lun. sept. 16th, 2024

Tehnicile agricole de irigare sunt metode de furnizare a apei culturilor si sunt clasificate in irigatii de suprafata, irigatii prin aspersiune si microirigatii. Decizia de a selecta sisteme de irigatii agricole sau de a trece la o tehnica mai eficienta este complicata. Din punct de vedere al conservarii apei, alegerea este simpla, economiile de apa cresc la trecerea de la irigarea de suprafata la irigarea prin stropire si de la irigarea prin stropire la microirigare. Cu toate acestea, succesul unei tehnici de irigare va depinde foarte mult de amplasament, de factori situationali precum si de nivelul de management utilizat. Tehnica de irigare existenta trebuie evaluata foarte precis inainte de a trece la o alta tehnica.

Sisteme de irigare de suprafata

Sistemele de irigare de suprafata sunt clasate in ordinea crescatoare a eficientei lor in ceea ce priveste

  • irigare prin filare
  • irigare prin scanduri
  • irigarea brazdelor
  • irigarea iazului

Cele doua caracteristici care deosebesc irigarea de suprafata de alte tehnici de irigare sunt ca apa curge liber sub actiunea gravitatiei si ca mijloacele de transport si distributie pe sol sunt suprafata campului. 

Irigare prin scurgere

Apa de irigare este furnizata prin scurgerile din santuri din camp fara control real prin diguri sau alte metode care limiteaza miscarea apei. Aceasta abordare este adesea comparata cu o inundatie salbatica. Desi aceste metode sunt interesante pentru costul lor initial scazut si pentru munca necesara, nu sunt pentru eficienta redusa si uniformitatea redusa. Aceasta metoda este utilizata in general pe terenuri deluroase cand nu este posibila montarea de brazde, iazuri si unde apa care trebuie furnizata este suficienta.

Irigare prin scanduri

Irigarea prin scanduri este furnizarea de apa pe parcelele in panta lunga si dreptunghiulara, cu conditii de drenaj la capatul inferior al campului. Pamantul dintre scanduri trebuie sa fie nivelat perpendicular pe directia apei. Irigarea prin brazde este foarte potrivita pentru majoritatea tipurilor de culturi si soluri, dar este favorizata de solurile cu o rata lenta de infiltrare si de culturile care tolereaza baltile prelungite.

Irigare prin brazde

In timp ce cu alte tehnici de irigare de suprafata apa acopera intreaga parcela, irigarea prin brazde acopera doar o cincime sau jumatate din suprafata. Liniile, care variaza ca marime, pot fi plasate in directia pantei sau in functie de curbele de nivel. Brazde mici, putin adanci, numite ondulatii, sunt de obicei folosite pentru culturi dense.

Irigarea iazului

Iazurile sunt in general de forma dreptunghiulara, nivelate si inconjurate de un dig pentru a preveni scurgerea. Captarea bazinelor nu este, in general, nici directionata, nici controlata si poate fi eficienta daca este disponibil un debit mare pentru a acoperi rapid parcela. Unele culturi si tipuri de sol nu se preteaza la irigarea bazinelor si este cel mai potrivit pentru soluri slab filtrante si culturi dense, cu radacini adanci.