Este posibil ca medicul tau sa-ti fi explicat ca este important sa intelegi ce ti-ar fi putut cauza atacul de cord. De asemenea, probabil ca ti-a spus ca este esential sa-ti mentii inima cat mai sanatoasa de acum inainte, pentru a evita alte probleme.
Excesul de greutate este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. A adopta o dieta alimentara sanatoasa este o parte importanta a ingrijirii inimii tale.
Mai mult decat atat, urmand o dieta sanatoasa, vei putea sa:
- diminuezi riscul unui alt infarct miocardic;
- reduci colesterolul si tensiunea arteriala;
- ai mai multa energie;
- ajungi si sa ramai la o greutate normala;
- reduci riscul de diabet.
Ce sa mananci pentru a avea o sanatate a inimii cat mai buna:
- Legume si cerale: Mananca multe legume, fructe si cereale integrale (orez brun, paine integrala, paste integrale). Incearca sa iei 5 mese mici si doua portii de fructe in fiecare zi;
- Proteine: Consuma o varietate de alimente sanatoase pline de proteine pe tot parcursul saptamanii. De exemplu, ai putea sa incluzi in mesele tale oua, carne slaba de pui, peste, fructe de mare si leguminoase (in special fasole si linte). Carnea rosie trebuie mancata cat mai rar (1-3 ori pe saptamana). Totodata, carnurile procesate ar trebui evitate complet;
- Lactate: Consuma doar lapte, iaurt si branza fara arome artificiale si care au un continut redus de grasimi;
- Grasimi: Alege grasimi sanatoase, cum ar fi masline, avocado, nuci si seminte.
De asemenea, incearca sa reduci consumul de sare. Pentru a adauga aroma mancarii, foloseste in schimb ierburi si condimente.
Urmarea acestor sfaturi este extrem de importanta pentru persoanele care traiesc cu o afectiune cardiaca.
Ce trebuie sa stii despre grasimi
Stiai ca exista diferite tipuri de grasimi in alimentele pe care le consumam? Unele sunt mai sanatoase decat altele – de fapt, unele sunt esentiale pentru alimentatia ta!
Daca ai suferit un infarct miocardic sau daca te confrunti cu o problema de sanatate cardiovasculara, este recomandat sa inlocuiesti grasimile nesanatoase cu cele sanatoase.
Pentru a reduce cantitatea de grasimi rele din dieta ta, limiteaza sau evita sa mananci:
- Biscuiti, prajituri, briose si produse de patiserie;
- Carne procesata, cum ar fi sunca, slanina, carnati, crenvusti;
- Fast food, cum ar fi hamburgeri sau pizza;
- Alimente si gustari ambalate, cum sunt chipsurile;
- Sosuri.
De ce trebuie sa eviti excesul de sare
Cu totii vrem sa ne bucuram de mese cat mai gustoase. Cu toate acestea, sarea este buna doar in cantitati mici. Daca este consumata in exces, poate creste tensiunea arteriala.
Incearca sa mananci cel mult 5 grame de sare pe zi – adica mai putin de o lingurita. Deoarece 75% din sarea pe care o consumam se afla deja in alimente procesate sau ambalate, chiar si in paine si paste, ar trebui adaugata cat mai putin in mancarea pe care o prepari.
Poti afla mai multe detalii despre dieta si infarct miocardic in blogul specialistilor de la Centrul Misca