Afla care sunt principalele simptome ale otitei!

Afla care sunt principalele simptome ale otitei!

Otita se manifesta prin primele dureri simtite la nivelul urechii interne si este o infectie a urechii medii, cauzata de umplerea spatiului din spatele timpanului cu aer. Copiii sunt cei mai predispusi la aparitia otitei, deoarece sunt inca in crestere si oasele urechii interne sunt inca in dezvoltare. 

Otita externa  se clasifica in doua categorii. Prima dintre aceasta este furunculul, iar cea de-a doua este o infectie in zona canalului auditiv. Infectia in zona canalului auditiv apare ca urmare a utilizarii necorespunzatoare a tampoanelor de bumbac si ca urmare a stocarii apei. Otita externa maligna se intalneste la adulti si este localizata la nivelul osului temporal. Cu toate ca de cele mai multe ori copiii sunt predispusi la aparitia otitei, chiar si unii dintre adulti risca sa se imbolnaveasca de aceasta afectiune. 

Oasele vibrante ale urechii au un rol foarte important in sanatatea organismului. Leziunile accidentale din zona urechii, alergiile, dermatita seboreica si alte iritatii aparute la nivelul urechii pot duce la aparitia otitei.

Este foarte important ca pacientii sa fie constienti de consecintele negative ale utilizarii necorespunzatoare a produselor de igiena. Pielea din interiorul urechii este foarte sensibila si pot aparea foarte des microabraziuni, ca urmare a iritarii acesteia cu produsele de curatat. O alta consecinta este impingerea cerumenului catre urechea interna si amestecarea acestuia cu apa din ureche, ceea ce rezulta intr-o infectie la nivelul urechii.

Daca pacientul prezinta simptome de otita medicul specialist va propune parcurgerea unei serii de pasi. Acesta va efectua un examen fizic si un consult la nivelul urechii. Primul pas pe care medicul il va face va fi sa inspecteze timpanul cu ajutorul otoscopului pneumatic, pentru a vedea daca acesta reactioneaza la atingerea aerului catre ureche. Totodata, medicul va investiga daca exista apa acumulata la nivelul urechii.

Mai exista si cazuri in care pacientii sufera de forme mai dezvoltate de otita si se confrunta cu aceasta de peste 3 luni de zile. In acest caz medicul va recomanda si efectuarea unor teste auditive si timpanometrie, timpanocenteza, analiza de sange si alte investigatii care pot oferi mai multe informatii cu privire la starea de sanatate a pacientului.

Un tratament otita consta in general in antibiotice, diverse medicamente care contribuie la calmarea durerii, decongestionante, steroizi nazali, precum si interventii chirurgicale in cazurile care sunt foarte grave.

O alta modalitate de a trata otita este autoinsuflarea. Procedura consta in modificarea presiunii aerului din ureche prin ciupirea nasului si efectuarea unor exercitii de expiratie.

Cea mai buna perioada pentru a contacta medicul in cazul in care prezentati simptome de otita este dupa primele 72 de ore. In principiu otita medie se vindeca fara tratament, iar daca apar complicatii acestea se vor manifesta sub forma unei gauri a timpanului, mastoidita sau chiar si pierderea auzului. Unele complicatii pot pune chiar si in pericol viata pacientului, precum meningita, accesul creierului sau diverse cheaguri de sange. De aceea otita tratament pe baza de antibiotice este cea mai buna solutie pentru a evita dezvoltarea unor forme mai grave de otita.

Otita acuta externa difuza reprezinta o inflamatie la nivelul tegumentului conductiv auditiv extern. Printre factorii care favorizeaza aparitia acesteia se numara: umezeala, introducerea in cavitatea bucala a unor obiecte straine, traumatismele locale, starile de imunodeficienta, retentia de detritusuri epidermice, precum si scaderea de secretie celuminoasa. Scaderea acestei secretii apare mai ales in cazul pacientilor care isi curata in mod excesiv urechile.

Punctul de conduct auditiv extern este o alta forma de otita, care apare la nivelul foliculilor pilosi din zona conductului auditiv extern si este o infectie stafilococica. Pacientii prezinta: dureri, adenopatie satelita precum si diverse secretii.

O alta forma a otitei externe o reprezinta infectia tegumentului CAE si alte infectii externe produse de fungi. De obicei aceasta infectie apare ca urmare a expunerii la caldura, a dopului epidemic, a starilor imunosupresive, precum si ca urmare a patrunderii apei in conduct sau a prezentei unei infectii bacteriene.

Pentru a trata forma externa a otitei, se va aplica un tratament local de tipul toaletei chimice locale, instilatiile cu solutii antiinflamatorii si aspiratia secretiilor. Pacientii pot folosi si antiseptice sau mese cu antiseptice pentru cateva zile, pana cand otita se va vindeca de la sine.

Pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea otitei, Clinica ORL Zone Medical Estet, coordonata de Dr. Mirela Turcu, pune la dispozitia pacientilor echipamente de ultima generatie si servicii de sanatate de calitate. Echipa de medici specialisti coordonata de Dr. Mirela Turcu este foarte profesionista si are foarte multa experienta pentru a trata orice tip de afectiune ORL in conditii optime.