mar. mai 21st, 2024

Când vă pregătiți să investiți în apartamente de vânzare Tg Mureș, este esențial să luați în considerare mai multe aspecte. Cumpărarea unui apartament de vanzare Tg Mures este o investiție semnificativă pe termen lung, care adesea implică îndatorarea pe o perioadă lungă de timp prin intermediul creditelor bancare.

Este important să vă planificați și să vă gestionați finanțele cu atenție pentru a face față îndatorării pe termen lung. Asigurați-vă că aveți un buget bine definit și că înțelegeți costurile implicate în achiziție.

Achiziționarea unui apartament nu înseamnă doar cumpărarea unui spațiu locativ; înseamnă, de asemenea, achiziționarea infrastructurii aferente, inclusiv rețele de apă, canalizare, gaz și curent electric, precum și finisaje.

Asigurați-vă că efectuați o evaluare detaliată a proprietății pentru a identifica orice probleme sau neajunsuri care pot necesita cheltuieli ulterioare. Puteți apela la serviciile unui expert în imobiliare pentru a vă ajuta în acest proces.

Verificați starea rețelelor esențiale, cum ar fi curentul electric și apa, pentru a evita surprize neplăcute după achiziție. Acest lucru poate implica consultarea cu specialiști în domeniu sau inspectarea atentă a instalațiilor.

Aspecte tehnice de luat în calcul la alegerea apartamentului

Când alegeți un apartament, există mai multe aspecte tehnice importante pe care ar trebui să le verificați cu atenție. Pentru imobilele mai vechi, consultați un specialist pentru a evalua structura de rezistență a clădirii. Verificați și starea exterioară a blocului, inclusiv tencuiala, balcoanele sau terasele, scările și altele.

Dacă clădirea are lifturi, verificați dacă acestea funcționează corect și sunt în stare bună de funcționare. Inspectați instalația electrică începând cu tabloul din casa scării. Verificați puterea instalată, tabloul cu siguranțe, cablurile, prizele, întrerupătoarele și orice alt aspect relevant al instalației electrice.

Verificați instalația de apă, conductele de apă și canalizare, pompele, robinetele, racordurile și toate obiectele sanitare, precum baterii, chiuvete, cadă, cabine de duș și alte accesorii.

În cazul acestor apartamente de vânzare Tg Mureș cu sisteme individuale de încălzire, verificați instalația de gaz care alimentează centrala termică, funcționarea acesteia, starea rețelei interioare de conducte și a caloriferelor. Verificați starea materialelor de finisare din interior, cum ar fi parchetul, gresia, faianța, pereții. Căutați crăpături sau daune, și examinați starea ferestrelor și ușilor.

După ce ați completat această analiză tehnică riguroasă, veți avea o imagine detaliată a stării apartamentului. Aceasta vă poate ajuta să negociați prețul final sau să faceți alegeri informate în ceea ce privește eventualele renovări sau reparări necesare. Este important să alocați timpul necesar pentru a efectua aceste verificări în mod meticulos pentru a evita surprize neplăcute pe termen lung.

Achiziționare apartament Târgu Mureș – acte și formalități

Procesul de tranzacționare a unui apartament implică mai mulți pași importanți. Primul pas este să contactați un notar pentru a verifica actele de proprietate prezentate de vânzător și pentru a calcula taxele pe care trebuie să le plătiți la semnarea contractului de vânzare.

Înainte de semnarea contractului de vânzare, puteți opta pentru o promisiune de vânzare (antecontract). În acest document, stabilim detaliile cheie, cum ar fi data predării apartamentului, prețul final, moneda și modalitatea de plată, gradul de echipare al apartamentului și altele.

Asigurați-vă că dispuneți de finanțarea necesară pentru achiziție și că îndepliniți condițiile impuse de banca finanțatoare. Verificați dacă proprietatea pe care doriți să o cumpărați este eligibilă pentru un credit ipotecar sau pentru programul Prima Casă.

Verificați cu atenție zona în care se află apartamentul, discutați cu vecinii, administrația blocului și verificați costurile lunare asociate. Asigurați-vă că adunați suficiente informații despre proprietate înainte de a lua o decizie de cumpărare.

