Dum. feb. 25th, 2024
audit energetic industrial

In contextul cresterii preocuparilor privind modul in care resursele energetice sunt folosite si impactul negativ pe care activitatea umana il are asupra mediului inconjurator, eficienta energetica a devenit o prioritate majora.

Astfel, statele lumii au impus companiilor o serie de reguli ce au ca scop reducerea pierderilor si al consumului iresponsabil de energie. In Romania, legea 121 din 2014 impune companiilor ce au un consum de peste 1000 tone echivalent petrol pe an sa efectueze un audit energetic industrial la fiecare patru ani.

Ce este un audit energetic industrial?

In principiu, auditul energetic este o analiza detaliata prin care sunt identificate principalele locuri in care energia nu este consuma corect si sunt identificate mai multe oportunitati si solutii pentru optimizarea si eficientizarea activitatii intreprinderii.

In general, odata cu implementarea recomandarilor echipei de auditare, sunt reduse cheltuielile si emisiile de gaze cu efect de sera.

Iata cateva dintre recomandarile pe care echipa de auditare energetica industriala le da de cele mai multe ori!

Optimizarea sistemelor HVAC si a echipamentelor

Sistemele HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat) sunt unele dintre cele mai mari consumatoare de energie. De aceea, auditul energetic industrial pune accentul pe identificarea si imbunatatirea acestor sisteme.

Firmele de audit analizeaza performanta echipamentelor HVAC, sugereaza inlocuirea celor vechi cu echipamente mai eficiente energetic, si ajusteaza setarile pentru a asigura o functionare optima.

De asemenea, se propun masuri pentru izolarea si etansarea cladirii pentru a evita pierderile de energie prin pereti, ferestre si acoperis.

Modernizarea si automatizarea sistemelor folosite

Un alt aspect important al auditului energetic industrial este analiza tehnologiei folosite in procesele de productie.

Echipele ce realizeaza auditul energetic industrial propun adesea inlocuirea echipamentelor cu tehnologii mai avansate, care sa consume mai putina energie si sa ofere performante superioare.

De asemenea, acolo unde este posibil, este recomandata automatizarea sistemelor, asa cum sunt benzile de productie, pentru eficientizarea activitatii si optimizarea consumului de energie.

Folosirea surselor de energie regenerabila

De foarte multe ori, firmele de audit energetic industrial exploreaza posibilitatea utilizarii surselor de energie regenerabila, precum panouri solare, turbine eoliene sau biogaz pentru a acoperi o parte din necesarul de energie al companiei.

Integrarea surselor regenerabile in sistemul energetic al unei companii poate reduce considerabil costurile si impactul asupra mediului.

Monitorizarea consumului de energie

O parte esentiala a auditului energetic industrial este implementarea sistemelor de monitorizare a consumului de energie.

Aceste sisteme permit companiilor sa urmareasca in timp real consumul de energie si sa identifice orice anomalii sau potentiale riscuri de risipa. Cu ajutorul acestor date, se pot lua decizii informate pentru ajustarea proceselor si echipamentelor in vederea maximizarii eficientei energetice.

Auditul energetic industrial nu este doar o formalitate impusa de lege, ci o oportunitate de a crea schimbari semnificative in modul in care companiile utilizeaza resursele de energie. Propunerile de imbunatatire a eficientei energetice oferite de firmele de audit se concentreaza pe maximizarea performantei, minimizarea pierderilor si reducerea impactului asupra mediului.

Daca adminstrezi o campanie care se incadreaza in prevederile legale sau doar vrei sa afli cum activitatea poate sa fie mai eficienta, Elsaco Esco este firma de auditare energetica de care ai nevoie.

Cu o echipa de auditare formata din ingineri autorizati, este ajutorul de care ai nevoie pentru a invata sa iti gestionezi eficient resursele. Contacteaza-i acum!