Bain marie: ce este, cum se folosește și pentru ce preparate se recomandă

În spatele numelui bain marie se ascunde un aparat de bucătărie care este folosit în primul rând pentru a menține alimentele calde. Bain Marie este o baie de abur încălzită cu inserție integrată din tablă. Dispozitivul are intrare și ieșire. Apa este încălzită cu gaz sau electricitate și transferă căldura alimentelor din recipient. 

Baia de abur permite distribuirea optimă a căldurii peste vas, fără ca mâncarea să se ardă sau să se coaguleze. Ajutorul de bucătărie este potrivit în special pentru preparate precum gulaș, supe, dar și sosuri. De asemenea, baia de abur ușurează munca bucătarului, deoarece nu este necesară amestecarea în mod regulat a preparatului. 

Ce este bain marie?

Există un recipient în apa încălzită care se umple cu alimente. Modelele mai mari au mai multe astfel de inserții, fiecare umplută cu alimente. Alimentele calde se scot din recipiente și apoi se pun pe farfurie. Majoritatea modelelor elegante și simple pentru catering sunt echipate cu o intrare și o ieșire. 

Temperatura este reglată cu ajutorul unui control rotativ montat pe partea frontală a dispozitivului, care este între 50 și 80 sau 95 de grade C. Întrerupătorul ON/OFF și indicatorul luminos sunt de asemenea amplasate pe partea frontală. Când este în funcțiune, indicatorul luminos se aprinde.

Aparatul de bucătărie oferă avantajul ca alimentele depozitate în recipiente nu se pot arde și nu devin inestetice. Căldura se răspândește uniform în apă, dar nu trebuie să atingă niciodată temperaturi peste punctul de fierbere (100 de grade Celsius), altfel apa s-ar evapora. Un alt avantaj al dispozitivului electric sau pe gaz este că nu trebuie să furnizezi constant energie pentru ca alimentele din inserturi să rămână la temperatura dorită.

Aparatele de bucătărie bain marie au dimensiuni standard, astfel încât inserțiile și capacele disponibile se potrivesc perfect. Le poți cumpăra cu o canistră de 1/1 sau cu mai multe inserții (două canistre de 1/2, trei canistre de 1/3 etc.) după cum este necesar. 

Bazinele de apă mai mari sunt de obicei echipate cu 2 robinete de scurgere care pot fi acționate independent unul de celălalt. Băile de abur au o putere de 1.200 sau 1.800 de wați. Tot ce ai nevoie pentru a utiliza încălzitorul de alimente util, este o priză de uz casnic normală (230 V).

erfecționează Arta Culinara cu Utilizarea Corectă a Metodei Bain-Marie

Bain marie ce înseamnă?

Bain marie este un aparat de bucătărie care menține calde una sau mai multe feluri de mâncare. Expresia provine din franceză și înseamnă „baie de abur”. Potrivit legendei, precursorul antic a ustensile de gătit folosit în principal în gastronomie, a fost inventat de un alchimist pe nume Maria. 

Ea a locuit în Alexandria (Egipt) și a inventat o oală cu pereți dubli care, umplută cu apă, putea încălzi și menține mâncarea caldă. Bain marie de astăzi este format dintr-un bazin de apă dreptunghiular mai mult sau mai puțin mare, care este încălzit cu electricitate sau gaz. Spirala de încălzire încorporată sau căldura generată de gaz este alimentată direct în apă.

Cum se folosește?

Bain marie este folosit în principal în gastronomia profesională. Un model profesional menține mâncarea caldă pe toată durata de viață. Trebuie doar să pui apa în recipientul aparatului și apoi poți găti sau încălzi preparatele cu el. Pentru a încălzi baia de abur, recipientul trebuie umplut cu apă clocotită cauzată de vaporii de gaz.

Bain-marie alimentat cu gaz încălzește preparatul sau gătește mâncarea cu aburul pe care îl generează. Cu acest aparat de gătit poți topi produse fragile, cum ar fi ciocolata, și poți aduce alimente precum legumele, laptele și chiar carnea înapoi la temperatura potrivită.

Când este folosit, dispozitivul profesional pe gaz nu modifică calitatea ingredientelor din preparatele încălzite, deoarece păstrează aroma ingredientelor gătite fără riscul de a se arde. În plus, dispozitivul alimentat cu gaz are mobilitate, deoarece nu depinde de o sursă de energie. În plus, folosirea unui aparat pe gaz înseamnă întotdeauna economie.

Principiul metodei de gătit a unei băi de abur alimentată cu gaz este acela de a încălzi sau de a menține calde sau de a găti alimentele conținute în recipiente prin aburul generat de dispozitiv. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a încălzi în baia de abur cu gaz:

  • Conectează gazul la aparat în conformitate cu standardele în vigoare.
  • Umple rezervorul cu apă fără a lăsa apa să atingă vasele (pentru modelele cu umplere manuală).
  • Pune alimentele care urmează să fie gătite sau încălzite în recipiente.
  • Setează temperatura băii de abur.
  • Urmărește evaporarea apei pentru a evita supragătirea alimentelor.

Cum se folosește un dispozitiv electric?

Modelul electric profesional este un aparat care funcţionează doar cu sursa de alimentare la curent. Cu acest dispozitiv poți aduce o cantitate mare de alimente la temperatura potrivită, cu o putere de 20 până la 300 W. De altfel, temperatura unui model electric poate fi reglată. 

Este un dispozitiv indispensabil pentru gătirea blândă a sosurilor, rețetelor și alimentelor la o temperatură stabilă. Pentru prepararea cu baia de abur electric, trebuie să adaugi apă în recipientul de fierbere, fără a intra în contact direct cu preparatele.

Similar modelului pe gaz, un bain marie electric încălzește alimentele depozitate în recipient și nu modifică gustul acestora.

Pași de urmat atunci când folosești modelul electric:

  • Pentru a utiliza modelul electric profesional, trebuie să urmezi câțiva pași:
  • Umple recipientul cu apă.
  • Introdu ștecherul în priză și setează temperatura dispozitivului.
  • Pune alimentele care trebuie gătite sau aduse înapoi la temperatură în recipiente.
  • Ai grijă să nu lași apa să atingă recipientele pe măsură ce se evaporă.
Pentru ce preparate se recomandă bain Marie?

Un bain marie poate fi folosit și pentru a pregăti mâncăruri în bucătărie. Versiunile în formă de oală sunt deosebit de potrivite pentru aceasta. Prin fierbere la bain marie poți prepara mâncăruri delicate precum sosul olandez sau deserturi precum budinca sau creme brulee. Aparatul este potrivit si pentru topirea sau baterea ciocolatei.

Bain-marie este folosit mai ales la servirea meselor în cantine, unități de tip fast-food, în bucătăriile hotelurilor și în serviciile de catering.

Recomandarea editorilor: