5 pași esențiali pentru a obține fonduri europene pentru afacerea ta

Fondurile europene reprezintă anumite surse financiare care sunt distribuite de Uniunea Europeană pentru a putea da o mână de ajutor statelor membre, a dezvoltări economice etc. Aceste fonduri europene sunt investite în educație, anumite investiții, mai ales cele în infrastructură, protecția mediului etc.

Există cinci tipuri de fonduri europene. Acestea sunt un ajutor pentru afacerile care sunt în domeniul respectiv. Acestea sunt: Fondul Social European (FSE), Fondul European Agricol pentru Dezvoltarea Rurală (FEADR), Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul European pentru Afaceri Maritime și Pescuit (FEAMP).

Aceste fonduri sunt administrate print-un program specific de finanțare. Iar acestea sunt pentru diferite tipuri de proiecte și diverse regiuni.

5 pași pentru a obține fonduri europene

 1. Alege programul potrivit pentru afacerea ta – există o diversitate de fonduri europene pe care le poți alege, însă, doar unul poate fi pentru afacerea ta. Asigură-te că identifici programul perfect pentru afacerea ta și că respecți termenii de eligibilitate.
 2. Planul de afaceri – acesta trebuie să fie clar, coerent și solid. Trebuie să conțină informații in legătură cu serviciile pe care le oferi sau despre produsele pe care le vinzi, concurenții tăi, piața țintă, cât și planul de vânzări, de marketing.
 3. Dobândirea documentelor importante – pentru a putea ca tu să soliciți finanțare trebuie să ai anumite acte. Unele dintre acestea sunt: buletine informative financiare, certificate de înregistrare și multe alte documente. Documentele trebuie să fie complete și să le obții într-un timp util.
 4. Solicitarea finanțării – după alegerea programului, dezvoltarea unui plan de afaceri și dobândirea actelor necesare pentru firma ta, poți solicita finanțarea. Asigură-te, totuși, înainte de a face solicitarea, că verificare termenilor de eligibilitate este deja făcută. Depunerea solicitării se face înainte de data limită.
 5. Aplicarea proiectului – după ce solicitarea finanțării a fost acceptată trebuie să pornești proiectul, cât de repede posibil. Trebuie să respecți cerințele și termenii acestui program. Procesul tău trebuie să fie monitorizat pentru o perioadă de câteva luni și să fie raportat.

Ce beneficii aduc fondurile europene afacerii tale

 • Sprijin – acestea sunt concepute cu rolul de a sprijinii afacerea și tarile din UE în dezvoltarea socială și economică prin anumite investiții care se fac în infrastructură, educație etc. Acestea pot ajuta creșterea concurenței și a locurilor de muncă.
 • Proiecte inovatoare – scopul lor este de a ajuta afacerile din UE, cum este și a ta, cât și a proiectelor inovative pentru a putea crește producția și răspândirea de noi servicii și produse.
 • Investițiile private sunt stimulate – fondurile europene sunt un îndemn bun pentru investițiile private. Investitorii pot să le ignore foarte ușor. Astfel, aceste fonduri europene pot sprijini investițiile care se fac pentru economiile mai mici și pentru a putea dezvolta anumite regiuni.
 • Competitivitatea – aceste fonduri europene pot ajuta creșterea competitivității prin investiția care se poate face în infrastructură și în produsele și servicii de calitate. Toate aceste investiți ajută la creșterea exportului.
 • Dezvoltare durabilă pentru mediu – dacă vrei să investești într-un panou fotovoltaic, poți primi fonduri europene, bineînțeles dacă depui o solicitare. Această investiție este durabilă și prietenoasă pentru mediul înconjurător.
 • Creșterea locurilor de muncă – investirea în anumite sectoare care au un potențial crescut, cum ar fi tehnologia, turismul sau energiile regenerabile, pot dezvolta locuri noi de muncă. De altfel, fondurile europene pot finanța anumite programe de reconversie profesională sau de formare.

Procesul de obținere a fondurilor europene este anevoios și greu. Trebuie să respecți anumite cerințe, să obții actele necesare pentru firma ta și multe altele. Însă, dacă respecți pașii de mai sus vei beneficia de unele oportunități care pot să-ți dezvolte afacerea pe viitor și va fi în avantajul tău. 

Recomandarea editorilor: