne afectează viața de zi cu zi, fiind un real impediment în atingerea obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung.
Ce se întâmplă în interiorul creierului de fapt
Pentru persoanele care se confruntă cu un deficit de atenție, creierul poate prezenta modele caracteristice de comportament, mai ales în lobul frontal, regiunea responsabilă pentru atenție, concentrare și învățare. Creierul produce semnale electrice măsurabile sau unde, iar ele sunt cinci la număr: alfa, beta, gamma, delta și theta.
Unele cercetări au sugerat că persoanele cu un deficit de atenție au mai multe unde tehta și mai puține unde beta decât persoanele fără această tulburare, iar neurofeedback-ul urmărește să îmbunătățească acest raport.
Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de neurofeedback
Inițial are loc o discuție între terapeut și pacient pentru a determina exact simptomele cu care se confruntă și se stabilește un plan de tratament personalizat.
În cadrul unei ședințe de neurofeedback, pacientului i se vor plasa pe cap senzori care vor măsura activitatea undelor. Acești senzori nu sunt dureroși și NU transmit nimic către creier, ci contrar, afișează pe un ecran semnalele electrice în timp real.
Clientull va avea de îndeplinit o sarcină relaxantă, precum vizionarea unui film sau abordarea unui joc, ori alt tip de stimul, care încurajează creierul să perceapă informația într-un mod diferit. Astfel, se creează noi modele mai sănătoase care contribuie la creșterea atenției. Practic, neurofeedback-ul antrenează creierul prin modificarea undelor.
Beneficiile neurofeedback-ului descoperite în urma studiilor
Mai multe studii au demonstrat eficiența neurofeedback-ului în ameliorarea simptomelor deficitului de atenție. Fiind o metodă de terapie non-invazivă, sigură și fără efecte adverse, neurofeedback-ul este astăzi utilizat complementar cu psihoterapia.
În urma unui studiu realizat de către oamenii de știință de la Universitatea din Geneva (UNIGE) și de la Spitalele Universitare din Geneva (HUG), Elveția, cu un eșantion de 25 de adulți, s-a constat că după o ședință de neurofeedback cu o durată de 30 de minute, pacienții nu doar că au arătat un răspuns pozitiv asupra abilităților de concentrare, ci și că nivelul de atenție a fost îmbunătățit. Pe termen lung, rezultatele sunt promițătoare.
Inclusiv în rândul copiilor au fost efectuate studii, fiind selectat un eșantion de 142 de micuți cu vârste cuprinse între 7-10 ani, care aveau un grad ridicat de neatenție. Ședințele de neuroterapie s-au desfășurat săptămânal, timp de 3-4 luni. În medie, fiecare copil a beneficiat de 38 de astfel de ședințe, iar rezultatele au fost evaluate inclusiv de profesori și părinți.
La 13 luni după terminarea ședințelor de terapie, s-a constat o îmbunătățire majoră a gradului de atenție conform evaluărilor efectuate de oamenii de știință, părinți și profesori. În unele cazuri, chiar și volumul tratamentul medicamentos a scăzut, odată cu ameliorarea simptomelor.
Studiile integrale le găsiți aici:
Concluzie
Neurofeedback-ul este o formă de terapie sigură care vine în ajutorul pacienților, indiferent de vârstă, pentru a-i ajuta să dezvolte un nivel optim de atenție care să le permită să își îndeplinească sarcinile de zi cu zi, dar și obiectivele pe termen lung. Deși este un domeniu încă în descoperire, studiile efectuate până în prezent au oferit rezultate promițătoare în ceea ce vizează ameliorarea simptomelor deficitului de atenție.
Cum funcționează neurofeedback-ul?
Cum ajută neurofeedback-ul în deficitul de atenție?