Articolul acesta trateaza patru metode principale de a gasi componenta defecta a calculatorului tau. Astfel voi vorbi despre verificarea nivelului de caldura pentru mai multe componente interne importante, realizarea testului de stres al procesorului si al placii video. In ultima instanta iti recomand sa schimbi calculatorul cu unul nou mai bun.
Situatia in care calculatorul tau are un defect hardware este doar primul stadiu. Daca ai de-a face cu o defectiune hardware si nu cu o defectiune software este necesar inca un stadiu. Astfel, acest stadiu este constituit de aflarea cu ce defect hardware te-ai confruntat in realitate.
Daca ai cumparat un calculator portabil sau un calculator de tip desktop de firma si poseda inca garantie, nu este cazul sa te preocupe aceasta problema. Contacteaza producatorul sa repare calculatorul, deoarece aflarea defectului este responsabilitatea lor.
Daca ti-ai montat singur calculatorul sau doresti sa depanezi un calculator care nu se mai afla in garantie, trebuie sa faci acest lucru singur. Totodata, in cazul in care nu doresti sau ai timpul limitat poti contacta specialistii IT de la Proreparatii. Echipa Proreparatii iti realizeaza servicii complete de reparatii calculatoare sector 3 si reparatii calculatoare la sediul tau in Bucuresti si Ilfov.
1. Verifica nivelul de caldura pentru mai multe componente importante
Ce temperatura exista in interiorul calculatorului tau? Supraincalzirea poate determina aparitia ecranelor albastre, blocari si opriri bruste. Uneori calculatorul se poate supraincalzi intrucat se gaseste intr-o incapere foarte fierbinte, este ventilat prost, un ventilator s-a oprit in interiorul calculatorului sau este imbacsit cu praf.
Calculatorul tau isi verifica propriile temperaturi interne si poti vedea aceste informatii. De obicei, sunt disponibile in BIOS-ul calculatorului, insa il poti vedea si cu aplicatii ce dau informatii despre hardware, precum SpeedFan sau Speccy. Verifica nivelul de temperatura optim al calculatorului si asigura-te ca se gaseste in intervalul adecvat.
Atunci cand calculatorul se incalzeste excesiv, pot sa apara probleme numai atunci cand realizezi ceva solicitant, precum jocul video care streseaza procesorul si placa grafica. Asigura-te ca tii cont de cat de fierbinte ajunge sa fie calculatorul tau daca realizeaza aceste sarcini consumatoare de resurse hardware, si nu doar cand este inactiv.
In situatia in care calculatorul tau se supraincalzeste poti solicita o curatare interna de praf apelandu-ne. Un tehnician IT al Proreparatii iti poate realiza aceasta operatie in cadrul serviciilor de mentenanta calculatoare. Echipa Proreparatii sprijina cu serviciile de mentenanta atat particularii cat si firmele din Bucuresti si Ilfov. Astfel, pentru firme oferim o gama completa a acestor servicii pe baza de abonament lunar.
2. Realizeaza testul de stres pentru procesor
Poti utiliza o aplicatie ca Prime95 pentru a testa procesorul. O aplicatie de acest fel iti determina CPU-ul calculatorului tau sa realizeze calcule fara a-i permite sa se odihneasca, lucrand la capacitate mare si generand caldura. Atunci cand CPU-ul tau ajunge sa fie prea fierbinte, vei vedea erori sau blocari ale Windows-ului.
Overclockerii utilizeaza Prime95 pentru a-si verifica setarile de overclock. Astfel, daca Prime95 genereaza erori, isi reduc overclock-urile pentru ca CPU-ul sa lucreze mai rece si mai stabil. Este o varianta eficienta de a testa daca CPU-ul este stabil la utilizare foarte intensa.
3. Verifica placa video
Placa ta video poate fi si ea verificata la stres. De exemplu, atunci cand driverul tau video se blocheaza in timp ce joci jocuri, acestea se blocheaza sau vei vedea o grafica ciudata corupta. Pentru a verifica placa video, poti rula o aplicatie cunoscuta de grafica precum 3DMark. Acest benchmark va testa placa ta video si, daca se supraincalzeste sau esueaza la teste, vei observa erori video, blocari sau ecrane albastre pe masura rularii benchmark-ului.
Atunci cand benchmark-ul pare sa lucreze bine, insa ai probleme la un anumit joc, poate fi doar o problema cu acel joc.
Daca testele de CPU si de placa video iti creeaza erori pe calculator si doresti sa faci un upgrade sau ai nevoie de asistenta tehnica ne poti contacta. Specialistii IT de la Proreparatii iti vor oferi asistenta IT de la distanta sau la domiciliul tau pentru a-ti upgrada calculatorul cu componente mai performante.
4. Inlocuieste-ti calculatorul cu unul nou
Nu orice defect hardware este la indemana de diagnosticat. Daca ai o placa de baza sau o sursa de alimentare de slaba calitate, problemele acestora pot apare ca defecte ocazionale ciudate cu alte componente. Este dificil de apreciat daca aceste componente determina defectiuni decat daca le schimbi complet.
Nu in ultimul rand, cea mai buna varianta de a sti daca o componenta are defectiuni este inlocuirea ei. De exemplu, daca intuiesti ca placa video poate determina ecranul albastru, inlatura placa video din calculator si inlocuieste-o cu o noua placa video. Atunci cand totul functioneaza corect, cel mai posibil ca placa ta video veche sa fi fost defecta.
Acest lucru nu este simplu pentru oamenii care nu au componente de rezerva, dar este modalitatea cea mai buna de a repara. Repararea se traduce prin incercare si eroare, iar inlocuirea componentelor iti permite sa gasesti care componenta cauzeaza de fapt defectiunea prin tehnica de eliminare.
Orice problema sau defectiune ar avea calculatorul tau specialistii nostri te pot sprijini cu solutii concrete. Fie ca e vorba de o recomandare sau de o diagnosticare si reparatie te sprijinim in acest fel. Serviciile de reparatii calculatoare de la Proreparatii le realizam pentru calculatoarele laptop si desktop ale clientilor din Bucuresti si judetul Ilfov.