lun. apr. 15th, 2024

Alucobond este un material fabricat din două straturi destul de subțiri, de firave din aluminiu care au rolul de a îmbrăca miezul confecționat dintr-un material plastic, de exemplu, poliuretanică sau polietilenă.

Tipul acesta de material este destul de comun în industria construcțiilor. Acesta este utilizat în construcții datorită anumitor proprietăți mecanice și fizice pe care le are, dar și din motive estetice, acesta având un aspect plăcut ochiului.

Cel mai adesea acesta este folosit pentru pereții cortină, balustrade, acoperișuri, fațade, panouri publicitare, însă, se pot realiza mai multe structuri cu ajutorul alucobondului. Alucobond este folosit, adesea în fața materialelor, precum betonul sau lemnul, acesta având un design mai frumos.

Acesta este durabil și rezistibil condițiilor meteorologice nefavorabile, rezistente la apă, la uzură și la temperaturi scăzute sau ridicate. Este un material cu proprietăți izolatoare și este potrivit pentru clădirile comerciale.

Ce trebuie să faci înainte de a te apuca de lucru cu alucobond 

  • Calitatea materialelor folosite – trebuie să te asiguri că ai verificat calitatea materialelor. Dacă acestea sunt de calitate superioară sau nu, înainte să le cumperi și să le folosești pentru proiectul tău. Acestea trebuie să aibă o culoare cât mai uniformă și să fie fără zgârieturi sau orice alte defecte.
  • Trebuie să folosești instrumentele potrivite – pentru a putea lucra cu alucobondul ai nevoie de anumite instrumente speciale pentru acest material. Acestea sunt perforatorul, cuțitul, cuțitul de tăiere, pistolul de lipit, ferăstrăul și cleștele. Instrumentele trebuie să fie întreținute și curate pentru a nu deteriora alucobond în timpul procesului.
  • Urmărește instrucțiunile – înainte să începi lucrul, asigură-te că citești instrucțiunile scrise de producător. Acestea îți vor spune instrucțiunile de întreținere, de instalare a alucobondului și ce să faci pentru a nu te răni. Astfel, vei știi cum să previi un accident, dacă se va întâmpla.
  • Planificarea lucrărilor – planificarea lucrărilor cu alucobond sunt foarte importante. Trebuie să-ți stabilești etapele pe care trebuie să le urmezi până la finalizarea proiectului. Mai trebuie să ții cont de timpul pentru prelucrare a materialului și de condițiile meteorologice.

Siguranța ta și instalarea alucobondului

  • Există anumite norme de siguranță – chiar dacă alucobondul este un material sigur trebuie respectate anumite norme de siguranță. Trebuie să porți echipamentul de protecție pentru a nu te răni sau pentru a preveni cât de mult rănirea și evită să lucrezi dacă bate vântul sau plouă.
  • Echipamentul specializat – poți să lucrezi doar cu instrumentele pe care ți le-am enumerat mai sus, însă, dacă vrei o eficiență mai mare atunci poți folosi un echipament specializat în lucrul cu alucobondul. Echipamentul include plăci de pliere și panouri de tăiere.
  • Instalarea corectă a alucobond – alucobondul este un material destul de dificil și care necesită anumite abilități. Trebuie să respecți instrucțiunile producătorului sau să angajezi un profesionist care să aibă experiență cu alucobondul. Dacă acesta este instalat greșit, pot apărea probleme privind deformarea materialului.
  • Protejarea acobondului de factorii externi – chiar dacă acest material este perfect rezistent la condițiile meteorologice, acesta trebuie să fie protejat de poluare sau de razele UV. Pentru a proteja cât mai bine alucobondul împotriva acestor factori externi, există folii de protecție sau vopsea care se pot aplica pe alucobond.

Alucobondul este de diferite culori, are multe texturi pentru ca arhitecții să aibă o gamă largă. Aceștia pot să folosească alucobondul mult mai liber ca lucrările lor să fie mai versatile.

Acesta este un material comun, popular și foarte versatil în industria construcțiilor. Este folosit nu doar din pricina durabilității și rezistenței pe care o are și o oferă, ci și pentru aspectul pe care îl are și estetica pe care o oferă clădirii respective.