The Business Lounge insolvency

Cel mai scăzut nivel de insolvențe din ultimul deceniu

Cel mai scăzut nivel de insolvențe din ultimul deceniu

Aproximativ 8200 de firme au deschis procedura de insolvență în anul 2018 (un număr foarte apropiat de cifrele anului 2017), însă pentru următorii doi ani perspectivele nu sunt îmbucurătoare, existând posibilitatea unei creșteri cu 20%.

Iancu Guda, (Coface România) a declarat într-o conferință de presă: “Modificările fiscale intrate în vigoare la începutul acestui an, în special taxarea excesivă a activelor bancare la cel mai înalt nivel din lume vor complica accesul la finanţare, iar băncile vor fi mult mai atente cui vor acorda un credit, presiunile inflaţioniste vor creşte costul finanţării, iar continuarea decelerării consumului va diminua venitul companiilor. Efectele de runda a doua vor fi şi mai dezastruoase. Afectate de scăderea vânzărilor, de colectarea mai lentă a creanţelor, de creşterea costurilor la finanţare şi de complicarea accesului la creditul comercial, o serie de companii vor recurge la disponibilizări, contribuind la un nou val de scadere a consumului şi a veniturilor companiilor”.

Domeniul construcțiilor a fost cel mai afectat (1320 de firme), iar comerțul cu amănuntul și cel cu ridicata au contribuit și ele la topul insolvențelor, cu 1290, respectiv 1230 de firme.