Primul pas – analiza juridică:

 • Verificați cu atenție documentele legale ale proprietății.
 • În cazul acestor apartamente de vânzare Tg Mureș din blocuri noi, dezvoltatorii sau agențiile imobiliare de încredere vor furniza actele necesare în mod transparent.
 • Pentru apartamentele vechi, solicitați actele cadastrale și orice documente care atestă dreptul de proprietate. Este important să identificați clar cine este proprietarul și ce se vinde.

Al doilea pas – analiza tehnică:

 • Pentru a evalua corect apartamentul, efectuați o analiză tehnică detaliată.
 • Dacă alegeți un apartament la ultimul nivel al unui imobil, verificați izolarea hidro și termică a acoperișului.
 • Dacă alegeți un apartament la parter, asigurați-vă că izolarea hidro și termică a podelei este adecvată.
 • În cazul apartamentelor mai vechi, este recomandat să apelați la specialiști pentru a efectua inspecții tehnice. Acestea pot include o analiză a structurii de rezistență.

Apelarea la un notar

Pentru a cumpăra sau vinde o proprietate în România, este esențial să implicați un notar. Acest lucru este atât o cerință legală, cât și o măsură de precauție pentru a evita complicații ulterioare. În prezent, notarii din România facilitează procesul de cumpărare și vânzare prin intermediul e-mailului și programărilor online. Aceștia primesc actele prin email, întocmesc contractele de vânzare-cumpărare și stabilesc o programare pentru semnarea actelor. Acest lucru reduce timpul și necesitatea de a face mai multe drumuri la notar.

Apartamente de vânzare Tg Mures: Alegeți-vă casa visurilor în centrul Transilvaniei

Acte necesare pentru achiziționarea unor apartamente de vânzare Tg Mureș

Pentru a cumpăra un apartament, o casă sau un alt imobil, cumpărătorul trebuie să aibă următoarele documente pentru notar:

 • Actele de identitate

Actele de identitate ale cumpărătorului, precum și certificatul de căsătorie sau o procură de reprezentare, dacă este cazul.

 • Dovada aprobării creditului ipotecar sau Prima Casă de la bancă

În situația în care casa este achiziționată prin intermediul unui credit ipotecar sau prin programe precum Prima Casă, trebuie să aveți dovada aprobării creditului sau a eligibilității pentru aceste programe din partea băncii.

 • Contract de vânzare-cumpărare

Notarul trimite o versiune a contractului de vânzare-cumpărare pe email înainte de semnare, astfel încât ambele părți să-l poată examina în prealabil și să facă modificări, dacă este necesar.

 • Intabulare în cartea funciară

După încheierea contractului de cumpărare și achitarea prețului integral, notarul va notifica Oficiului de Cadastru despre schimbarea de proprietar și va înmâna noului proprietar documentul care atestă înregistrarea proprietății pe numele acestuia. Aceasta marchează finalizarea tranzacției.

 • Dreptul de ipotecă în cazul creditului ipotecar

În cazul achiziției prin credit ipotecar, dreptul de ipotecă al băncii creditoare va fi înscris în cartea funciară până când noul proprietar achită integral creditul. Orice tranzacție ulterioară a locuinței va fi supusă regimului de aprobare al băncii creditoare.

Acteꓽ

 • Acte de identitate pentru solicitant și, dacă este cazul, pentru membrii familiei și alte persoane care contribuie cu venituri la credit (copii ale acestor acte).
 • Certificat de căsătorie sau hotărâre de divorț, dacă este relevant pentru situația familială (copie).
 • Documente care atestă veniturile.
 • Documente referitoare la alte credite, carduri de credit sau overdraft-uri pe care le aveți la alte bănci, dacă este cazul.
 • Precontractul de vânzare-cumpărare a imobilului.
 • Actul de proprietate asupra imobilului care face obiectul tranzacției.
 • Declarația pe proprie răspundere a vânzătorului prin care acesta atestă că imobilul nu este revendicat și nu există litigii legate de acesta.
 • Extrase din documentația cadastrală.
 • Certificat de eficiență energetică.

Va fi necesar să investiți timp și resurse pentru a înțelege cu adevărat proprietatea pe care intenționați să o cumpărați. Acest lucru vă va ajuta să evitați surprize neplăcute și să faceți o achiziție informată. 

Atunci când interacționați cu dezvoltatorii sau proprietarii, asigurați-vă că aceștia sunt dispuși să ofere toate informațiile necesare și să permită expertiză tehnică, mai ales în cazul acestor apartamente mai vechi.