Comportamentul agresiv manifestat de copii – când sunt necesare serviciile unui psiholog?

Comportamentul agresiv manifestat de copii – când sunt necesare serviciile unui psiholog?

Comportamentele agresive sunt destul de des întâlnite în grupurile de copii. De obicei acestea iau forma unui joc. Indiferent de contextul manifestărilor agresive este recomandată acordarea unei atenții speciale din partea părinților. Este adevărat că nu toate activitățile copiilor sau adolescenților pot fi catalogate ca fiind un pericol.

Este recomandat ca toate problemele copilului să se regăsească în atenția părinților. Cu siguranță, viața unui copil este împărțită în etape care atrag într-o oarecare măsură o doză de stres. De exemplu mersul la grădiniță, trecerea într-un alt ciclu de învățământ, plecarea părinților la serviciu ș.a. Aceste probleme se remediază în timp prin comunicare și nu necesită neapărat atenția unui psiholog specializat.

Reprezintă semnale de alarmă acele situații în care copilul refuză să meargă la școală sau grădiniță pe motivul că nu suportă colectivitatea, scade pofta de mâncare, apar crize de impulsivitate nejustificate sau se observă tendințe agresive fără motiv.

Orice problemă de acest gen care nu este tratată poate influența ulterior echilibrul psihic al copilului și activitățile pe care le desfășoară. Este recomandat ca părinții să aleagă serviciile unui psiholog specializat pe domeniul Psihologiei Copilului. Un punct de reper în acest sens este Centrul Psihologic PsihArt.

Serviciile sunt oferite de psihologi atestați pentru a comunica eficient cu copiii. Ce înseamnă acest lucru? Un psiholog pentru copii este acea persoană care reușește să stabilească un canal comun de comunicare adaptat la nivelul de înțelegere a micuților.

Experiența psihologilor specialiști de la Centrul Psihologic PsihArt atestă faptul că părinții semnalează nemulțumiri ce vizează comportamentul copilului de tipul deranjării orelor, violență fizică și verbală între colegi sau faptul că nu sunt ascultători.

Este adevărat că mai există și varianta în care părinții își doresc un copil ascultător care să nu deranjeze sub nici o formă. Acest lucru este nerealist, iar psihologii afirmă faptul că un astfel de comportament reflectă un substrat de nefericire, anxietate sau timiditate excesivă a copilului.

Este recomandat ca părinții să accepte ajutorul și sfatul unor specialiști în domeniu înainte să aplice tratamente sau să își eticheteze copilul într-un fel sau altul. De cele mai multe ori există riscul ca acestea să reflecte în principal nevoile adulților și nu starea emoțională a celui mic.

Comportamentul părinților – sursa manifestărilor agresive ale copiilor

Chiar dacă de multe ori părinții ignoră prezența copilului din diferite motive, asta nu înseamnă că cel mic nu simte și nu trăiește aceleași emoții. Manifestările agresive, indiferent de vărstă sunt adesea repercusiuni ale mediului de viață. Un factor frecvent ce influențează comportamentul agresiv al copilului este conturat în special când au loc conflicte între părinți.

Fie că este vorba despre certuri violente, agresive sau doar de situații tensionate, echilibrul emoționalal copilului are de suferit. Părinții sunt primele modele ale copiilor, de aceea este indicată menținerea unei relații armonioase și evitarea conflictelor în prezența celui mic.

O explicație afirmată de specialiști este aceea că un copil percepe aceste conflicte prin prisma vinovăției. Neînțelegând motivul certurilor, el își asumă automat vina. Copiii care dezvoltă sentimente de vinovăție devin stresați, dezamăgiți de oamenii din jur, iar în viața de adult, conflictele pot fi gestionate în mod violent.

O altă cauză a manifestărilor agresive în rândul copiilor și adolescenților constă în acumularea frustrărilor. Fie că este vorba despre desconsiderarea în mediul familial sau școlar, aceste influențe afectează psihicul pe toate planurile. În funcție de temperament, aceste frustrări sunt manifestate prin violență, iar în caz contrar sunt reprimate și determină acel comportament anxios, fără încredere în forțele proprii.

În plus, frustrările și sentimentele de vinovăție pot determina apariția diferitelor forme de depresie. Semnalele de depresie sunt vaste și în general acoperă o arie largă de manifestări. Semnele alarmante sunt în general auto agresivitatea și tendințele suicidale. Chiar și la un nivel mai scăzut, comportamentul depresiv afectează starea de sănătate.

O altă problemă frecventă care determină apariția comportamentului agresiv este lipsa afectivității. În general, ideea este conturată de către părinți prin prisma faptului că nu își doresc un copil alintat și răsfățat. Specialiștii Centrului Psihologic PsihArt recomandă prezența afectivității în viața copilului. Manifestările afective ale părinților în ceea ce privește relațiile cu copilul sunt benefice pentru stabilirea bazelor încrederii în sine și nu numai.

O altă situație ce influențează comportamentul copiilor este reprezentată de absența unuia sau a ambilor părinți. În prezent acest aspect este conturat adesea de plecările în străinătate. Totuși, motivele pot fi diverse.

Indiferent de situație este important ca aceste probleme să fie depistate din timp. Părinții care acceptă ideea că se confruntă cu o situație dificilă, serviciul de Consiliere si Psihoterapie Individuala pentru Copii si Adolescenti este disponibil publicului larg în Centru Psihologic PsihArt. Informații detaliate se regăsesc pe PsihArt.ro.

Articolul Comportamentul agresiv manifestat de copii – când sunt necesare serviciile unui psiholog? apare prima dată pe exclusivNEWS.ro.