Articol de Ioana Vasile
Este perioada perfectă pentru vacanțe în țări calde și, dacă v-ați propus una deja, așteptați-vă nu doar la un zbor lung, ci și la schimbări de fus orar care pot avea efecte asupra organismului și stării de bine.
Dacă ați pierdut ore de somn din cauza diferențelor orare, stările de extenuare, deshidratarea, apetitul pentru fast food, durerile de cap, iritabilitatea și insomnia sunt câteva dintre efectele care vă pot compromite primele zile de vacanță. Din fericire, câteva măsuri aplicate înainte de zbor, în timpul zborului și la destinație pot ameliora starea.
Plan de supraviețuire
„Este importantă, în primul rând, pregătirea de dinaintea zborului, mai ales dacă vorbim despre unul lung“, punctează Claudia Buneci, health coach KinetoFit. Alimentația bogată în legume verzi (inclusiv sucurile verzi), fructe colorate și nu foarte bogate în zahăr – cum sunt fructele de pădure –, dar și grăsimile și proteinele de calitate vă pot ajuta să faceți față mai bine deplasării. În timpul zborului, încercați să vă mențineți un nivel ridicat de hidratare, evitând consumul de alcool și cafea, care contribuie la deshidratare și sunt excitanți pentru organism. „La destinație, încercați să vă adaptați la ora locală, inclusiv în privința meselor. Asta înseamnă că, dacă este noapte, mai bine așteptați masa de dimineață și luați maximum o gustare, eventual una cu aport de triptofan – cum ar fi o mână de nuci”, continuă specialistul. De asemenea, un supliment de melatonină luat încă din avion poate fi de folos pentru a reuși să dormiți câteva ore odată ce ajungeți la destinație. În ceea ce privește alimentația, este în continuare foarte important să consumați multe legume, mai ales pe cele cu frunze verzi (pătrunjel şi kale, de exemplu), și fructe colorate. Acestea vin cu aport mare de antioxidanți care combat stresul oxidativ și, în plus, susțin și procesul natural de detoxifiere și dau energie organismului. Expunerea la soare sau la lumina zilei ajută foarte mult la adaptarea organismului la noua oră și la combaterea anxietății, dacă aceasta există. Exercițiul fizic, efectuat corect și la timpul potrivit, vă poate ajuta să depășiți efectele jet lag-ului, este de părere Dragoș Luscan, head coach la KinetoFit. „În timpul călătoriilor lungi este important să vă ridicați și să faceți mișcare, să mergeți pe culoar, să efectuați câteva exerciții ușoare de stretching, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge și atenuând apariția durerilor apărute de la șederea prelungită pe scaun”, recomandă antrenorul. La destinație, dacă ajungeți seara sau dacă vă permite timpul să vă odihniți câteva ore la hotel, câteva exerciții de yoga vor pregăti corpul și creierul pentru un somn liniștit. În primele două zile, evitați exercițiile fizice intense.
Grijă pentru ten
Zborurile lungi pot fi o provocare și pentru piele. Aerul recirculat din cabina avionului este lipsit de umiditate, ceea ce provoacă deshidratare intensă, iar nivelul de cortizol mare secretat de organism poate provoca iritații sau erupții cutanate, spun specialiștii. Nu ignorați nici faptul că, la asemenea înălțimi, expunerea la raze UV este mai ridicată. Pentru a ajuta pielea să rămână în stare optimă, câteva produse de îngrijire folosite pe durata zborului sunt esențiale. Mizați pe cele cu ingrediente hidratante, antioxidanți și protecție UV, preferând să călătoriți cu cât mai puțin machiaj și să reaplicați la nevoie. Pentru a catifela pielea mâinilor, o cremă hrănitoare trebuie adăugată la acest arsenal. La hotel, odată ce ați ajuns la destinație, curățați bine fața și efectuați un masaj binefăcător pielii.
Produse beauty necesare după un zbor lung:
Cremă Defense Essential Glow, Paula’s Choice, 159 Lei (paulaschoice.ro), Cremă de mâini Hands On, Hey Honey, 75 Lei (Douglas), Kit On The Fly, Patchology, 71 Lei (Sephora), CC Cream, Chanel, 329 Lei, Mască Moisture + Aqua Bomb, Garnier, 10 Lei, Dispozitiv UFO, Foreo, 1300 Lei
Articol apărut în numărul de ianuarie-februarie al revistei: Harper’s BAZAAR România.