sâm. mai 18th, 2024

Leo Bokeria este adesea numit omul-orchestră. Chirurg cardiovascular celebru, om de știință, persoană publică, profesor universitar, promotor al unui stil de viață sănătos, academician și chirurg principal al Ministerului Sănătății din Rusia. Talentatul savant împărtășește cu plăcere din experiența și rețetele sale pentru un stil de viață sănătos.

Medicul despre un stil de viață sănătos:

Să spui că poți face ca o națiune să devină sănătoasă într-o perioadă scurtă de timp, înseamnă să minți. Este imposibil să faci o persoană care fumează de 40 de ani să devină absolut sănătoasă. Poți încerca doar să-i prelungești viața. Dar putem învăța să ducă un mod de viață mai sănătos generația, care încă nu este încărcată de obiceiuri proaste. Asta nu este atât de dificil.

Experiența noastră arată că o persoană care a fost îndreptată pe calea unui mod de viață sănătos, nu este de fapt o singură persoană, ci sunt 5-6 oameni pe care primul va încerca să-i convingă să nu fumeze, să nu consume alcool, să aerisească locuința… Căci stilul de viață nesănătos este alegerea oamenilor prost educați. Lumea noastră nu are obiceiul să se intereseze de sănătatea proprie!

Persoana publică despre sănătatea națiunii:

Cu vreo 3 ani în urmă am fost în vizită la un prieten în Germania, mă trezeam la ora 7 dimineața și am văzut cu ochii mei – germanii alergau dimineața cu zâmbetul pe față: tineri, bătrâni, grași, slabi – toți. Deci, așa începe fiecare zi a lor. Poate că acesta este motivul pentru care acolo speranța de viață este mai mare decât la noi.

Noi am încetat să alergăm, deja nici nu mai mergem pe jos… Nu avem condiții pentru asta! Iar să faci niște exerciții pe vreo bicicletă undeva, nici vorbă! Atunci când vine vorba de respectarea zilnică a unor reguli simple, mulți nu sunt capabili să reziste tentației de a se lenevi, de a bea și a mânca toate porcăriile…

Ex-fumătorul despre fumat:

Am renunțat la fumat când aveam deja o experiență de fumător de 20 de ani. Și am făcut-o dintr-o dată.

Eram un tânăr profesor, fumam ca o locomotivă și un pacient a venit la mine la consultație. Am vorbit, el mi-a mulțumit, apoi mi-a spus: „Doctore, când veneam la dvs. m-am dus la baie și mi-am spălat dinții, ca să nu aducă a tutun de la mine. Dar când am intrat aici, cabinetul era plin de fum!” Eu i-am răspuns: „Nu mă luați drept exemplu!”

Acest incident mi s-a întipărit în cap atât de mult, încât după asta am decis să renunț la fumat.

Omul de știință despre dietă:

Anul trecut, am încetat să mănânc ciocolată, pe care o consumam în cantități enorme: veneam din sala de operație, mâncam o ciocolată neagră întreagă și lucram încă 5-6 ore. Era un fel de doping.

Cu timpul mi-am dat seama că, probabil, acest obicei nu va duce la bine și am trecut la dieta astronauților americani, din care sunt excluse zahărul, pâinea și sarea. Am slăbit cu 9 kilograme și mă simt mult mai confortabil decât înainte.

Despre sine:

În această lume, am un singur rol – cel de chirurg cardiac. Uneori asta îmi ia până la 16 ore pe zi. Toate celelalte provin tocmai din acest rol al meu: munca mea științifică, activitățile sociale…

Odată am simțit că trebuie să spun ceva acestei lumi, pentru că cred că multe trebuie schimbate în ea. Presupun că este puțin probabil să pot face ceva global în acest sens. Dar să mă implic în proces… de ce nu?

Optimistul despre relaxare:

Există o mulțime de moduri de a te relaxa pe lângă cele care dăunează sănătății tale.

Dacă omul nu are alte hobby-uri înafară de fumat și de băut, atunci el este lipsit de valoare. Iată o rețetă simplă de a scăpa de obiceiurile proaste: adoptă obiceiuri sănătoase!

În jur sunt atâtea femei frumoase, bărbați, literatură clasică, sport, muzică… – întreaga lume este plină de culori și conținut, pe care le vezi într-un mod complet diferit când nu ai dependențe dăunătoare. Aceste culori sunt cel mai bun stimulent pentru a începe să trăiești corect și sănătos!

Articolul Chirurg de renume mondial: Stilul de viață nesănătos este alegerea oamenilor cu lipsă de educație! apare prima dată în Expert Medical.